Menu

Božični piščanec s solato iz kuskusa in pečene zelenjave

Klasična jed v novi interpretaciji.

Home » Užitek » Božični piščanec s solato iz kuskusa in pečene zelenjave - 11.2017

Piščanec je popolna jed za praznike. Zelo je okusen, v pečici pa se peče ravno dovolj časa, da brez hitenja pripravimo še priloge.

Čas priprave: 90 minut

Sestavine za 4 osebe:

Huhn mit Couscous für Weihnachten
  • 4 velika ali 8 majhnih piščančjih beder
  • 2 čajni žlički rdeče sladke paprike v prahu
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 500 ml vermuta oz. zeliščnega aromatiziranega vina ali manj sladkega pomarančnega soka
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • sol in poper

Za solato

  • 500 g hokaido buče
  • 1 velika rdeča čebula
  • 1 žlica kokosovega olja
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 200 g kuskusa
  • 250 ml vroče vode
  • 1/3 čajne žličke soli
  • 1 granatno jabolko
  • 3 žlice balzamičnega kisa
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 4 žlice pomarančnega soka
  • 1 čajna žlička pekoče dijonske gorčice
  • 180 g rukole
  • sol in poper

Priprava:

  1. Piščančja bedra operite, jih osušite in premažite s papriko v prahu, soljo in sveže mletim poprom. Obe čebuli olupite in narežite na obročke.
  2. V velikem loncu segrejte dve žlici oljčnega olja in v njem na močni temperaturi popecite piščančja bedra na eni strani za približno štiri minute (koža mora porjaveti). Nato dodajte bele čebulne obročke, bedra obrnite in popecite še drugo stran za približno 4 minute. Bedra prelijte z vermutom Noilly Prat (nadomestite ga lahko s pomarančnim sokom) in zelenjavno juho ter dodajte sol in poper. Lonec nato pokrijte in na zmerni temperaturi kuhajte približno 1 uro.
  3. Pečico segrejte na 180 °C. Hokaido buče narežite na tanke rezine in jih v posodi zmešajte s čebulnimi obročki, stopljenim kokosovim oljem, javorjevim sirupom in malo soli. Na pekač položite papir za peko, nanj zložite mešanico in pecite 15 minut. Nato pecite še dodatnih 5 minut (s pečenjem zgoraj in ventilacijskim pečenjem).
  4. Kuskus v pokritem loncu prelijte z vročo osoljeno vodo in pustite stati 10 minut, da kuskus vpije vodo.
  5. Granato jabolko razpolovite. Polovico z odrezano stranjo navzgor podržite nad posodo ter s kuhalnico tolcite lupino, da bodo semena popadala v posodo. Semena shranite.
  6. Za priliv zmešajte balzamični kis, 6 žlic oljčnega olja, 4 žlice pomarančnega soka, 1 žlico javorjevega sirupa, gorčico, sol in sveže zmlet poper.
  7. Rukolo umijte, osušite in postavite na krožnik. Popečeno zelenjavo zmešajte s kuskusom in prilivom, solato naložite na rukolo in posujte s semeni granatnega jabolka. Vse skupaj servirajte s piščancem.

Nakupovalni seznam:

  • dmBio Bio ekstra deviško oljčno olje, 0,5 L
  • dmBio Bio pomarančni sok, 1 L
  • dmBio Bio jušna osnova z 20 % zelenjave, 290 g
  • dmBio Bio jedilno nerafinirano kokosovo olje, 220 ml
  • dmBio bio javorjev sirup. Razred A, 250 ml
  • dmBio Bio kuskus, 500 g
  • dmBio Bio beli vinski kis z zgoščenim grozdnim moštom, 0,5 L

 

Uporabno. dmBio javorjev sirup je zelo visoke kakovosti in je rahlo sladkega okusa. Odličen je za popestritev hrane in popestri okus sladkih in kislih jedi.
Uporabno. dmBio beli vinski kis je blagega, sadnega okusa in se ga lahko uporablja pri prelivih, marinadah in lahkih omakah.
Okusno. Repično olje dmBio je odličen dodatek k ribam in zelenjavi z žara, lahko pa ga uporabite tudi za marinado.
Zdravo. Pomaranča vsebuje veliko vitamina C. Vsebuje tudi številne druge vitamine skupine B, ki so potrebni predvsem za zdravo kožo in lase. Je pa tudi koristna pri krepitvi imunskega sistema.
Zanimivo. Posebnost deviškega oljčnega olja je v tem, da ni ne kemijsko ne toplotno obdelano ter ne vsebuje nobenih dodatkov. Ekstra deviško oljčno olje je olje najvišje možne kvalitete.
Vsestransko Kokosovo olje lahko uporabimo za kuho, nego obraza, ustnic in celo nohtov.
Gor
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z nadaljnjo uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem V redu