Menu

Čas je za ŽAR!

Predstavljamo vam okusne priloge k žaru.

Home » Užitek » Čas je za ŽAR! - 06.2017

Oglje, žar in zabava. Poletje je za marsikoga sinonim za piknik zabave. Da pa ne bomo hrepeneli zgolj po pečenih pleskavicah, čevapčičih in kotletih, okusnim stvarem dodajmo še prilogo.

Naš nasvet: Okusnemu mesu z žara dodajmo še prilogo. Tako ljubitelji zelenjave kot tudi privrženci mesnih izdelkov bomo z veseljem posegli po raznovrstnem solatnem baru, še posebej če je treba na pečene dobrote še nekoliko počakati.

Tako pri peki na žaru kot pri pripravi solate je pomembno, kakšno olje uporabimo, saj vsako ni primerno za pečenje pri visoki temperaturi. Za peko na žaru se tako priporoča uporaba nasičenih maščob. Repično olje je primerno za peko rib, zelenjave ali vrsto hrane, ki je hitro pečena. Arašidovo olje se uporablja za pripravo azijskih jedi, znano pa je tudi po tem, da ga lahko uporabljamo pri visoki temperaturi. Nenasičene maščobe, med katere sodi laneno olje, pa so primerne zgolj za peko pri nizki temperaturi.

S svojim okusom, ki spominja na oreške, bo obogatil solato iz krompirja. Listnatim solatam se podajo sončnična in oljčna olja, medtem ko solate z bolj ostrim okusom, npr. rukola obogatimo z orehovim oljem. Z ustrezno izbiro kisa bomo solati dodali še sadno ali sladko aromo.

Nasvet: Mesa pri mariniranju ne solite. Sol mu namreč pri peki odvzame tekočino in posledično se meso hitreje izsuši.

Dobro je vedeti:

Peka nad neposrednim ognjem ali ne? Zlato pravilo se glasi: vse, kar potrebuje pečenje na visoki temperaturi z maksimalnim časom 25 minut kot na primer kotleti in steaki, pecite nad direktnim ognjem. Če se neka vrsta hrane peče dlje časa, potem je ne izpostavljajte direktnemu ognju. Oglje vedno razporedite v obliki piramide, da lahko hrano pečete nad visokim ali pa nad manjšim ognjem.

Glavna jed:

Alternativa. Za spremembo si privoščite dmBio veganske klobasice iz tofuja.
Okusno. Repično olje dmBio je odličen dodatek k ribam in zelenjavi z žara, lahko pa ga uporabite tudi za marinado.
Navdih mediterana. Bio zelenjavne polpete dmBio iz riža in paradižnika s papriko in baziliko hitro popecite na žaru in že so pripravljeni. Kombinacija dišečih mediteranskih zelišč, na soncu dozorelih paradižnikov in sveže predelane paprike poskrbi za odličen okus.
Odlično za pečenje. dmBio sončnično olje za cvrtje pridobivajo s hladnim stiskanjem iz sončničnih semen z visoko vsebnostjo oleinske kisline, nato pa ga rahlo dušijo, da ohrani svojo blago aromo in skoraj nevtralen okus. Vsebuje velik delež enkrat nenasičenih maščob, zato ga lahko segrevate do visokih temperatur.

Priloga:

Uporabno. dmBio paradižnikova omaka je sestavljena iz 70 odstotkov na soncu dozorelih italijanskih paradižnikov. Prileže se v toplih in hladnih jedeh, kot tudi izboljša omake in juhe. Je ekološki izdelek visoke kakovosti.
Gor
OKMehr Information