Menu

Spomladansko čiščenje malo drugače

Z manj stvari do bolj kvalitetnega življenja.

Home » Navdih » Spomladansko čiščenje malo drugače - 02.2017

Izberite zmanjševanje namesto pretiravanja. Mir namesto panike. Naravo namesto velemesta. Na marsikoga te besede delujejo pomirjujoče. Osredotočite se le na tisto, kar vam je v življenju najbolj pomembno. Dobrodošli v svetu minimalizma.

Ko pridemo domov, si želimo miru in počitka. Naši možgani si želijo odklopa in sprostitve, naše misli si želijo odtavati stran od dela. Odvečna šara v stanovanju nam je pogosto v napoto. Želimo si reda in miru v stanovanju. Predalnik v predsobi, ki ne bo poln odvečnih predmetov, ki bi z lahkoto lahko pristali tudi v košu za smeti. Garderobno omaro, ki se ne bo šibila pod težo oblačil, ki jih pravzaprav sploh ne nosimo. Knjižno polico, kjer bodo knjige lepo zložene čakale, da jih vzamemo v roke. Ter v kuhinji pripravljen zdrav obrok, ki vabi naše brbončice. Namesto kaotičnega vsakdana zadihajte in poskusite zares zaživeti v sedanjosti. Spoznajte življenje, kot ga poznajo privrženci minimalizma.

Manj je več

Danes smo z vseh strani obdani z oglasi in ponudbami za stvari, ki jih pravzaprav ne potrebujemo. A vendar se je zaradi nenehnih impulzov okolice prepričanje o nujnosti številnih stvari usidralo v našo zavest.

Ideja minimalizma je nastala kot odgovor na potrošniško družbo, na vse hitrejši življenjski ritem, tehnizacijo in globalizacijo. Vsako leto nov pametni telefon, vsak mesec nova linija oblačil, vsak teden nove naloge na našem seznamu opravil ter vsak dan nov naval informacij iz različnih medijev in socialnih omrežij – vse to so smernice, ki jih narekuje sodobni stil življenja.

Tempo, s katerim vsak dan hitimo skozi svoja življenja, neprestano narašča. V preteklih desetletjih se je ta zvišal kar za 38-krat. Tudi čas ni več tako relativen, kot je bil, saj živimo za sekunde. Razdalje se krajšajo, a časa nam vseeno primanjkuje. Neprestano moramo paziti, da ne bomo česa zamudili. A pri tem zamujamo predvsem svoje življenje. Večkrat se pojavi občutek, da hitrega vlaka življenja, ki ves čas pospešuje, ni mogoče upočasniti ali za trenutek ustaviti. A ta občutek je varljiv, saj lahko tok hitenja zavestno zaustavimo vsaj na nekaterih področjih svojega življenja in tako vajeti ponovno vzamemo v svoje roke. Če tega ne moremo storiti pri delu, lahko upočasnimo vsaj svoje življenje za štirimi stenami in zopet nekoliko lažje zadihamo. Poskrbimo, da se bomo v svojem socialnem okolju zopet počutili sproščeno in prijetno. S tem ko omejimo nepotrebno potrošništvo, se na neki način tudi osvobodimo določenih vezi vsakdana, statusni simboli pa izgubijo svojo vrednost. Ko pospravimo svoje življenje, nam ostanejo le stvari, ki nas resnično veselijo in ki jih potrebujemo ob sebi.

Iskanje pravega jaza

Da se lahko resnično najdemo, moramo najprej svoj življenjski prostor očistiti navlake in narediti več prostora za svojo osebnost. Pomembno je, da prepoznamo stvari, ki se nam zdijo življenjskega pomena, a v našem življenju le zavzemajo prostor ali pa nam tratijo čas. Prvi korak k temu je, da se poskusimo izogniti kopičenju vedno novih stvari, ki jih v resnici ne potrebujemo. Nakupovanje je sodoben hobi, ki poskrbi za dvig dopamina, ki ga imenujemo tudi hormon dobre volje, saj skrbi za občutek nagrajenosti. A tekanje po nakupovalnih centrih še zdaleč ni edini vir tega hormona, saj prijeten sprehod v naravi poskrbi za večje sproščanje hormonov sreče kot deset novih parov čevljev.

Sokrat, grški filozof

„Vedno znova me preseneča, koliko je stvari, ki jih ne potrebujem.“

Morda čevlji res niso najboljši primer, saj včasih nakupujemo le na podlagi oglaševanja ali občutka praznine. Velikokrat se zgodi, da moramo imeti določeno stvar le zato, ker velja za statusni simbol ali ker jo imajo tudi drugi. Takšno nakupovanje seveda ne poskrbi za dolgotrajen občutek sreče, kot so pokazale tudi nekatere študije. Bolj kot sebe zadovoljimo svojo okolico. Naš pravi jaz ni oblečen v več let stare cunje, ampak nosi tisto, kar mu ugaja. Ne tistega, kar želijo drugi, ampak tisto, v čemer se počuti dobro. Ne tistega, kar predpisuje okolica. Veseli se stvari, ki si jih sam želi in potrebuje, ne tistih, ki bi jih moral imeti. In te stvari potem tudi uporablja. Takšne stvari pa zahtevajo premislek in angažma, pa naj gre za male stvari, ki imajo le estetsko vrednost, ali pa večje nakupe kot avto, pohištvo ali tehnika. V navadi nam je, da je treba vse, kar nam ni več všeč, je poškodovano ali ne služi več najbolje svojemu namenu, nemudoma zamenjati ali celo zavreči. Takšno ravnanje pa zahteva ponovni razmislek o lastnih željah, potrebah in ravnanju ter predstavlja prvi korak na poti k samemu sebi.

Schmetterlinge vor einer Wand

Prava pot. Kdor dovoli stvarem oditi iz svojega življenja, bo nagrajen s svobodo.

Pospraviti življenje

Ameriški kritik potrošništva David Michael Bruno je s svojim »izzivom 100 stvari« spodbudil ljudi, da si uredijo življenje. Zadal jim je nalogo, da svojo lastnino skrčijo na 100 predmetov. Po uspešno izpeljani nalogi so ga posnemali še mnogi drugi. Iz takšnih izkušenj običajno potegnemo le najboljše in včasih celo na novo odkrijemo samega sebe. To ni pogrošna resnica, ampak že kar potreba. Pogosto se ljudje skrivamo za svojimi potrošnimi dobrinami. Nakopičimo si jih z namenom, da bi se prikazali v kar najboljši različici, a ob tem pozabimo, kdo zares smo. Na tem mestu pa niso mišljene le materialne stvari. Enako vlogo včasih igrajo odnosi, prostočasne aktivnosti, delo ter razporeditev časa, ki ga namenimo različnim ljudem v svojem življenju. Je naš partner res tisti pravi ali le velja za nekoga, ki naj bi bil pravi za nas? So ljudje, s katerimi smo obdani, naši pravi prijatelji ali si v življenju le delimo določen prostor in čas? Je naš hobi za nas ustrezen, ali ne vemo pravzaprav, zakaj smo se ga lotili? Nas delo, ki ga vsakodnevno opravljamo, izpolnjuje in osrečuje, ali se počutimo kot hrčki v kolesu?

Laotse, kitajski filozof

»Naravi se nikamor ne mudi, pa je kljub temu vse opravljeno ob svojem času

Na ta vprašanja si lahko odgovorimo le mi sami. Področja, na katerih nismo zadovoljni, si moramo urediti na novo. Tako lahko preko zunanje praznine nastane notranja izpolnitev. Ponovno lahko odkrijemo, kdo pravzaprav smo in kaj potrebujemo za izpopolnjeno življenje. Le tako se lahko osvobodimo zunanje prisile.

Ne zavrzite, ampak popravite

Če ste omejili potrošništvo in v svojem življenju vzpostavili red, vas je najverjetneje navdušila ideja minimalizma. Verjetno se počutite, kot da ste na poti k popolnosti. Omejitve niso več nekaj negativnega, ampak vam prinašajo zadovoljstvo. Stvari, ki se jih lotevajo privrženci takšnega sloga življenja, so na primer popravljanje pokvarjenih stvari, urejanje lastnega zelenjavnega vrtička ali izdelovanje svoje kozmetike. Ena izmed glavnih značilnosti je samooskrba, biti neodvisen od zunanjih storitev pa nekakšna zapoved. S tem pa naredimo nekaj dobrega tudi za okolje. Tako počasi naredimo korak bliže ekološkemu načinu življenja in lažje zadihamo – z nami pa tudi naše okolje.

Mnogi, ki jih navduši življenjski slog minimalizma, se pridružijo različnim skupinam, ki si delijo enaka prepričanja. Tu lahko podarite stvari, ki vam ne služijo več, ali pa jih zamenjate za kakšno drugo stvar, ki bi vam v tistem trenutku prišla prav. Jakno, ki vam ni všeč, lahko na primer zamenjate za zanimiv par čevljev, dobro ohranjeno torbico pa podarite nekomu, ki mu je odveč miza, ki jo iščete za svoj dnevni prostor. Pomoč pri čiščenju lahko plačate s prenočiščem. Skupnost in pomoč sta pomembna stebra tega načina življenja. Ljudje se povezujejo v različne skupnosti in interesne skupine. Kot rezultat tega nastajajo različni forumi in portali, ki predstavljajo stičišče sodelovanja, izmenjave izkušenj in spletanja novih poznanstev. Preden se lotite nečesa novega, lahko na forumu najprej preverite, če si to lahko od koga izposodite. Na ta način boste preprosto dobili stvar, ki jo nameravate uporabiti le enkrat, ne da bi za to zapravili kupe denarja, hkrati pa boste spoznali nove ljudi. Življenje se tako počasi vrača na opuščene tirnice in obuja vrednote, ki smo jih vsi že nekoliko pozabili.

Trendi sodobnega časa

Če ne zapravljamo dosti, nam tudi ni treba veliko zaslužiti. Prekinite neprestano zvonjenje mobilnega telefona in izstopite iz hrčkovega kolesa svojega vsakdana. Nadure pustite v preteklosti, čas pa raje porabite za to, da zopet poiščete samega sebe. Iščete lahko v naravi, v minimalistično opremljenem stanovanju ali pa ob pogovoru s prijetnim sogovornikom. Minimalizem se vseskozi širi in tako dobiva vrsto različnih obrazov.

Obraz pa vedno velja za odraz jaza in na nek način kaže značaj. Obrvi, ustnice, oči poudarjajo naše lastnosti. Minimalizem lahko najdemo tako v arhitekturi, glasbi kot tudi v umetnosti. Pri gradnji se ta odraža v opuščanju razkošnih okraskov in fasad, zgradbe v svoji najosnovnejši obliki pa že od 20. let 20. stoletja veljajo za sodobne. Tudi pohištvo je praktične oblike. Enaka načela veljajo v umetnosti in glasbi. Jasnost in redukcija sta načeli, ki narekujeta vse ostalo.

Problem tega trenda je, kako ga prodati. Še posebej pri minimalizmu bi bilo bistvo pri tem povsem zgrešeno. Podjetja ga zapakirajo tako, da jim kar najbolje koristi in spodbujajo potrošnike k nakupu tistih stvari, ki naj bi jih potrebovali za minimalistično življenje. Ustrezna oprema, pripomočki, ki jih potrebujemo za aktivnosti in življenje v naravi, prehranjevanje v skladu z zapletenimi dietami in podobno. In spet smo tam, kjer smo začeli.

Resnični smisel je izgubljen. Čeprav moramo tega na koncu zase poiskati sami. In lažje ga bomo našli, če bomo od časa do časa izklopili vse okrog sebe, se odmaknili in distancirali od znane okolice. In pustili za seboj vse, kar nas zavezuje ter za ceno tega dobili – svobodo.

Gor
OKMehr Information