Menu

Dezodoranti brez aluminijevih spojin

Tudi dezodoranti, ki ne vsebujejo aluminija, preprečujejo potenje in neprijeten vonj.

Home » Lepota » Dezodoranti brez aluminijevih spojin - 04.2017

Skoraj ni snovi, ki bi v preteklih letih na področju kozmetične industrije dvignila toliko prahu kot prav aluminij. Večina izmed nas je že slišala, kako škodljiv naj bi bil, zato razmišlja o uporabi alternativnih sredstev, ki ga ne vsebujejo. Podatek o vsebnosti te lahke kovine v dezodorantih je prišel v javnost šele pred kratkim. Aluminijeve spojine res preprečujejo potenje, vendar pa je njihov vpliv na naše zdravje precej vprašljiv.

Kemijsko ime »sporne spojine« je aluminijev klorohidrat in jo vedno pogosteje povezujejo z rakom dojk in Alzheimerjevo boleznijo. Spojina naj bi namreč zvišala tveganje za nastanek omenjenih bolezni, vendar pa jasnih znanstvenih dokazov za to še ni. Najdemo namreč tako študije, ki temu nasprotujejo, kot tudi take, ki tezo potrjujejo, so dileme glede uporabe dezodorantov z aluminijevimi solmi povsem razumljive. Ne glede na to, ali so dejansko škodljive ali ne, so alternativna sredstva brez aluminija vsekakor primerna izbira. Konec koncev je preventiva vedno boljša od kurative.

Mnogi proizvajalci, predvsem na področju konvencionalne kozmetike, so se takoj odzvali in aluminijev klorid odstranili iz svojih izdelkov. Skoraj tedensko se tako na prodajnih policah pojavljajo novi dezodoranti z napisi „0 % aluminija“ ali „brez aluminija.“, zato je ponudba res pestra.

Kako je aluminij sploh zašel v dezodorante?

Dejstvo je, da si dezodorantov in drugih sredstev, ki preprečujejo potenje (t.i. antitranspirantov), brez aluminijevih soli še do pred kratkim skoraj ni bilo mogoče predstavljati; tudi na trgu so bili redki, večinoma jih je bilo moč najti le pri priznanih proizvajalcih naravne kozmetike, kot so Weleda, Lavera ali alverde; slednji že leta za preprečevanje potenja in neprijetnega vonja uporabljajo rastlinske učinkovine.

Kako učinkujejo aluminijeve soli na naši koži?

Načeloma ločimo med sredstvi, ki preprečujejo potenje (t.i. antitranspiranti) in dezodoranti. Prvi tako rekoč učinkujejo že v samem jedru problema in prav pri tem igra odločilno vlogo aluminij. Aluminijeve soli zaprejo žleze znojnice, tako da se znoj sploh ne izloča na površino.

Dezodoranti nasprotno samega potenja ne preprečujejo, le nevtralizirajo neprijeten vonj. Pomembno je, da dezodorantov, sploh pa sredstev za preprečevanje potenja nikoli ne nanašamo na sveže depilirano kožo. Pri depilacijskih postopkih skoraj vedno pride do poškodb oziroma razdražene kože, taka koža pa lahko drugače reagira na sestavine, kot so aluminij, dišave in konzervansi. Zato je pomembno, da kozmetične izdelke, ki vsebujejo navedene snovi uporabljamo le na nepoškodovani koži, saj bodo le tako lahko učinkoviti.

Nasvet: Če se želimo zaščititi pred vidnimi znaki potenja pod pazduhami, lahko uporabimo tudi zaščitne blazinice (npr. Balea zaščitne blazinice). Blazinice preprečujejo vidne madeže, ki zaradi potenja nastanejo na oblačilih.

Lahko prijetno dišimo tudi z uporabo sredstev, ki ne vsebujejo aluminijevih spojin?

Seveda lahko. Alternativna sredstva  glede učinkovitosti prav nič ne zaostajajo za običajnimi dezodoranti.

Nove formule dezodorantov vsebujejo zelo učinkovite antimikrobne snovi. Te zmanjšujejo število bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj. To pomeni, da zavirajo razkrajanje, ki je običajno krivo za neprijeten vonj znoja. Bazični minerali se namreč vežejo na kislo okolje znoja in tako preprečujejo razmnoževanje bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj.

Tudi eterična olja in rastlinski izvlečki lahko preprečujejo encimsko razkrajanje znoja in s tem neprijeten vonj. Kot konzervans se pogosto uporablja vitamin C. Pred neprijetnim vonjem ščitijo tudi nekatere druge naravne snovi, kot so: koriander, granatno jabolko, žajbelj ali evkaliptus. Torej lahko tudi z dezodoranti brez aluminija preprečimo neprijeten vonj, hkrati pa poskrbimo za svoje zdravje.

Naravno. Dezodorant Alverde s kroglico ne vsebuje aluminija in kožo do 24 ur zanesljivo ščiti pred potenjem in neprijetnim vonjem.
Zanesljiva zaščita. Dezodorant s kroglico Sante Pure Spirit Crystal vsebuje kristale, ki zmanjšujejo potenje, in preprečuje nastanek neprijetnega vonja, ki ga povzročajo bakterije, pri tem pa ne ovira naravnega delovanja por.
Sveže. 48-urni Fa roll on s 50% manj aluminijevih soli je primeren za občutljivo kožo, saj nudi nežno zaščito brez puščanja sledi na oblačilih, nežen vonj ter prijeten občutek na koži.
Naravni lotos. CD dezodorant z vonjem lotosa zagotavlja 24-urno zaščito in svežino vašega telesa. Na vaših oblačilih ne bo pustil belih sledi.
Gor
OKMehr Information