Menu

Družinski dopust: igrivo, zabavno in napeto

Namigi za zabavne družinske počitnice, ki vam bodo ostale v lepem spominu.

Home » Družina » Družinski dopust: igrivo, zabavno in napeto - 05.2017

Izlet, ki ga načrtujete skupaj z družino, naj bo poln lepih trenutkov, zabaven, pustolovsko naravnan, predvsem pa ne predrag. Predstavljamo vam nasvete za kreativne družinske počitnice.

Za otroke je družinski izlet najlepša stvar na svetu, medtem ko so starši najsrečnejši, če ga dobro in kreativno zastavijo. Kdor se z otroki odpravlja na počitnice, dobro ve, da je poležavanje na ležalniku s pogledom na čisto morje zadnja stvar, ki mu pade na pamet. Pomembnejše so druge stvari kot dober načrt in priprava na počitnice, vendar pri tem ne smemo pretiravati, saj se vsakdo, ki ima otroke, dobro zaveda, da stvari praktično ne potekajo po načrtu in vedno nekaj pride vmes.

Pri »izdelavi« načrta raje planirajmo čas za nepričakovane stvari, za počivanje in lenarjenje. Ni treba, da je družinsko počitnikovanje popolno.Pomembno je le to, da čas preživimo skupaj in se imamo pri tem lepo. Tako ni važno, ali se na dopust odpravimo s šotorom ali pa smo počitnice rezervirali v luksuznem hotelu, kjer je posebej poskrbljeno za naše malčke. Glavna stvar je, da otrokom ni dolgčas in da skupaj kvalitetno preživimo čas. Za posebna doživetja in ustvarjanje spominov ni pomemben kraj, zato se ne obremenjujmo s tem, da nimamo dovolj denarja. Pomislimo na svoje otroštvo in videli bomo, da so lahko tudi preprosta doživetja kot večurno sedenje ob tabornem ognju ali tek z bosimi nogami po travniku najlepši spomini na otroštvo. Za srečen družinski oddih obstaja nešteto možnosti, ki so tako unikatne kot družina sama.

Počitnice v naravi

Ena izmed neštetih možnosti, klasika med počitnicami, je izlet na kmetiji, kjer se dogodivščine začnejo že z zajtrkom. Ali pa celo pred njim. Vstajanje navsezgodaj zjutraj, ko se s kmetom odpravimo v hlev nakrmit živino in v kurniku poberemo sveža jajca, je lahko za otroke posebno doživetje. Čez dan pomagamo zaliti rože in zelišča, se odpravimo na polje populit korenje, zvečer pa se zopet odpravimo v hlev, da skrtačimo ponije. Na kmetiji ni nikoli dolgčas. Poleg vseh doživetij se otroci naučijo, kako pomembna je pravilna reja živali in kaj sploh pomeni odgovornost.

Podobno je na dopustu v planinski koči, kjer se dan začne z zvonjenjem kravjih zvoncev in konča s sončnim zahodom. Življenje na planini poteka samo od sebe. Mama, oče in otroci lahko upočasnijo korak in se skupaj podajo na pešačenje ali pa preprosto prisluhnejo prijetni tišini. Popoldne je čas za sečnjo in spravilo drv, da bomo zvečer lahko zakurili peč. Po vodo za juho moramo v bližnji vodnjak. Vse to so nora doživetja za mestne otroke, ki ne poznajo tovrstnih stvari. Luksuz preprostosti.

Vznemirljivo taborjenje

Moč narave lahko začutimo tudi pri taborjenju, v najboljšem primeru tik ob jezeru. Tako so cel dan na sporedu aktivnosti kot plavanje in lovljenje rib. V času dežja pa je za otroške aktivnosti in varstvo poskrbljeno v igralnici. Prenočevanje v šotoru je lahko za otroke prav posebno doživetje. Pogled v zvezdnato nebo, zvoki čričkov – spanje zunaj je popolnoma drugačno kot v sobi med štirimi stenami.

Počitnice ob vodi so lahko tudi drugačne, če celo poletje preživimo v hiši ob jezeru. Že navsezgodaj zjutraj lahko skočimo v prijetno hladno vodo, zvečer pa skupaj pomagamo pri peki žara. Otroci ljubijo nasploh vse, kar je v povezavi z vodo, ko na primer vožnja s kanujem, raftanje ali pa grajenje splava iz lesa.

Počitnice v družbi živali

Tudi družine, ki imajo na voljo le nekaj dni dopusta, lahko od kratkega časa veliko odnesejo. Za lepe spomine ne potrebujemo veliko, le nekaj radovednosti, željo po dogodivščinah – in osla. Kljub temu da veljajo za trmaste živali, so lahko prav osli zvesti spremljevalci pri družinskih sprehodih, saj so mirne živali, ki s svojo enakomerno hojo določajo tempo. Če postanejo lačni, se ustavijo in grizljajo travo, ki raste ob poti. Otroci običajno brez pritoževanja hodijo spredaj in skrbijo za osla. Z živaljo se dobro razumejo, saj ji dopustijo, da gre po svoje, ko pa jim je tega dovolj, znajo pokazati svojo avtoriteto. Oslom način, da jim od časa do časa povemo, kam mora iti, popolnoma ustreza. Pri sprehodu z oslom gre za odnos dajanja in jemanja, saj nikoli ne vemo, kaj sledi. Je zanimiv izziv in odlična izkušnja tako za starše kot tudi za otroke. Včasih je zabavno in razburljivo, spet drugič napeto ali pa poteka brez zapletov. Prav posebna dogodivščina, ki se je družina še dolgo časa spominja z nasmehom na obrazu. Podobno poteka treking z lamo. Te živali izražajo mir in uravnovešenost, kar vpliva na neposreden stik z ljudmi.

Na družinske počitnice se lahko odpravimo tudi drugam, na primer na gradove in jih raziskujemo, v pustolovskih parkih lahko preizkušamo svoje sposobnosti in samozavest, medtem ko si v doživljajskih parkih dovolimo biti otroci tudi odrasli.

Nasveti za izlete doma in v tujini

Za ljubitelje živali

  • V Italiji, na Južnem Tirolskem lahko prenočite na kar 1600 kmetijah »Rote Hahn« (rdeči petelin). Več na www.rotehahn.it

Za raziskovalce jam

  • Že štiriletniki lahko skupaj z jamarskimi vodiči raziskujejo kraške jame Baredine v Istri, Hrvaška: www.baredine.com
  • V Postojnski jami vas vlakec popelje med različnimi oblikami kapnikov in kraškimi značilnostmi: www.postojnska-jama.eu

Za morske deklice in dečke

Občudovanje lutk v Bolgariji

  • Otroci imajo radi lutke. Če ste si za počitnice izbrali Bolgarijo, potem se nemudoma odpravite v eno izmed lutkovnih gledališč in presenetite svoje malčke. V mestu Varna vsako leto v okobru poteka mednarodni festival lutk. Več o festivalu: http://www.vnpuppet.com./en 

Obisk Drakule v Romuniji

  • Za družine z majhnimi otroki je obisk rodne dežele grofa Drakule obvezen. Domovanje legendarnega Drakule je grad Bran, ki ga z otroki obiščite. S tem boste spodbudili domišljijo svojih malčkov in jim pričarali nepozabne počitnice: http://www.bran-castle.com/
Gor
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z nadaljnjo uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem V redu