Menu

Gurmansko potepanje po Furlaniji

Vino & ostali užitki.

Home » Navdih » Gurmansko potepanje po Furlaniji - 09.2017

Furlanija je pokrajina, ki ponuja mnogo – kolesarske izlete po kanalski dolini, pohajkovanje po vinorodnem gričevju, sprehode ob morju, odkrivanje zgodovinskih sledi in še mnogo drugega. Ne glede na to, katero pot boste izbrali, ne boste razočarani.

Če se zanimate za obisk Furlanije, ste po naravi pravi uživač, ali pa boste to prav kmalu postali. Svojevrstna pokrajina, ki ponuja čudovite razglede, je od nas oddaljena le nekaj ur vožnje z avtomobilom. Čeprav vodi avtocesta po kanalski dolini, vam ne bo žal, če boste zavili tudi na manj obljudene poti in tako odkrili skrite kotičke narave.

Nasvet: Furlanijo lahko obiščete tudi na okolju prijaznejši način. Avtobus proti Trstu, kamor boste prispeli v uri in 35 minut, odpelje dvakrat na dan z Avtobusne postaje, naprej pa se lahko odpeljete s hitrimi vlaki Le Frecce.

Severovzhodni del pokrajine ponekod sprva deluje nekoliko zaspano, a boste kmalu spoznali, da je to del furlanskega šarma. K počasnemu slogu življenja pa spada tudi slow food, ki je tukaj nekaj vsakdanjega, zato bodo v izletih uživale tudi vaše brbončice. Središče Furlanije spominja na Toskano in je pravi raj za gurmane. Vinorodna gričevja se kot valovi razprostirajo proti Jadranu, sadno drevje ob poti pa vabi, da si postreženo z zrelimi sadeži. Ko se sprehajate po vinorodnih okoliših Collia ali odkrivate deželo na dveh kolesih, se vam odpirajo pogledi na srednjeveška mesteca in gradove, deroče reke, slikovite cerkvice in hiše, obdane s cipresami – prava paša za oči!

Vinogradništvo je ena izmed vodilnih panog tega območja, predvsem pokrajine Collio, ki po vsem svetu slovi po odličnih vinih. Na severu nam pogled postreže s strmimi vrhovi, vasicami v alpskem slogu, posejanimi z lesenimi kočami in hudourniki, na jugu pa se pokrajina odpre v prostrana polja Padske nižine ter preko svojevrstnih kraških oblik zavije proti morju.

Kraj za počitek in užitek

Furlanija ne ponuja le naravnih lepot, ampak spada tudi med kulinarične bisere. Na vsakem koraku boste našli oštarijo z dobro lokalno hrano, za ovinkom pa vas bo čakal obisk vinske kleti. Furlanska kuhinja v sebi združuje okuse slovanske, srednjeevropske in beneške kulture in je v osnovi precej preprosta in domača.
Najbolj znane jedi so polenta s klobaso (Polenta con Salsicce), jota in frika, neke vrste sirova palačinka, pražena v ponvi. Tipični lokalni izdelki, kot je na primer šunka San Daniele, ki uspeva v istoimenskem kraju na severozahodu Udin, pa so znani širom po svetu.
Tudi pokrajina Sauris je znana po pridelavi svinjine, predvsem pancete. Dobre stvari terjajo svoj čas, zato tudi sir Montasio, ki ga pridelujejo v Furlaniji, zori precej dolgo, preden se znajde na naših krožnikih.

Hrana predstavlja pomemben del življenja Furlancev, ki posebno pozornost namenjajo lokalnim in ekološko pridelanim živilom, hrani pa se znajo zares posvetiti in v njej uživati. Vina, pridelana v pokrajini Collio, so cenjena po vsem svetu. Okusna hrana bo tako še boljša ob spremljavi avtohtonih sort vina refošk, malvazija, friulano in Ribolla Gialla.

Urbani biseri Furlanije

Poleg prostranega gričevja, kjer zeleni ni videti konca, vabijo tudi bližnja mesta in vasice.

Vas Cormons, ki šteje borih 7 tisoč prebivalcev, velja za središče vinorodnega Collia. Če nimate časa, da bi se sami zapeljali do katerega izmed vinogradov ali vinskih kleti, obiščite vinoteko v Cormonsu, kjer boste našli največjo izbiro vin na celotnem območju. Greh bi bil, da si tu ne bi privoščili še pladnja lokalnih prigrizkov, ki se še kako podajo k avtohtoni žlahtni kapljici.

Slikovito mesto Cividale, nekdanje glavno mesto Langobardije, bo všeč predvsem ljubiteljem umetnosti in zgodovine. Čeprav boste mestece z lahkoto prečesali že v enem popoldnevu, vas ne bo pustilo ravnodušne.
Če vas bolj privlači vrvež in živahnost mest, priporočamo obisk Udin (Videm), glavnega mesta Furlanije. Uživajte v aperitivu sredi velikega trga in se prepustite prijetnemu toku žlobudranja, ki se razlega vsepovsod okrog.

Če iščete kombinacijo sprostitve in živahnega vrveža, obiščite Grado. Začaralo vas bo staro mestno jedro, ob sprehajanju skozi mesto pa vas bo ves čas objemal nežen piš morskega vetra. Čeprav je sredi poletne sezone v mestu prava gneča, bližina morja nekoliko ublaži natrpane ulice.

Za konec še v Trst. V nekdanjem trgovskem pristanišču Avstro-Ogrske se stikajo avstrijska, hrvaška, madžarska in slovenska kultura, ki se odražajo predvsem v kulinariki. Tu boste našli jedi, kot so jabolčni zavitek, kislo zelje in krvavice pa vse do različnih ribjih jedi, rikote in katalonskega radiča. Značilnost tržaške kulinarike so tako imenovali bifeji oz. bari s prigrizki, kjer vam poleg lokalnih vin postrežejo tudi z okusnimi grižljaji lokalnih izdelkov.
Ljubitelji kulture se lahko odpravite v Trst na festival jazzovske glasbe Muggia, tržaški filmski festival ali pa se udeležite svetovno znane jadralne regate Barcolana. V stari carinarnici Punta della Dogana si lahko ogledate sodobno umetniško zbirko, nekdanja ribarnica neposredno ob pristanišču pa je nedavno postala nova kulinarična tržnica.
Vse, kar potrebujete, je čas – da se prepustite užitkom in se pustite razvajati.

Na poti v Furlanijo

Zelena narava
Na živo rumeni vespi se podajte na potep po zelenm gričevju Collia. Izposojo vesp ponuja več kot 30 vinogradnikov na tem območju.

Umetnost
V Villi Manin, enem najpomembnejših arhitekturnih spomenikov v Furlaniji, lahko obiščete mednarodno priznano umetniško razstavo. Tu se odvijajo tudi različni koncerti in kulinarični dogodek »Sapori pro loco«.

Sivkina polja
Idilična vasica Venzone je bila v potresu leta 1976 popolnoma uničena ter kasneje v celoti na novo zgrajena. Tu boste našli butike, ki ponujajo pestro izbiro ročno izdelane kozmetike in drugih izdelkov iz sivke.

Kulturna dediščina
Četudi niste ljubitelj umetnostne zgodovine, vas Oglej (Aquileia) ne bo pustil ravnodušnih. Kraj je znan po ogromnih mozaikih iz zgodnjega krščanskega obdobja, ki prekrivajo tla. Čeprav ta kar vabijo, da na njih posnamemo fotografijo, je hoja po njih seveda prepovedana.

Podzemni svet
Briška jama je ogromna kraška jama na italijanski strani tržaškega Krasa pri vasi Borgo Grotta Gigante v občini Sgonico ob slovensko-italijanski meji. Registrirana je kot največja turistična jama na svetu (glavni, najvišji in največji prostor jame).

Gor
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z nadaljnjo uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem V redu