Menu

Najboljša prijateljica kože

Hialuronska kislina – snov z nevsakdanjim imenom in prav takšnimi učinki.

Home » Lepota » Najboljša prijateljica kože - 02.2017

Hialuronska kislina je ključ do napete, polne in zdrave kože. Predstavljamo vam moč dragocenega eliksirja in druge naravne učinkovine, ki so uspešne v boju proti gubicam.

junge frau mit schöner haut

Hialuronska kislina je čudežni otrok v kozmetiki. Prisotna je v vseh izdelkih z oznako proti staranju kože (anti-aging) in jo odlikujejo presenetljive sposobnosti  zadrževanja vlage. Zapolnjuje namreč prostore med vezivnim tkivom in s tem poskrbi za svež videz in elastičnost kože. Predstavljajmo si gobo, ki vpije določeno količino vode in tako nekajkrat poveča svoj volumen. Podobno se zgodi tudi pri hialuronski kislini: en gram veže do šest litrov vode. Če je v koži prisotna samo hialuronska kislina, celice lahko vsrkajo in shranijo več vlage. Koža od znotraj navzven doživi preobrazbo – kolagenska in elastinska vlakna se obnovijo, prosti radikali se ujamejo in koža je videti bolj napeta, gladka ter prožna.

Hialuronska kislina je del našega organizma

Proces obnavljanja kože se zgodi v našem telesu, ne da bi mi imeli kaj pri tem. Hialuronska kislina je namreč učinkovina, ki je vseskozi prisotna povsod v našem telesu. Polovica hialuronske kisline je shranjena v koži v medceličnih prostorih. Celice vezivnega tkiva proizvajajo snov podobno gelu, sestavljeno iz zapletenih molekul sladkorja, ki predstavlja mazivo za sklepe, shranjuje vodo in ohranja našo kožo prožno. Te vodne blazinice delujejo kot zaščita za kožo, saj celice varujejo pred škodljivimi snovmi iz okolja, UV-žarki in prostimi radikali, istočasno pa izboljšujejo transport med celicami. Življenje brez hialuronske kisline bi bilo zelo oteženo.

Vse pa vendarle ni tako preprosto: tovrstne kisline žal nimamo na pretek. Po 25. letu starosti se začne količina hialuronske kisline zmanjševati, njene zaloge se praznijo in pri 60 letih je imamo le še desetino prvotne količine. Posledice zmanjšanja kisline so vidne na koži: manj napetosti, več gub. Znanost in lepotna industrija sta zato v tej smeri naredila preobrat in stopila v igro.

Ko kozmetična industrija in znanost stopita skupaj

V laboratoriju so znanstveniki odkrili način, kako umetno izdelati koži lastno substanco. Pri tem so uporabili dve različni obliki hialuronske kisline, kratko- in dolgoverižno. Dolgoverižna hialuronska kislina deluje na povrhnjici kože in pomaga zgladiti površinske linije, medtem ko kratkoverižna hialuronska kislina zapolni kožo od znotraj in ima dolgotrajni učinek. Kozmetični izdelki običajno vsebujejo kombinacijo obeh oblik hialuronske kisline, kar da optimalen rezultat.

Nič presenetljivega ni, da se čudežni izdelek uporablja tako v kremah proti staranju kože in izdelkih za napeto kožo kot tudi v gelih za predel okoli oči, maskah, izdelkih za čiščenje kože, kremah za telo in roke. Še posebej visoka vsebnost hialuronske kisline pa je na voljo v različnih serumih in ampulah.

Zlato pravilo hialurona: bolj je izdelek tekoč (serumi in geli), večja je možnost, da vsebuje majhne molekule hialuronske kisline.

 

Iščete dodatna vlažilna sredstva?

 

Nasveti in majhni triki

junge frau

Nasveti, ki vam bodo na naraven način pomagali ohraniti zdravo in navlaženo kožo:

  • Izdelki, ki vsebujejo negovalno učinkovino ureo, so posebej primerni za vlaženje kože. Urea je namreč naravno vlažilno sredstvo, ki kožo naredi mehko in ima dobre lastnosti celjenja kože.
  • Sprej termalne vode v torbici kratkotrajno zaščiti vašo kožo pred veliko izsušitvijo.
  • Najpomembnejši vir za redno vlaženje kože ste še vedno vi sami. Pitje zadostne količine vode je še vedno najboljša oskrba kože z vlago.
  • Na ravnovesje vlage v koži pomembno vpliva tudi prehrana. Vnos vitaminov A in B bo zelo koristen vaši koži, medtem ko se izogibajte oziroma zmanjšajte vnos soli, glutena, laktoze in sadnega sladkorja, saj ti telesu odvzemajo dodatno količino tekočine.
Gor
OKMehr Information