Menu

Hrvaška: raj za vogalom

Preplet zelene in modre, hribov in morja, gozdov in jezer. Hrvaška vam nudi vse.

Home » Navdih » Hrvaška: raj za vogalom - 06.2017

Hrvaška ponuja vse, kar si želite za miren in sproščen dopust: veliko toplote in čudovite narave. Ponaša se s kar več kot dvestotimi sončnimi dnevi v letu, podobno kot pri njenih sosedih.

Tišina. Slišati je mogoče le cvrčanje škržatov in murenčkov. Senca. Skozi krošnje dreves je moč uvideti samo posamezne majhne soje svetlobe. Bosi stopamo po gozdnih tleh in v zraku se prepletajo prijetne vonjave pinij in morja. Pogled nam uide na kristalno čisto morje, ki se v turkizno modri barvi lesketa v zalivu. Majhen čolnič se zasidran v morju pozibava na valovih sem ter tja. Nastane prijetno in popolnoma neobremenjeno vzdušje, ko smo sami sredi narave in se sproti zaljubljamo v različne prijetne vonjave in barve, ki nam jih ponuja Hrvaška.

Hrvaška ponuja vse, kar potrebujemo za miren in sproščen oddih. Z več kot dvestotimi sončnimi dnevi na leto, lepotami narave, kar osmimi narodnimi in enajstimi naravnimi parki privablja njene obiskovalce. Na nekaterih področjih živijo tudi beloglavi jastrebi, divji konji, rjavi medvedi in delfini. Po podatkih evropske komisije je morje na Hrvaškem najčistejše v Evropi.

Sveti Ivan. Vasica, ki jo je ustvarila dobra vila.

Na hrvaškem Jadranu lahko najdete okoli 1200 otokov, skalovja in grebenov, za njihov ogled pa potrebujete čoln in veliko časa. Med vsemi otoki prednjačijo tisti, ki ležijo v kvarnerskem zalivu kot na primer Krk, Cres, Lošinj in Rab, ki so hkrati tudi največji severni hrvaški otoki. Vsem so skupne naslednje značilnosti: zeleni gozdovi, samotni zalivi, turkizno modro morje, antični kraji in raznolikost mediteranskega in subtropskega rastlinja. Ob jutrih lahko na tržnici kupite sveže ribe, zelišča in limone, ob poldnevih jih spečete na zidanem žaru. Popoldne si privoščite šnorklanje z ribami ali pa se peš podate vzdolž obale in opazujete delfine. Na otoku Lošinj imate velike možnosti, da jih srečate. Ob večerih se odpravite po starih mestnih ulicah, kjer s kozarcem vina z otoka Rab na spokojnem vrtu nazdravite življenju.

Da se je otoka Lošinj prijel vzdevek dišeči otok, ni nič presenetljivega. Na njem namreč uspevajo poleg oljk tudi dišeče limone, grmički sivk, žajbelj, in druga zelišča. Hrvaška veriga otokov sega vse do najjužnejšega konca države, kjer najdemo veliko otoških biserov kot na primer otok Korčula s svojim slikovitim starim mestom, ki sega v morje.

V notranjosti Hrvaške se nahaja na stotine pohodniških poti, ki vodijo od obale pa do hribov. Izkušene pohodnike tako privabljajo hribovje Velebit, Dinara, Učka in Mosor. Plezalci se lahko povzpnejo po 350 metrski skali Anića kuk v narodnem parku Paklenica.

Kdor si želi oddiha tako na morju kot v gorah, lahko na otoku Cres, kjer se razteza gorovje Tramuntana, uživa v svojem sanjskem dopustu. Na otoku Pag pa se zaradi tipične lunine pokrajine lahko podate na kolesarjenje in v mirnem zalivčku najdete svojo počitniško tišino.

Na Hrvaškem lahko najdemo tudi jezera, obdana z drevesi in kraškimi kamninami. Crveno jezero je znano po svojih številnih breznih in visokih skal. V bližini lahko najdemo tudi Modro jezero, na otoku Dugi otok pa slano jezero Mir.

Narava v vaši bližini: narodni parki od severa proti jugu

 

Narodni parki

Naravno

Raznolike vrste živali kot rjave medvede, volkove, razne vrste metuljev, rastlin in gozdov oblikujejo narodni park Risnjak, ki je svoje ime dobil po živali ris.

Južno

Na jugu Istre se nahaja otočje Brioni, ki je sestavljeno iz dveh večjih in dvanajstih manjših otokov. Iz mesta Pulj se lahko odpravite na izlet z ladjo.

Povezano

Najbolj znan naravni park na Hrvaškem, ki sodi med Unescovo svetovno dediščino so Plitviška jezera. V parku lahko vidite šestnajst majhnih jezer s smaragdno zeleno vodo, številne slapove in pregrade.

Bogat razgled

Za najlepšo popotniško pot velja Premužićeva steza, ki vodi med skalovjem severnega dela narodnega parka Velebit. S poti se razstira prelep pogled na Jadran in kvarnerske otoke.

Večstransko

Pri Zadru v narodnem parku Paklenica si lahko ogledate soteske, ki segajo globoko do visokih hribov. Zaradi ugodnega podnebja se je tu oblikovalo pestro rastlinje.

Izločeni

89 otokov in grebenov, ki so neposeljeni in sestavljeni iz strmih čeri: to je skupina otokov imenovan Kornati, kjer se dobro počutijo predvsem jadralci, ki hočejo uživati v miru, naravi, vetru in soncu.

Razkošno

Reka Krka s svojim romantičnim in z gozdom poraslim bregom ter sedmimi slapovi tvori narodni park Krka v Istri.

Lepo

Otok Mljet je prava paša za oči: bujno zelen z dvema zalivoma. Istoimenski narodni park se ponaša s številnimi pohodniškimi poti.

Hrvaške sanjske plaže

 

Obiščite svojo sanjsko plažo

Karibsko

Čisto modro nebo, turkizno morje ter mivka in prod na plaži: vse to so lepote Sakaruna, ki privablja turiste tudi s toplim morjem, ki je plitvo in varno za povsem brezskrbno kopanje. Gozdovi pinij pa vam delajo senco.

Peščeno

Večina hrvaških plaž sestavljajo prod in veliki kamni, medtem ko je otok Susak ena izmed izjem. V svoj pristan vas vabi s plitvo peščeno plažo, primerno za čofotanje. Podobne peščene plaže lahko najdemo tudi na otoku Rab kot plaža v Loparju.

Samotno

Kdor želi priti do plaže svetega Ivana na otoku Cres, se mora na pot podati peš ali pa s čolnom. Plaža, na kateri lahko najdemo svoj mir, se nahaja ob vznožju vasice Lubenice.

Glasbeno

Obalni del Mulini pri Rovinju ponuja pestro izbiro barov na plaži z lounge glasbo.

Idilično

Tisti, ki se želite kopati v morju, ki ga lahko vidimo samo na razglednicah, morate letovati v Dalmaciji. Baška Voda predstavlja lep in prijeten kraj, hribovje Biokovo ter turkizno modro morje v zalivu pa priredi popolno počitniško vzdušje.

 

Užitkarski nasveti: narava

 

Sonce, morje in narava

Z užitkom skozi nasad oljk

Vodilni pridelovalec oljčnega olja Flos Olei je leta 2016 razglasil Istro za najboljšo regijo pridelave oljčnega olja na svetu. Na „ulicah oljčnega olja“ lahko pokušate in kupujete dobrote. 2017 se bo v Pulju odprl muzej oljčnega olja.

S kolesom čez goščavo

Gozdovi, jezera, kapniške jame, vrhovi hribov in hudourniki. Prvobitnost, narava in mir. Visoko planoto Gorski kotar je sedaj možno odkrivati tudi z gorskim kolesom.

Hrvaški naravni parki

Hrvaška se poleg osmih narodnih parkov ponaša tudi s kar enajstimi naravnimi parki. Eden izmed njih se nahaja na otoku Lastovo, ki je najdlje odmaknjen od kopnega, a še vedno poseljen. Na otok lahko pridete s trajektom preko Splita v treh do šestih urah.

Dodatne uporabne povezave:

Gor
OKMehr Information