Menu

Juha iz čičerike in prosa

Klasična orientalska sestavina v kombinaciji s prosom bo popestrila jesenski jedilnik.

Domov » Užitek » Juha iz čičerike in prosa - 09.2017

Proso je v kuhinji vsestransko uporabno. Tokrat vam ga predstavljamo v kombinaciji s čičeriko, stročnico oreškastega okusa.

Čas priprave: 30 minut

Sestavine za 4-6 oseb:

suppe mit hirse
  • 220 g čičerike
  • 250 g prosa
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 200 ml sojine kreme
  • repično olje
  • 4 žličke pesta s posušenimi paradižniki
  • 80 g posušenih paradižnikov
  • 1 čebula
  • 2 žlički kurkume
  • 50 g pinjol
  • 4 žličke nasekljanega peteršilja
  • sol
  • poper

Priprava:

1. Proso skuhajte po navodilih z embalaže. Medtem olupite čebulo, jo drobno nasekljajte ter jo v večjem loncu popražite na olju, da postekleni. Zalijte z zelenjavno juho, dodajte čičeriko in proso ter dobro premešajte.
2. Juho dobro spasirajte in jo začinite s kurkumo, poprom in soljo. Primešajte sojino kremo in juho na hitro prevrite.
3. V manjši ponvi popražite pinjole in jih vmes večkrat premešajte. Ko zadišijo in se zlato obarvajo, so pripravljene.
4. Na drobno narežite posušene paradižnike in nasekljajte peteršilj. Juho nalijte v globoke krožnike ter jih okrasite z žličko pesta, s peteršiljem, koščki paradižnikov in pinjolami.

Nasvet: Neoluščeno proso imenujemo tudi rjavo proso in vsebuje številne hranilne snovi, a ga moramo uživati fino mletega.

Proso

Živilo:

Proso je eno izmed najstarejših žit na svetu. Cenjeno je predvsem zaradi vsebnosti mineralov (železa, silicija, magnezija) in vitaminov, ob rednem uživanju pa pripomore k boljšemu stanju kože in poskrbi za močne lase.

Priprava:

Proso je vsestransko uporabno, saj je odlična izbira tako pri pripravi prilog kot tudi različnih narastkov in cmokov. Pri pečenju se sicer ne obnese najbolje, saj ne vsebuje glutena. Oluščeno proso ima nekoliko sladek okus, proseni kosmiči pa so v kombinaciji s sadjem odličen zdrav zajtrk.

Deli
Gor
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z nadaljnjo uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem V redu