Menu

Kako se izogniti odpadkom iz plastike

Vsak lahko nekaj stori, da se izogne odpadkom iz plastike.

Home » Življenje » Kako se izogniti odpadkom iz plastike - 03.2017

Plastiki se je praktično nemogoče izogniti, a vendarle lahko v tej smeri nekaj koristnega naredimo, tako da zmanjšamo uporabo, jo popravimo, ponovno uporabimo in večvrednostno recikliramo.

Prav vsakdo izmed nas je zagotovo že slišal o gmoti plavajočih odpadkov, ki plava po svetovnih morjih v velikosti Srednje Evrope. Več kot 150 milijonov ton odpadkov iz plastike v morja nanesejo reke, odvržejo jih celo iz ladij in ti na koncu nemarno pristanejo na obalnih pasovih. Največji problem plastike je njena dolgotrajna razgradnja. Preko 400 let je potrebno, da se plastičen odpadek popolnoma razgradi. V tem času prične najprej razpadati na manjše delce, ki škodujejo zdravju živali in človeka. Zaradi teh ogromnih številk dobimo velikokrat občutek, da smo popolnoma nemočni v boju proti plastiki, vendar ne smemo biti tako črnogledi. Vsakdo lahko stopi v boj proti odpadkom. Za začetek to lahko storimo tako, da se problema začnemo zavedati in postopoma prenehamo z uporabo plastike.

V izogib vsakodnevni uporabi plastike se pri nakupu oblačil raje odločite za izdelke, ki so narejeni iz naravnih vlaken kot Bio bombaž in ne kupijte oblačil iz viskoze, najlona, elastana in poliestra. Če ste eni izmed tistih ljudi, ki radi kupujejo kavo za na pot, si priskrbite lonček za večkratno uporabo, ki je narejen iz keramike ali pa bambusa. Malico si namesto v plastično vrečko raje zapakirajte v za to primerne škatlice, medtem ko lahko vnaprej kuhano kosilo zaprete kar v stekleni kozarec. Predvsem pri nakupovanju se lahko izognemo veliki količini plastike.

Izogibanje plastiki ali ponovna uporaba

Predlagamo vam, da se plastiki izognete. Če pa jo že uporabljate, naj služi svojemu namenu, dokler ne bo povsem neuporabna. Nato jo lahko popravite in uporabite v druge namene. Posodico za kopalno sol lahko na primer preuredite v držalo za svinčnike, neuporabne plastenke pa spremenite v pisane okrasne lonce za rože. Plastiko je možno tudi deloma reciklirati in predelati. K temu lahko sami veliko prispevate, tako da doma odpadke ločujete in plastične izdelke odlagate v za to primerne kontejnerje. Kljub ločevanju in predelavi se velik del plastike še vedno ne da povsem reciklirati, na kar opozarja tudi organizacija Greenpeace.

Drugi pristopi pri preprečevanju plastičnih odpadkov

Rešitve za gmoto plavajočih odpadkov v oceanih žal še vedno ni na vidiku, so pa na dan prišli že zametki začetnih idej, ki govorijo v prid temu velikemu problemu. Pojavile so se ideje, kako bi iz preostankov plavajoče plastike izdelali jeans, nogavice bi lahko izdelali iz starih in neuporabnih ribiških mrež. Ljudje so predlagali projekte o čiščenju odpadkov, ki končajo na plaži ter projekt „lovljenja odpadkov“, v katerem bi sodelovali ribiči. Ti bi odpadke, ki pri ribolovu končajo v mreži, pričeli zbirati in jih nato oddali v zbirne centre. Tudi podjetje dm je začelo s svojim projektom odstranjevanja odpadkov. Na policah lahko v poslovalnicah dm najdete  ekološka čistilna ter pralna sredstva proizvajalca Ecover. Embalaže, v katerih se nahajajo čistilna sredstva, so deloma narejene iz odpadkov, ki plavajo v svetovnih morjih.  Tovrstna predelava odpadkov predstavlja velik korak pri trajnostnem razvoju. Podjetje Ecover je prvo podjetje, ki poslovno sodeluje z ribiči, predelovalnimi obrati in proizvajalci plastenk in s tem v veliki meri prispeva k očiščenju svetovnih morij.

Manj plastike pri dm

Pri dm-u smo se zavestno odločili za zmanjševanje uporabe plastike v vsakdanu. V poslovalnicah imamo na voljo pestro ponudbo vrečk za večkratno uporabo, ki so izdelane iz bio bombaža. Pri proizvodnji izdelkov dm skrbimo za ohranjanje virov in tudi dm-ova deteljica, odtisnjena na embalažah izdelkov, nas informira o okolju prijaznih izdelkih. V poslovalnicah dm-a je na voljo velika izbira naravne kozmetike, ki ne vsebuje mikroplastike.

Gor
OKMehr Information