Menu

Kolački s kvinojo, jajci, paradižnikom in špinačo

Kvinoja je vsestransko uporabna v kuhinji, saj je bogata s hranilnimi snovmi.

Home » Užitek » Kolački s kvinojo, jajci, paradižnikom in špinačo - 05.2017

Kvinoja, imenovana tudi inkovsko žito, tako kot ajda ne sodi med žita, kljub temu pa vsebuje veliko beljakovin in mineralnih snovi ter se odlično dopolnjuje z drugo zelenjavo. Uporabljajo jo lahko tudi tisti, ki slabo prenašajo gluten, saj ga ne vsebuje.

Sestavine za 12 kolačkov:

  • 3 jedilne žlice semen chia ali lanenih semen
  • 50 g kvinoje
  • 100 g posušenih paradižnikov
  • 3 jajca
  • 6 beljakov
  • 60 g sira feta
  • prgišče špinače
  • nekaj svežega česna
  • ½ čajne žličke popra
  • ½ čajne žličke soli

Priprava:

  1. Semena kvinoje splaknete pod mrzlo vodo, saj s tem odstranite grenke snovi, ki se nahajajo v lupini. Nato semena dajte v lonec in vanj prilijte dva in pol-kratno količino vode ter posolite. Ko voda zavre, kuhajte kvinojo približno 15 minut pri srednjem ognju. Nato lonec odstavite z ognja in pustite, da se kvinoja ohladi.
  2. Pečico nastavite na ventilacijsko pečenje na 160°C. pekač za mafine namastite ali pa v pekač namestite papirčke za peko mafinov.
  3. Jajca in beljake vtepite z mešalnikom. Zraven z metlico za sneg primešajte semena chia ali lanena semena, feto, česen, sol in poper. Koščke paradižnika, kuhano kvinojo in špinačo zmešajte skupaj in dodajte k masi.
  4. Papirčke za mafine napolnite z maso približno do ¾, zato da masa pri peki ne bo šla čez rob. Mafine pečite v pečici 20 minut, nato jih vzamite ven in pustite 10 minut, da se ohladijo. Mafini teknejo kot prigrizek ali pa si jih privoščite za zajtrk.

Nasvet: Pečene mafine lahko zamrznete in jih nato v mikrovalovni pečici ponovno pogrejete.

Moj nakupovalni seznam:

300 g dmBio semena oljne kadulje

500 g dmBio laneno seme, celo

500 g dmBio kvinoja

180 g dmBio posušeni paradižniki v olju

Gor
OKMehr Information