Menu

Kuhanje s kančkom domišljije

Nasveti in triki za vašo kuhinjo.

Home » Užitek » Kuhanje s kančkom domišljije - 09.2017

S temi zdravimi sestavinami lahko preprostim jedem dodate piko na i.

Cimet

Jamie Oliver prisega nanj, njegovi oboževalci pa prav tako: v čili con carne poleg običajnih začimb sodi tudi cimet. Celotni jedi daje prefinjen okus, prebudi pa tudi prijeten vonj po zimi. Glede na količino in oseben okus v loncu zraven kuhamo eno do dve cimetovi paličici.

Kokosovo mleko

V ponvi pripravljene piščančje prsi so še posebej sočne, če jih dve uri pred peko prelijemo s kokosovim mlekom ali jih kar čez noč pustimo stati v po želji začinjeni marinadi s kokosovim mlekom. Nato meso osušimo, ga dobro popečemo na kančku olja in mu na koncu v še vročo ponev prilijemo marinado.

Limonin sok

Pravi mojstri žara morda že poznajo naslednji trik: piščanec na žaru je mehkejši, če ga pred peko poškropimo z limoninim sokom. Enako velja tudi za zrezke iz jagnječjega hrbta. Najbolje je, da limonin ali limetin sok skupaj z različnimi začimbami (npr. timijanom, baziliko, žajbljem, peteršiljem, rožmarinom) vtremo v meso in pustimo, da se marinira v hladilniku. Tako bo meso dobilo pikantno noto.

Med

Prababice so v ta namen uporabljale sladkor, vendar ta ni nujen: solata je enako okusna, če marinadi namesto njega dodamo malo medu. Poleg tega jo v tem primeru mnogo raje jedo tudi otroci.

Mineralna voda

Mineralna voda ni namenjena le pitju, temveč se uporablja tudi za kuhanje in peko. Ta gazirana pijača namreč poskrbi, da postane tekstura jedi iz mletega mesa, omlet, pirejev, kremnih juh in biskvitov bolj rahla. Če zelenjavo dušimo v mineralni vodi, ta nekoliko izgubi barvo. Uporablja se celo za pečenje brez maščobe: gazirana voda se mora le nekoliko speniti, nato pa lahko v njej pripravimo meso. Pri tem je treba vedno znova dodajati vodo, saj sproti izpareva.

Čebula

Goveji juhi daje resnično izbran okus, obenem pa ji podari tudi lepo barvo: čebulo, ki jo razpolovimo skupaj z olupkom, popražimo brez maščobe in neolupljeno dodamo v kuhano vodo. Kot alternativo lahko uporabimo tudi ščepec žafrana.

Ingver

Zelo zdrava začimbna rastlina, ki sadnim solatam, pa tudi juham daje kanček eksotično-pikantnega priokusa: gre seveda za ingver. Odrežite del gomolja, ga olupite, naribajte s tankim strgalom ali na drobno nasekljajte s paličnim mešalnikom. Če se vam mudi, lahko olupljen kos ingverja kar preprosto (s)kuhate, saj se z njegovim okusom prepoji voda, v kateri ga kuhate.

Čokolada

Zagrizeni oboževalci bolonjske omake jo imajo vedno v na zalogi v kuhinjskem predalu: temno čokolado namreč. Ta popolno zaokroži okus omake. Čeprav uporabimo le majhen kos, lahko nedvomno okusimo razliko. Če čokolade nimamo pri roki, jo lahko nadomestimo tudi s kakavom v prahu.

Gorčica

Pusto meso je lahko prebavljivo, vendar se v pečici rahlo posuši. Sočno ostane, če ga pred peko namažemo z malo gorčice. Okus gorčice med peko izgine, zato lahko meso začinimo kot običajno.

Muškatni orešček

Kdor ga je enkrat poskusil, brez njega več ne more: krompirjevemu pireju, ki je začinjen s svežim muškatnim oreščkom, se preprosto ni mogoče upreti. Za to potrebujete le mlinček ali strgalnik za muškatni orešček in seveda začimbo.

Gor
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z nadaljnjo uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem V redu