Menu

Naučimo se spregovoriti o spolnosti

Spregovorimo o spolnosti.

Home » Življenje » Naučimo se spregovoriti o spolnosti - 01.2018

Še posebej ženske med spolnim odnosom ohranijo čustveni oklep, kar pa otežuje odprto komunikacijo o dogajanju »tam spodaj« in preprečuje izpopolnjujoče ljubezensko življenje.

Rezultati so bili zelo obetavni. V raziskavi, ki jo je pred kratkim izvedel znan proizvajalec kondomov, je pokazala, da 39,23 odstotkov Slovenk in Slovencev svoj spolni odnos ocenjuje kot »dobrega«, 31,1 odstotkov pa kot »odličnega«. Ti podatki so zelo razveseljivi. »Kaj pa ostalih 35 odstotkov? So nezadovoljni? So ta del izključili iz svojega življenja? Ali iščejo spremembe, ki bi popestrile njihovo spolno življenje?«

Problem so slike in pričakovanja, ki jih predvsem ženskam že od otroštva vbijajo v glavo. Zaradi njih sta intimni predel in seksualnost obravnavani kot tabu temi. Hitro se porajajo misli, kot so: »Ali lahko to povem? Ali lahko o tem sploh razmišljam? Lahko to zahtevam od ljubljene osebe? Ali bo to prizadelo ljubljeno osebo?« Temu moramo prišteti še to, da veliko ljudi sploh ne pozna svojega spolnega organa, da bi o njem lahko komunicirali/govorili. Kajti pogovori o spolnih organih in spolnosti so v veliko družinah redki ali pa jih sploh ni. Poleg tega se določenim temam ljudje izogibajo, če obstaja nevarnost zavrnitve.

Dlje ko znotraj partnerske zveze molčimo, težje bo načeti to temo. Vrteli se boste v začaranem krogu: Manj uživate v spolnosti, manj spolnih odnosov želite imeti. Manj spolnosti in manj pogovarjanja o njej pa vse še poslabša. Partnerja molčita, to pa še bolj otežuje nadaljnje spolne odnose.

Parom, ki so že dlje časa spolno neaktivni manjka poželenje in manjka želja. Manjka pa tudi ideja, kako se rešiti iz te situacije. Razlogov je lahko nešteto – rojstvo otroka, ki ljubezensko življenje postavi na glavo, pomanjkanje tankočutnosti, ko se eden od partnerjev umakne, a ne govori o motivih za to. Vendar pa skoraj vedno obstaja rešitev.

 

Petra Steiner, specialistka spolne medicine in spolna pedagoginja

»Moški se želijo spolno povezati s svojo partnerico, da ustvarijo čustveno bližino. Torej začnejo s spoznavanjem od spodaj (spolni organ) navzgor (srce in glava). Pri ženskah pa je ravno obratno. Najprej želijo biti razumljene, ljubljene, čustveno priskrbljene, da se lahko predajo (tudi spolno). Prav to nasprotje pa predstavlja oviro.«

Razlika v komunikaciji

Na prvem posvetovanju je ljudem težko govoriti oziroma potrebujejo čas, da »padejo noter. Moški so običajno zelo jasni. Takoj povedo, kaj jih teži. Od samega začetka govorijo brez ovinkarjenja: Želim si to, ono, tisto. Šele kasneje pa začnejo na plan prihajati tudi njihova čustva. Ženske pa se odzovejo ravno obratno. Nabran pritisk običajno vodi do solz, ki pa tudi zbistrijo misli. Moški deluje iz glave proti čustvom, ženske pa iz čustev proti glavi.

K temu moramo dodati še to, da večina ne pozna svojih želja. Sicer obstaja pojem »Tega si ne želim,« ne pa »To si želim«. Kdor izrazi svoje spolne želje in težave, postane ranljiv. To vzbuja strah! Vendar pa prav ta nekomunikacija preprečuje skupen razvoj in iskreno izpopolnjeno spolno življenje.  Če ne morete povedati naglas, kaj si želite, potem to napišite, narišite, ali pokažite s pantomimo – ampak partnerju povejte, za kaj gre.

»Intimni predel« ali »tam spodaj«

Za poimenovanje spolnih organov obstaja nešteto imen, ki na začetku zvenijo malce nerodno, še bolj pa v vznemirljivih ljubezenskih igricah. Veliko žensk premalo ve o svojem intimnem predelu, poleg tega pa jih je sram govoriti o tem delu telesa. »Na vprašanje, kako imenujete svoj spolni organ, ženske odgovarjajo tam spodaj. Priporočeno je, da svoj spolni organ poosebite. Vaša vulva bo tako dobila ime Čudežna ženska, Princesa ali pa Mala čarovnica.

Moški svoj penis poimenujejo Čarobna palica ali pa Kapitan Kirk. Če nekoga (ali nekaj) poimenujemo, mu posvetimo več pozornosti.

Petra Steiner, strokovnjakinja za spolno medicino in spolna pedagoginja

»Ko spregovorimo o spolnih težavah in željah, pokažemo svojo odprtost, vendar pa postanemo tudi ranljivi. Kaj če se bo druga oseba odzvala z zaničljivostjo, s posmehljivostjo ali z jezo? To v nas vzbuja strah.«

Pritisk, da ugajamo drugim

Ženske se danes intenzivneje ukvarjajo s svojim telesom kot pred leti. Vseeno pa ima veliko žensk zelo zadržan odnos do svojih intimnih predelov, čeprav jih moški zaznavajo zelo pozitivno. Ženske so pogosto negotove »Se mu bom zdela tam spodaj privlačna? Mu bo všeč, kar bo videl? So moje sramne ustnice prevelike, premajhne, pretrde ali premehke?

Moški v večini primerov partnerkinih pomislekov o svojem telesu sploh ne morejo razumeti. Očarani so nad lepoto, ki jo vidijo, česar bi se morale ženske zavedati. Ženske genitalije so zelo raznolike. Razlike najdemo pri izgledu in v kombinaciji vagine, sramnih ustnic ter klitorisa. Če bi ženske temu posvetile več pozornosti, se veliko število žensk ne bi počutilo, da dela nekaj narobe, in bi svoje potrebe lažje sprejele.

Za dobro spolno življenje pomaga poznavanje in priznavanje svojih potreb. Ženske potrebujejo in si želijo različnih dotikov in položajev, da lahko uživajo in se prepustijo. To pa je odvisno med drugim tudi od telesnih lastnosti posameznice.

Majhna razlika

Pri spočetju spermij določi spol otroka (kromosom X je punčka in kromosom Y je fantek). Po dopolnjenem devetem tednu nosečnosti se začnejo razvijati spolni organi. Penis in klitoris se razvijeta iz iste zasnove. Danes vemo, da je klitoris zelo velik organ. V notranjosti ženskega telesa se namreč nahajata dva kraka, ki merita okoli 9 centimetrov. Njegova anatomija ustreza anatomiji moškega penisa. Glavica klitorisa je neke vrste glavica, nevidna kraka pa erektivno tkivo. 

 

Gor
OKMehr Information