Menu

Ne potrebujemo vsega

Ne kupuj novega, raje recikliraj!

Home » Navdih » Ne potrebujemo vsega - 09.2017

Z nekaj domišljije lahko pripomoremo k trajnostni naravnanosti.

Kupuj lokalno. Recikliraj stvari in s tem zmanjšaj količino odpadkov. Živi po načelih trajnostnega načina življenja. Stare stvari, ki izgledajo neuporabne, preoblikuj in uporabi v druge namene. Vse to se sliši sila preprosto, kljub temu potrebujemo nekaj dobrih idej, kreativnosti in že se lahko soočimo z novimi izzivi. Z malo domišljije lahko iz starega lesa izdelamo stojalo za oblačila ali pa z vrtnimi zelišči napolnimo majhne blazinice, ki nam bodo v garderobni omari služili kot prijetni osvežilci oblačil. Na novo uporabljenim stvarem bomo tako dali nov in unikaten pečat, hkrati pa bomo privarčevali z denarjem in naredili velik korak v smeri trajnostnega načina življenja.

Nasveti za zmanjševanje odpadkov

  • Poslužujmo se kupovanja izdelkov za večkratno uporabo. Uporabljajmo lončke za kavo, ki so narejeni iz recikliranih materialov, pijače kupujmo v steklenicah za ponovno polnjenje, kruh, ki ga imamo za malico, pa namesto v vrečki raje shranjujmo v za to namenjenih škatlicah.
  • Pri nakupovanju živil plastične vrečke zamenjajmo s košarami, cekarji in vrečkami, ki so narejeni iz naravnih surovin. Še posebej priročne so lanene vrečke, saj ne zavzamejo veliko prostora in jih brez težav pospravimo v torbico.
  • Z malo kreativnosti in navdiha lahko stare stvari predelamo in uporabimo za nekaj povsem čisto novega. Tako lahko iz palet izdelamo mizo.
  • Veliko madežev lahko z oblačil odstranimo s preprostimi čistili, ki jih izdelamo kar sami. Ta so povrhu vsega še okolju prijazna in niso zapakirana v embalaži.
  • Stvari, ki jih potrebujemo le občasno, je bolje, če si jih izposodimo od sosedov ali prijateljev. Ne zapravljamo po nepotrebnem.

1. Večno. Litoželezna posoda Le Creuset omogoča bolj zdravo pripravo hrane. Več barv in velikosti.

2. Ljubko in eko. Žličke Zuperzozial so izdelane iz bambusovih vlaken in koruznega škroba ter ojačane z melaminom.

3. Leseno. Pripomočki za kuhanje Scanwood iz oljčnega lesa so prijazni do posode in občutljivih premazov. 

4. Vedno pri roki. Kompostnik Hudson znamke Typhoon ima ogljikov filter, ki preprečuje, da bi se po kuhinji širile neprijetne vonjave.

 

 

 

 

5. Trajnostno. Izolirana steklenička Aladdin Fresco Twist & Go je inovativna in funkcionalna dobitnica nagrade Red Dot Design 2017. Več barv.

6. Reciklirano in primerno za recikliranje. Termo lonček R&R znamke Aladdin bo navdušil ljubitelje čaja, saj ohrani temperaturo pijače. Izberete lahko svojo najljubšo barvo.

7. Biorazgradljivo. Odslužena kuhinjska eko krpica Kuitukuu najde mesto med organskimi odpadki. Izbirate lahko med različnimi motivi.

 

 

 

8. Za kavoljubce. Lonček Tasting Notes znamke KeepCup je nepogrešljiv za tiste, ki pijejo kavo na poti.

9. Kot v starih časih. Okrogel pekač za pito Bakewell znamke Mason Cash je kot nalašč za sladke in slane domače dobrote. 1001 DAR.

Gor
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z nadaljnjo uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem V redu