Menu

Obiščite spa in se sprostite

Napolnite baterije.

Home » Užitek » Obiščite spa in se sprostite - 09.2017

V sodobnem vsakdanu, ko smo neprestano obkroženi z informacijami in dražljaji ter ves čas hitimo sem in tja, si marsikdo izmed nas pozabi vzeti čas zase. Včasih je dovolj že ura ali dve, da se sprostimo in nekoliko napolnimo baterije.

Pogosto nam telo samo sporoči in pokaže, kdaj potrebuje počitek in sprostitev ter kdaj smo prekoračili določene meje obremenitve. Počutimo se utrujene in imamo občutek, da nismo kos določenim nalogam in izzivom, tako psihično kot tudi fizično. Če utrujenost traja dlje časa in že doseže stopnjo izčrpanosti, se bo to poznalo na naši koncentraciji, kreativnosti in ne nazadnje produktivnosti.

Če utrujenosti ne odpravimo pravočasno, lahko ta na dolgi rok vodi v izgorelost in depresijo ter znatno prispeva k nastanku bolezni srca in ožilja, predvsem če kljub vidnim znakom nadaljujemo z naprezanjem. Telo v tem primeru poskuša utrujenost kompenzirati s povečanim izločanjem stresnih hormonov. Zato je pomembno, da si v obdobjih, ko imamo večje obremenitve in napore, vzamemo vmesne faze, ko se spočijemo in nekoliko napolnimo z energijo.

Če želimo ohraniti zdravje in dobro počutje, moramo paziti, da telesu in psihi omogočamo redne počitke in sprostitev, saj se v nasprotnem primeru utrujenost le kopiči, posledice pa so neizogibne.

Pomembno je, da se zares sprostite.

Za učinkovit počitek je pomembno, da najprej dosežete stanje sproščenosti. To pa je včasih težje, kot se sliši. Pogosto je potrebno kar nekaj časa, da iz stanja napetosti preidemo v fazo sproščenosti, ko sprostimo tako telo kot tudi duha. Veliko vlogo igra jakost in obseg obremenitev, s katerimi se soočamo.
Včasih lahko takšno stanje dosežemo že v nekaj minutah, a naše telo morda potrebuje več dni ali celo tednov počitka. Že sama okolica ima velik neposreden vpliv na naše fizično in psihično stanje. Če smo neprestano v pogonu in ves čas dosegljivi, se ne moremo nikoli zares spočiti, saj smo z mislimi vedno nekje drugje. Zato je dobro, da si za oddih izberemo kraje, ki spodbujajo počitek, saj skrbno usmerjajo našo pozornost.

Gerhard Blasche, psiholog

„Okoljski dejavniki lahko onemogočajo ali spodbujajo počitek in sprostitev. “

Enodnevni počitek

Ena izmed možnosti hitre sprostitve je oddih v naravi, ki ponuja odlične pogoje, da umirimo svoje misli in sprostimo telo in duha. Možnosti je veliko in skoraj vsak izmed nas ima na dosegu roke kakšen košček narave, kjer se v trenutku počuti lažjega. Še ena izmed prijetnih in priljubljenih možnosti sprostitve pa so različni spa centri, ki ponujajo pestro paleto wellness storitev. Že sama okolica je urejena tako, da nam pomaga odvrniti misli od vsakdanjih skrbi in pričara prijetno atmosfero, v kateri se lahko sprostimo.

Pomembno vlogo pri tem igra voda. Kopanje pomaga, da se umirimo, učinkovito pa je tudi pri sproščanju napetih mišic. Tudi toplota in prijetno čofotanje pomirjata, voda pa na kožo deluje kot nežen dotik. Občutek vode telesu sporoča, da se lahko prepustimo in da je tu nekdo, ki nas varuje in za kratek čas odvzame naše skrbi.

Skrbite zase

Občasni kratki oddihi koristijo tako telesu kot tudi psihi. Kakšno okolje je najbolj primerno za to, je odvisno predvsem od tega, kakšen tip človeka ste. Sproščanje v wellnesu ali spa centru bo vsekakor pripomoglo k boljšemu počutju in izboljšanju vitalnosti, boljšemu čustvenemu stanju ter vas bo napolnilo z novo energijo. Takšna sprostitev je nujna osnova za počitek, ki ga morate vsake toliko privoščiti svojemu telesu.

Nekateri takšne oddihe potrebujejo pogosteje, drugi redkeje. Najbolje je, da poslušate svoje telo in se naučite zaupati svojim čutom. Če se pojavijo občutki kot na primer nejevolja ali občutek preobremenjenosti, je to znak, da je v našem življenju preveč stresa. Takrat moramo poskrbeti, da to ne preide v stanje izčrpanosti. Takoj ko opazimo prve znake, moramo to jemati resno in se pravočasno ustaviti ter si dovoliti zadihati v počasnejšem ritmu.

 

Spa in Wellness centri v Sloveniji

Wellness Orhidelia, Podčetrtek
http://www.terme-olimia.com

Sense Wellness, Ljubljana
http://www.sense.si

Wellness center Zala, Topolšica
http://www.terme-topolsica.si

Wellness Živa, Bled
http://www.sava-hotels-resorts.com

Wellness Essense Bled, Bled

http://www.essense.si

 

Spa in wellness centri v sosednjih državah

Češka / Praga
wellness in spa v hotelu Boscolo
prague.boscolohotels.com

Madžarska/ Budimpešta
wellness in spa z masažami in ostalo bogato ponudbo

http://www.mandaladayspa.hu

Hrvaška / Split
wellness v hotelu Le Méridien je eden največjih in najbolj prestižnih na Hrvaškem
www.diocletianspa.com

Gor
OKMehr Information