Menu

Otočje miru in sprostitve

Brez stresa!

Home » Navdih » Otočje miru in sprostitve - 11.2017

Ste naveličani zime? Utrujeni in z mislimi že na dopustu v toplih krajih? Na Zelenortskih otokih, ki ležijo zahodno od Afrike, je 350 dni v letu sončnih. Besedo »stres« sicer poznajo, a je ne potrebujejo. Ste že odločeni, da je morda pravi čas za kratek pobeg na toplo?

Vsi kdaj z mislimi odtavamo daleč stran, v kraje, kamor si že dolgo po tihem želimo. Stran od vsakdana, od skrbi in vsega, kar nas teži in obremenjuje, pa tudi osrečuje. Že ob misli na sanjsko, tisoče kilometrov oddaljeno deželo, dobimo metuljčke v trebuhu. Potovanja daleč stran v nas potešijo željo po miru in sprostitvi, pa tudi po eksotiki in novih doživetjih. Tako prijetno je, ko si predstavljamo, da naša stopala boža topla mivka, da nas obdaja kristalno čisto turkizno morje ali pa se ure in ure sprehajamo po bujni zeleni pokrajini.

Eden izmed krajev, ki ustreza temu opisu, so Zelenortski ali Kapverdski otoki. Otočje kot turistična destinacija sicer ni tako poznano, a ga od Evrope loči le nekaj ur leta. Petnajst otokov, od katerih je devet poseljenih, leži sredi Atlantskega oceana, približno 570 kilometrov stran od zahodne obale Afrike in južno od španskih Kanarskih otokov.

Zelenortski otoki so bili dolgo neposeljeni in šele v 15. stoletju so jih odkrili portugalski pomorščaki. Danes se tu prepletata evropski in afriški življenjski stil in ustvarjata zanimivo mešanico, kjer je čutiti prijaznost in ljubezen do življenja. Ko popotniki, ki so za hip ušli svojim natrpanim urnikom, naletijo na domačine, jih ti ne spustijo mimo brez prisrčnega nasmeha in stavka »Samo brez stresa!«, ki odraža miselnost domačinov in je tudi njihov moto. Življenje tu teče počasi in umirjeno.

Nekoliko bolj dinamičen je turistični otok Sal, kamor se vsako dopoldne pripeljejo ribiči s svojimi čolni. Otoška kulinarika temelji na svežih ribah in morskih sadežih. Če vas bo pot zanesla v te kraje, ne pozabite poskusiti raroga. V Santa Marii vas bo na lesenih pomolih čakala pestra ponudba rib, kot so kirnje, tuni, skuše in bradači.

Enakopravnost

Ženske na Zelenortskih otokih so emancipirane in samozavestne, mlada dekleta nosijo kavbojke in kratke lase. Povsem samoumevno je, da so ženske prisotne tudi na vodilnih položajih. Na zadnjih volitvah predsednika vlade bi skoraj zmagala ženska. »Zelenortčani so lahko velik zgled, ko gre za enakopravnost spolov, veliko žensk je na vodilnih položajih tako v javni upravi kot tudi v zasebnem sektorju,« so zapisali v letnem poročilu 2016 ameriške neprofitne organizacije Ethic Traveler.

V nasprotju z mnogimi državami Afrike so tu zelo odprti do homoseksualcev. Še več – od leta 2014 so njihove pravice tudi pravno priznane.

 

Varstvo okolja in živali

Ethic Traveler hvali Republiko Zelenortski otoki tudi zaradi prizadevanj na področju človekovih pravic in socialnega varstva ter delovanja na področju varstva okolja. Oskrba z energijo je na otokih precej otežena; Zelenortčani si kljub temu – ali pa prav zato – prizadevajo za spodbujanje obnovljivih virov energije. Vlada si je postavila ambiciozen cilj, da bodo do leta 2020 polovico vseh potreb po energiji pokrivali s pomočjo mlinov na veter, sončnih oz. fotonapetostnih elektrarn in drugih obnovljivih virov. V mnogih hotelih že zdaj za tuširanje uporabljajo razsoljeno morsko vodo, da bi se izognili preveliki porabi sladke vode.

Tudi na področju varstva živali so otočani precej aktivni – ker so Zelenortski otoki tretje najpomembnejše območje gnezdenja glavatih karet, je ta vrsta od leta 2002 zaščitena. Preko številnih projektov si prizadevajo, da bi izvaljene želvje mladiče na plažah obvarovali pred drugimi živalmi in naraščajočim svetlobnim onesnaževanjem.

Cesária Évora je bila ena najbolj znanih pevk Zelenortskih otokov. Pesmi bosonoge dive govorijo o ljubezni do življenja, otožnosti in upanju.

Zelenortski otoki v slikah

Poleg velikega števila sončnih dni, stabilne politične situacije in bližine Evrope imajo Zelenortski otoki še eno prednost: ogromno biotsko raznolikost. Otoki so si med seboj vse prej kot enaki. Sal, Boa Vista in mali otok Maio so ravninski, suhi ter obdani s kilometri čudovitih peščenih plaž. To so tudi otoki, ki so turistično najbolj obiskani. Veliko plaž je še nepozidanih in neobljudenih, a tudi tam hoteli rastejo kot gobe po dežju.

Če se na dopustu ne želite ukvarjati s kulturnimi znamenitostmi in ogledi, bo oddih na enem izmed omenjenih treh otokov kot nalašč za vas. Tu boste imeli na dnevnem redu kopanje na vse možne načine. Na otoku Sal vas ne bo navdušilo le kristalno čisto morje, temveč boste lahko uživali tudi v kopanju v naravnem bazenu Buracona, plavali v slani vodi v solinah Pedra de Lume ali pa se srečali z rumenim morskim psom v zalivu Shark Bay.

 

 

Biotska raznovrstnost

Pravo nasprotje ravninskih peščenih otokov so otočki Santo Antão, mali otok rož Brava ali vulkanski otok Fogo z goro Pico de Fogo, visoko slabih 3000 metrov. Otok São Nicolau, poln skalnatih pečin in bujnega zelenja, je sicer precej manj znan kot Santo Antão, a bo navdušil vse, ki se želijo potepati po čudoviti naravi. Koruzna polja, papaje in bananovci poskrbijo za svojevrstno sliko pokrajine. Ker je otok precej neobljuden, je število prenočišč za popotnik bolj skromno. Domačini vam bodo postregli z avtentičnimi jedmi, kot je na primer cachupa, krepka enolončnica iz koruze, fižola, rib in mesa.

Popotnike bo navdušila s palmami obdana pot od glavnega mesta Ribera Brava do višje ležečega mesta Cachaco, ob vznožju gore Monte Gordo pa vas bodo pozdravila prastara zmajeva drevesa. V tamkajšnjem naravnem parku naj bi se nahajal največji gozdni sestoj na svetu.

Na glavnem otoku Santiago boste našli vsega po malo, medtem ko otok São Vicente velja za kulturno srce Kapverdskega otočja, kjer je raj za ljubitelje kulture, glasbe, narave, morja in deskanja. Otoke povezuje le nekaj letov, trajektne povezave so redke. Priporočamo vam, da si za dopust izberete enega ali dva otoka. Tako boste videli in doživeli bistveno več ter se hkrati odpočili in sprostili, kot pa če bi želeli v kar najkrajšem času prečesati vseh devet otokov. In če vas bo potovanje navdušilo, imate še sedem razlogov za ponovni obisk tega delčka sveta. –

Dodatne informacije

Lega

Zelenortski oz. Kapverdski otoki ležijo v Atlantskem oceanu, 570 kilometrov stran od zahodne obale Afrike. Od 15 otokov je 9 poseljenih: Santiago, Boa Visa, Sal, São Vicente, Santo Antão, São Nicolau, Fogo, Maio in Brava.

Dostopnost

Direktni leti so na voljo iz Benetk ali Münchna in trajajo 6 do 7 ur. Na Zelenortske otoke lahko letite tudi z Dunaja preko Portugalske in kratko vmesno postajo izkoristite za obisk Lizbone.

Vstop v državo

Za vstop na Zelenortske otoke slovenski državljani potrebujejo vizum. Izjema si imetniki diplomatskih ali službenih potnih listov, ki vizuma za bivanje v trajanju do 90 dni v kateremkoli obdobju 180 dni ne potrebujejo. Za izdajo vizumov je pristojno Veleposlaništvo Portugalske v prestolnici (Praia).

Povezave med otoki

Med večino otokov lahko letite z lokalno letalsko družbo TACV. Trajektnih povezav je malo. Na otokih je mogoče poceni potovati z lokalnimi poltovornimi kombiji oz. minibusi. V bolj turističnih krajih se boste na ogled mesta lahko popeljali s taksiji in kombiji.

Zvok Zelenortskih otokov

Gor
OKMehr Information