Menu

Otroške zabave

Da bo otroška zabava čim bolj uspela.

Home » Družina » Otroške zabave - 04.2017

S pripravo otroške zabave imajo starši kar nekaj dela in organiziranje še tako majhnega praznovanja lahko povzroči veliko stresa.

Danes obstaja veliko možnosti za praznovanje otroškega rojstnega dne. Posebni zavodi za organizacijo zabav poskrbijo za jedačo in pijačo ter pripravijo različne igrice, s katerimi otrokom popestrijo dan, slavljencu pa pričarajo nepozabne spomine na njegovo praznovanje. Povpraševanje po tovrstnih zabavah je veliko. Organizirane otroške zabave so še posebej priljubljene v mestih, saj zaradi stiske s prostorom starši ne morejo k sebi povabiti petnajst otrok in jim omogočiti skakanje in igranje v lastnem stanovanju. V tem primeru se poslužujejo posebnih ponudb za organizacijo zabav, ki vključujejo tudi dobro lokacijo, kjer se bo zabava odvijala.

Po napornem delovnem dnevu v službi, ki se velikokrat zavleče v pozne večerne ure, si starši ne morejo privoščiti organizacije domače zabave, kljub temu da bi si jo želeli. Peka torte, okraševanje stanovanja, priprava prigrizkov in različnih igric, s katerimi se bodo otroci noro zabavali, zahtevajo veliko zbranosti in časa, zato se starši še s toliko večjim veseljem odločijo za organizirane zabave. Poleg tega organizatorji otrokom omogočijo, da se za en dan v letu spremenijo v princeske, raziskovalce ali športnike.

Primerna starost

Organizacijo otroške rojstnodnevne zabave je treba dobro premisliti. Otroci imajo velikokrat velike želje in pričakovanja, kakšno zabavo bodo imeli, in iz leta v leto se ta pričakovanja lahko le povečujejo. Za majhne otroke so prevelike in predolgo trajajoče zabave lahko stresne, saj ti postanejo sitni, naveličani, vsega jim je dovolj, nekateri začnejo že pogrešati svoje starše.

Pri organizaciji zabave za predšolske otroke je pametno, da se omejite na število gostov in povabite le najboljše prijatelje. Držite se pravila: toliko let, koliko jih vaš otrok šteje, toliko prijateljev lahko povabi na rojstnodnevno zabavo. Praznovanje pri tej starosti lahko organizirate doma, saj zanj ne potrebujete veliko priprave. Torta, ki jo lahko naročite ali kupite v trgovini, prigrizki, pijača, nekaj balonov za okrasitev in majhno presenečenje za vsakega povabljenca so vse stvari, ki jih boste potrebovali za zabavo. S pripravo igric ne pretiravajte, otroci bodo navdušeni nad tistimi, ki ste se jih vi kot malčki radi igrali: kradem zemljo, telefon, ristanc, muhce in med dvema ognjema, petelinček ter gnilo jajce.

Povečini so otroci na začetku praznovanja še zadržani, a ko prebijejo led, se z različnimi igrami dobro razživijo in vključijo v družbo. Ko postanejo preveč razigrani in živahni, jih povabite k mizi, saj je čas za torto in pihanje svečk. Slavljencu naj zapojejo vse najboljše, mu pomagajo upihniti svečke, vi pa naredite nekaj fotografij in jim razdelite torto. Po njej se naj otroci še nekaj časa zamotijo z odpiranjem daril in igranjem, nato pa se naj zabava počasi zaključi. Pri tej starosti otrok naj zabava ne traja več kot tri ure.

Nasvet: Izdelke za rojstnodnevno zabavo poiščite v prodajalnah dm.

V toplih mesecih je najbolje, da zabava poteka zunaj. Če nimate lastnega vrta ali prostora, se dogovorite s svojimi starši, sorodniki ali s kom od prijateljev, da vam za nekaj ur odstopi prostor za organizacijo praznovanja. Lahko se odpravite v bližnji park in imate praznovanje v obliki piknika. Zabava na prostem ob lepem in sončnem vremenu ima veliko prednosti, saj se otroci lahko nemoteno igrajo, norijo, vi pa nimate skrbi, da bi vam kaj popackali ali uničili.

Pomembno je, da se dobro organizirate, na pomoč naj vam priskoči še ena odrasla oseba, ki vam bo pomagala krotiti zabavo, saj se lahko hitro zgodi, da ta uide izpod nadzora, kadar rojstni dan praznujeta dva otroka. Po drugi strani pa ima tudi dvojno praznovanje prednosti, saj se stroški zabave med seboj porazdelijo. Lahko se tudi skupaj odločite za najem klovna ali čarovnika, ki bo zabaval otroke. Torti pa le naročite dve, za vsakega slavljenca svojo.

Organizacija zabave

Ko začnejo otroci obiskovati šolo, se krog prijateljstva občutno razširi. Otroci, ki so velikokrat povabljeni na rojstnodnevna praznovanja, bodo tudi na svojega povabili veliko gostov. Če je vaše stanovanje ali vrt premajhen za veliko število povabljencev, se odločite za organizirano otroško zabavo s strani posebnih zavodov, vendar pazite, da boste pravočasno rezervirali termin. Priljubljene lokacije so pogosto zasedene že več tednov ali mesecev vnaprej. Odločite se lahko tudi za eno izmed alternativnih možnosti. Skupaj z otroki se odpravite na izlet v živalski vrt ali na bazen. Za organizirane skupine so običajno na voljo cenejše skupinske vstopnice, prigrizke, torto in pijačo pa prinesete s seboj. Ponekod imajo pripravljene posebne prostore za zabavo, kamor prinesete svojo hrano in pijačo ali pa vam zaposleni v svoji ponudbi nudijo tudi organizacijo zabave. 

Otroci imajo zelo radi tematske zabave. Svojega slavljenca povprašajte, kaj mu je všeč, in mu priredite zabavo v stilu morske deklice, ledene dobe, piratov, cirkusa ali džungle. Skupaj z otrokom pripravite igrice, ki se bodo navezovale na temo zabave.

Praznovanje za starejše otroke 12+

Otroci na pragu pubertete na svoji zabavi ne želijo imeti nadzora staršev, saj se jim zdi, da so za to že prestari. Pomembno je, da jim priskrbite prostor, kjer bodo lahko sami poslušali glasbo, plesali, se igrali igro zavrti steklenico ter pogovarjali. Za hrano in pijačo znajo nekateri poskrbeti že sami, prijatelje pa na svojo zabavo povabijo kar preko družbenih omrežij.

Pred zabavo se s slavljencem pogovorite o številu gostov in znesku, ki ga lahko porabi za organizacijo zabave. Pomembno je, da mu še vedno postavite zmerne omejitve glede števila ljudi, še posebej če bo slavljenec praznoval doma na vrtu ali pa v kletnem prostoru, namenjenem za druženje.

Vsak otrok enkrat odraste in pride tudi čas, ko bodo želeli rojstnodnevno zabavo praznovati brez prisotnosti staršev. Pomembno je, da svojemu otroku zaupate in si ne delate skrbi po nepotrebnem. Če vas kljub vsemu skrbi, ga lahko še vedno pokličete ali pridete pogledat, ali je vse v redu. Če ste ga že kot majhnega naučili, kako se mora obnašati na praznovanju, potem tudi kasneje s tem ne boste imeli težav.

Gor
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z nadaljnjo uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem V redu