Menu

Parfumi: vonji pomladi

Letos bodo zrak napolnili vonji šmarnice, vijolice, potonike in frezije.

Home » Življenje » Parfumi: vonji pomladi - 04.2017

V mesecu maju sonce prvič dodobra ogreje zemljo, travo, rastline, mah in v zraku se širijo omamni vonji pomladi. Za preostanek dišečih vonjav pa poskrbijo mojstri parfumov.

Težke vonje parfumov, ki so primerni za zimski čas, bodo sedaj zamenjali sveži vonji cvetlic in sadja. Pomlad je čas za prebujenje, dinamiko napolni nas z novo energijo ter svežino, zato bodo tudi letošnji vonji lahki in nežni.

Kako pravzaprav diši pomlad?

Velika večina izmed nas si ob predstavljanju vonjav pomladi zamišlja vonj svežega šopka rož, vendar je resnica popolnoma drugačna. Pravi vonji pomladi nastanejo, ko sonce prvič pokuka in dodobra ogreje zemljo, travnike, mahovje ter ozelenelo listje. Romantično predstavo vonja cvetlic je tako zamenjal vonj prebujajoče pomladi.

Ali obstaja kolektivni spomin vonja?

Spomladanski vonj predstavlja kompleksno mešanico različnih vonjev, ki je priučena. Tako ima na primer Američan popolnoma drugačno predstavo spomladanskih vonjev kot pa Azijec ali Evropejec. Za vsakega človeka je ta vonj unikaten kot prstni odtis, zato ne moremo govoriti o kolektivnem spomladanskem vonju.

Nasvet: Parfuma na kožo ne vtiramo in drgnemo, temveč pustimo, da se sam vpije. Z drgnjenjem samo uničimo molekule vonja.

Kako se torej izoblikuje določen vonj?

350 receptorjev, ki jih imamo v telesu, pošiljajo možganom nenehne električne signale. Ti se v možganih povežejo skupaj z občutki in možgani te informacije shranijo. Pri Srednjeevropejcih je tako pomlad v možganih zapisana pod vonjem svežih rastlin kot šmarnica, vijolica, potonika in frezija in ga neposredno povezujemo s pogledom na prebujajočo pomlad, s toploto in z novim življenjem ter v nas vzbuja pozitivne občutke. Poseben vonj pomladi našemu telesu sporoča prihod toplega letnega časa, ki povzroča hormonske spremembe in spremembe v razpoloženju. Teorijo spomladanskih vonjev pridno izrabljajo tudi proizvajalci dišav, ki nas vsako leto z njimi navdušujejo in zapeljujejo. Povohajte, kaj so pripravili za letošnjo pomlad!

Najboljši parfumi letošnje pomladi

Dobra mešanica. Mešanica sladkobe in kančka svežine sta ujeta v novi toaletni vodi Bruna Bananija Women's Best. Harmonija nežne hruške in vrtnice.
Popolna fantazija. Parfumska dišava za telo v spreju Victoria's Secret vas bo očarala z vonji, ki jih lahko tudi poljubno kombinirate. Love Spell ali Coconut Kiss.
Občutek poletja. Pri ženskem parfumu s.Oliver Feels Like Summer so vonji poletja zbrani v eni steklenički.
Nežen vetrič. Ženska toaletna voda Betty Barclay Pure Pastel Mint je kot nežen pomladanski vetrič.
Čista pomlad. Parfumski dezodorant v spreju Betty Barclay Pure Pastel Lemon združuje v sebi cvetlične in sadne vonje kot so vonji limone, zelenega jabolka, šmarnice, lističev vijolice in frezije.
Zapeljivo. Z dišavo Antonio Banderas Queen of Seduction boste očarali kot prava pomladna kraljica.
Skupinsko delo. Christina Aguilera „Glam X“ združuje esence jantarja, sandalovine, mošusa, frezije, posončice, belega jasmina in cvetov breskve.
Gor
OKMehr Information