Menu

Popoln odklop na počitnicah

Svoboda pod palmami.

Home » Življenje » Popoln odklop na počitnicah - 06.2017

Če se na dopust dobro in pravilno pripravimo, bomo lahko v njem neizmerno uživali in stresne dni pustili za sabo. V nadaljevanju vam predstavljamo načine in tehnike priprave, ki vam bodo omogočile brezskrbne počitnice.

Naš vsakdan je povečini nabito poln: po končanem delavniku postorimo nekaj del, ki nas čakajo doma, nato oddrvimo na trening in ko pridemo nazaj, je že čas za spanje. Podobna situacija je tudi pri partnerju, zato le s težavo najdemo čas za skupni pogovor – po statistiki sodeč svojemu partnerju namenimo za pogovor le deset minut na dan, kar pomeni, da se največkrat pogovarjamo med zajtrkom ali pa pri večerji. Pri vsakodnevni rutini je pomanjkanje pogovora komajda opazno, ko pa se z družino odpravimo na počitnice, si zaželimo globokih pogovorov, zaupanja in partnerjeve bližine. Po besedah terapevtov za svetovanje parom so ta pričakovanja lahko usodna, saj pogosto pričakujemo nekaj, čemur do sedaj nismo posvečali pretirane pozornosti. Vzdrževanje in negovanje dobrega medsebojnega odnosa je zahteven proces.

 

Naučimo se sprave

O težavah in skrbeh, ki nas tarejo, se moramo pogovoriti s partnerjem in jih reševati sproti. Ne smemo dopustiti, da se problemi kopičijo ter jih prelagamo na čas dopusta. Ta ni namenjen skrbem, ampak počitku, uživanju in sprostitvi.

Pomembno je, da se naučimo konstruktivno reševati konflikte, glavno vlogo pri tem pa igra tudi sprava. Priporočljivo je, da se skupaj s partnerjem pogovorimo in izboljšamo svoj način komunikacije, se naučimo deliti in zaupati svoje mnenje in občutke drugemu, ne da bi se pri tem česarkoli ustrašili. Večjo empatijo in zaskrbljenost partnerja bomo dosegli, če bomo povedali, da se počutimo zapostavljene, kot pa z neprijaznimi obtožbami a lá „nikoli te ni doma!“, s katerimi  ne bomo ničesar razrešili.

Učenje preko pogovora

Odkrita komunikacija s partnerjem nas bo povrhu vsega pozitivno presenetila, saj bomo videli, kako veliko se bomo naučili o svojih potrebah. Ne smemo kar čakati, da se bodo te uredile same od sebe. Zanemarjanje le-teh, nas bo naredilo nezadovoljne. Partnerju bomo težko privoščili sprostitev in postali bomo ljubosumni, če si bo vzel nekaj časa za svojo družbo, medtem ko bomo mi morali ostati doma in poskrbeti za otroke.  

Nasvet: vsak dan in na počitnicah si privoščite nekaj časa zase. Pogosto zelo pomaga, če eno uro v miru, brez prisotnosti otrok, berete ali pa si vzamete čas za masažo. Počutili se boste boljše, okrepilo bo vaše razmerje in posledično lahko nastopi manj konfliktov. Pazite: če dopust mine brez prepira, še ne pomeni, da je vse v redu in v njem brezskrbno uživate.

Nenehno prežanje na pametni telefon

Veliko ljudi na dopust jemlje delo in obveznosti, ki so povezane s službo, in prav v vsakem kovčku tiči pametni telefon, ki nas opominja na to. Delu se je težko kar na hitro odpovedati, zato to storimo raje po korakih. Stvari, ki niso najbolj nujne, pustimo in jih bomo rešili po oddihu.

Precej lažje je, če pred odhodom svoje delo predamo nekomu, ki nas bo v tem času nadomeščal in mu vse podrobno razložimo. Za stvari, ki jih je treba nujno dokončati, si vzemimo nekaj ur in jih v miru zaključimo.

Ne bodimo preveč strogi do sebe, če nam pri sončenju na peščeni italijanski obali ali pri vožnji s helikopterjem, s katerim se peljemo v oddaljeno avstralsko področje, misli uhajajo k delu, saj so to resni pokazatelji stresa. Popolnoma normalno je, da na začetku oddiha težko prekinemo vsakdanjo rutino in se popolnoma sprostimo. Bodimo strpni in počakajmo nekaj dni, da »pademo« v dopustniški ritem. Tudi če nam bo to na začetku povzročalo nekaj težav, se ne obremenjujmo, treba se je zbrati in težave rešiti. Prav vsakdo izmed nas se srečuje z njimi.

 

Načrtujmo vnaprej

Že vnaprej se pogovorimo o posameznikovih željah in jih med seboj uskladimo. Dopust na norveškem morju, kjer ni signala, se za starše sliši kot idiličen oddih, medtem ko je za pubertetniško hčerko to grozljiv scenarij. Teden dni v New Delhiju obeta nova doživetja, pri dveh majhnih otrocih pa moramo računati tudi na njuno občasno nejevoljo in negodovanje.

Interese je treba prilagoditi glede na naše potrebe. Poleg tega je pomembno tudi to, da naš program oddiha ne bo preveč zapolnjen. Raje si vzemimo nekaj časa tudi za lenarjenje in preprosto in brezskrbno uživanje, saj nam bo to lahko prineslo več koristi kot pa obisk vsakega kotička otoka. 

Tudi pri denarju ne bodimo preveč strogi in se načrta zapravljanja ne držimo preveč strogo. Spontani dnevni izleti ali večerja v odlični ribji restavraciji bodo le popestrili naš oddih.

 Tudi na dopustu vsakdo izmed nas potrebuje nekaj časa zase. Nekdo bi želel dan začeti z jutranjim tekom v samoti, drugi pa bi popoldne v miru prebral časopis ali najljubšo knjigo. Pomembno je, da se o tem s partnerjem pogovorimo in dogovorimo ter drug drugemu brez predsodkov privoščimo čas, ki ga potrebuje zase. V času dopusta moramo biti prilagodljivi, dopustiti spremembe in se preprosto sprostiti. Le tako bomo lahko resnično uživali v zasluženem oddihu.

Seznam napotkov, kako se sprostiti na dopustu

Vnaprejšnje načrtovanje. Na kupu naj se zbere cela družina in pogovorite se o željah ter sklepajte kompromise.

Vsakdo rabi nekaj svobode. Romantičen oddih v dvoje je pomemben, vendar z njim ne pretiravajte. Vsakdo potrebuje nekaj časa tudi zase.

Znižajte pričakovanja. Nihče ni popoln in tudi na počitnicah ne more potekati vse po načrtu. Znižajte svoja visoka pričakovanja in na koncu boste prav pozitivno presenečeni.

Dokončajte svoje obveznosti pred odhodom. Sabo na dopust ne jemljite opravil, ki jih morate dokončati, prav tako naj otroci svoje domače naloge pustijo doma, saj bodo vse obveznosti preusmerile vašo pozornost in na dopustu ne boste uživali.

Ne hitite. Vzemite si čas za načrtovanje in pripravo na dopust že dan prej. Ne počnite vsega v zadnji minuti.

Adijo, tehnika. Prenosnike in tablične računalnike pustite doma, saj boste le tako popolnoma uživali v počitnicah. Preko dneva ali pa vsaj med skupnimi obroki se odpovejte uporabi telefona.

Prepiri so dovoljeni. Tudi med počitnikovanjem lahko pride do prepirov. Če ste se naučili konstruktivno reševati prepire, potem ne boste imeli težav.

Prenehajte se primerjati. Namesto da se primerjate z drugimi, se raje osredotočite na svoje potrebe.

Razporedite denar. Več kot plačamo, večja pričakovanja imamo. Vzemite nekaj rezerve, da boste lahko odšli na spontane dnevne izlete, ki vam bodo še dodatno popestrili vaš dopust.  

Naredite izjemo. Sprostite se in si včasih tudi kaj privoščite.

Danes – vsakdanja rutina, jutri pa že dopust. O skrbeh in težavah se pogovarjajte sproti, dopust naj bo namenjen sprostitvi in uživanju.

Gor
OKMehr Information