Menu

Povsod je lepo

Poiščite navdih za odkrivanje skritih kotičkov sveta.

Home » Navdih » Povsod je lepo - 07.2017

Julij je čas potovanj, zato smo tokrat govorili z Micem in Katko, popotnikoma, ki svoja doživetja s potovanj delita na blogu Povsod je lepo. Popotnika, ki sta se upala podati na pravo potovanje in doživeti popolno svobodo, sta z nami delila nasvete za popolno potovanje.

Na svojem blogu z bralci delita zanimive utrinke z vajinih potovanj. Kakšni so začetki vajinega bloga?

Mic: Začetek je predvsem nedolžen. Blog ‘Povsod je lepo’ obstaja že od leta 2009, ko je nastal kot zbirka naključnih zapisov z mojih takratnih potovanj. Ta pravih ali pa tistih zgolj miselnih. Najprej so ga brali le ‘domači’, kasneje razširjen krog prijateljev in znancev, odkar pa s Katko svet raziskujeva intenzivneje, se je ‘Povsod je lepo’ preobrazil v neskočno kopico popotniških vtisov, informacij, zanimivosti, fotografij, videoposnetkov … Vesela sva, da na najinem blogu informacije za svoja potovanja vsak mesec najde več kot 50.000 posameznikov.

Ali sta si kot popotnika precej podobna ali je eden od vaju bolj organiziran, drugi bolj pustolovski?

Katka: Oba sva zelo sproščena in nerada planirava vnaprej, imava pa kar porazdeljene vloge pri pripravah na potovanje. Mic je po navadi tisti, ki izbrska sladke destinacije, za katere še nihče ni slišal, jaz pa raziščem vse, kar se da najti na internetu.

Kako bi se opisala s tremi besedami?

Katka: Odprta, čvekava, razcapana.

Mic: Lep, urejen, negovan.

Če bi bil/bila žival, bi bil/-a …?

Katka: Majhna puhasta mucika!

Mic: Galeb.

Kaj vama pomeni potovati?

Mic: Najina potovanja bi lahko povzela z dvema besedicama, sposojenima iz pokerskega žargona. All in. Božanski je občutek popolne svobode. Si predstavljate, da bi lahko pozabili na dan, mesec, leto in seveda uro? Žene naju odkrivanje drugačnega. Popolnoma sva se ujela v tem, da znava lepo in zanimivo najti tako v največji beznici med ščurki v Katmanduju kot med domačini na izgubljenih rajskih otočkih nekje na koncu Indonezije. Rada piševa, v fotografski objektiv loviva najlepše trenutke in vse to deliva z najinimi bralci. Verjetno bi lahko povzela, da so za naju potovanja najboljši katalizator kreativnosti.

Na njunem blogu poiščite zanimive zapise, čudovite utrinke s potovanj pa na njunem Instagram profilu. Njune fotografije vas bodo zagotovo navdihnile.

Leta 2015 sta se odpravila na 552-dnevno potovanje po Aziji. Kaj vaju je spodbudilo, da ste se odpravila na tako dolgo potovanje?

Mic: Ne boste verjeli, a pred začetkom tistega potovanja sva bila v zvezi le nekaj mesecev. Jaz sem se že nekaj časa spogledoval z mislijo na takšno potovanje, za Katko je bilo to nekaj povsem novega. Na mojo veliko srečo je Katka takrat pustila svojo redno službo in šla z menoj. Kaj točno se ji je takrat pletlo po glavi, niti nočem vedeti. 🙂 Priznava pa, da sva prvih nekaj mesecev na potovanju potrebovala za to, da sva se ‘skalibrirala’. Ni namreč lahko z nekom vse dobro in slabo deliti dobesedno 24 ur na dan, 7 dni na teden.

Običajno na potovanje vzamemo preveč prtljage. Kaj je tisto nujno, kaj potrebuje vsak popotnik?

Katka: Dejansko potrebuješ le dokumente in denar. Vse ostalo je dostopno povsod, kamorkoli greš. Tako na hitro: nekaj oblek, osnovna kozmetika, natikači, nekaj zdravil, žepni nožek, svetilka, krema z visokim zaščitnim faktorjem. Pa maska za snorklanje vedno prav pride! Jaz imam s sabo še hudo rdečo šminko, da se lahko občasno uredim. 🙂

Od kod črpata informacije o destinacijah, ki jih želita obiskati; imata kakšne priljubljene vire?

Katka: Vse informacije najdeva na internetu. Najraje bereva novejše blog prispevke, saj ti dajejo boljšo sliko o kraju kot 10 let star vodič. Vedno poskušava ugotoviti tudi, kakšen tip človeka je to pisal – ima rad udobje, varčuje z denarjem, je star več kot 50? 🙂 Če na poti srečava popotnika, ki potuje dlje časa, mu rade volje zaupava in velikokrat sva se že odpravila na določeno destinacijo samo zaradi ‘ustnega izročila’.

Glede na to, da so vajini profili na socialnih omrežjih polni čudovitih fotk, imata kakšen nasvet, kako do lepih in zanimivih fotografij na potovanjih?

Mic: Joj, ko bi videli najine prve fotografije s potovanj. Uf, groza! 🙂 Ampak vaja dela mojstra, in ko sva bila na svoja fotografska aparata dobesedno prilepljena vsak dan več let zapored, sva izostrila tako tehnično plat fotografije kot oko, da pokaže na fotografije vredne lokacije. Za dobro fotografijo je včasih potrebna potrpežljivost, včasih ekspresna iznajdljivost, predvsem pa želja po tem, da ujeti trenutek pove zgodbo. Vsekakor pa je najboljši recept za dobro popotniško fotografijo ta, da imate v vsakem trenutku fotografski aparat na dosegu roke. Najlepši trenutki se vselej zgodijo nepričakovano.

Za eksotične destinacije se večinoma priporoča tudi cepljenje. Se tudi vidva pred odhodom na potovanje odločita za cepljenje?

Katka: Ja, midva se raje odločiva za preventivo in se cepiva pred potovanjem.

Na kaj je treba biti pozoren pri rezervacijah prenočišč, letalskih kart, najema avtomobila in podobnem?

Katka: Zaradi najinega ‘neplaniranja’ tudi rezervacij prenočišč ne delava vnaprej. Na internetu si ogledava, v katerem okrožju bi rada bivala, prisopihava do tja, si na ulici naročiva kavico in greva pogledat več različnih sob. Preveriva še, kako prijazni so lastniki, in se včasih tudi dogovoriva za nižjo ceno. To velja za Azijo. Drugače pa rezervirava glede na ceno. 🙂 Pri letalskih kartah 10-krat preveriva datume letov, pri najemu avta oziroma motorja pa vedno pregledava morebitne praske, zavore in gume.

Katera država vama je najbolj pri srcu? Zakaj?

Mic: Složno in suvereno odgovoriva, da je to Indonezija. Dežela, ki naju preseneča znova in znova, pa sva tukaj skupno preživela že več kot 8 mesecev najinih potovanj. Morda le en let ali pa ena nočna vožnja s trajektom, pa ste na tako odročnem rajskem otoku, da se vam bo zmešalo. In če raziskujete še malce globlje, boste lahko kakšen teden preživeli s pravimi plemeni sredi pragozda ali pa se potapljali v zunajzemeljskem podvodnem kraljestvu. Ogromna je. In tele odgovore piševa ravno na otočju Wakatobi, kjer sva ta trenutek edina belca. Angelina in Brad v svojih zlatih časih. 🙂

Katere destinacije so po vajinem mnenju najbolj prijazne do denarnice?

Katka: Indija in Nepal pa tudi določeni oddaljeni otočki v Indoneziji. Dejansko lahko prihraniš več, kot če bi živel doma.

Katera destinacija je po vajinem mnenju najprimernejša za:

  • ženske, ki potujejo solo: Bali
  • pare, ki se želijo razvajati: Poreč
  • pustolovske pare: Nepal
  • mlade družine: Šrilanka
  • starejše: Japonska

Katere top nasvet bi želela dati popotnikom?

Mic: 1. Tudi če imate le 3 tedne dopusta, na zemljevidu sveta izbrskajte nekaj resnično posebnega. Morda boste tja potovali kakšen dan več, a tisto, kar vas mogoče čaka tam, bo odtehtalo ves trud.

2. Ne verjemite vsemu, kar pišejo mediji. Dežele, ki so nam tuje, so lahko (in verjetno so) najlepši kotički našega planeta.

3.Vsi ljudje so po naravi dobri.

Verjamemo, da sta doživela številne nepozabne trenutke in anekdote. Bi z nami delila izkušnjo, ob kateri se še zdaj nasmejita?

Katka: A lahko mogoče povem čisto zadnjo? S prijetnim domačinom sva se družila več dni, bila pri njem doma, skupaj smo pili pivo, ko nama je povedal svojo življenjsko zgodbo. V nekem trenutku nama je mimogrede, čisto mirno, med puhanjem svoje cigarete, povedal, da je pred nekaj leti v baru prišlo do nekega pretepa in da je pač ubil tri ljudi, jih pospravil v vreče, se jih znebil in ušel iz tistega mesta. In potem mirno nadaljeval svojo življenjsko zgodbo. Si predstavljate, kako sva spala tisto noč?

Gor
OKMehr Information