Menu

Pravilno kuhanje z naukom o 5 elementih

Cilj kitajskega izročila petih elementov je, da sta telo in duh v sozvočju.

Home » Užitek » Pravilno kuhanje z naukom o 5 elementih - 03.2017

Vse, kar pojemo, neposredno vpliva na naše telo in počutje, zagovarja tradicionalna kitajska medicina (TKM). Ta se zavzema za tipsko prehranjevanje.

Vročekrvneži imajo potrebo po drugačnih živilih kot pa hladnokrvneži. Tudi v zimskem času posegamo po drugi vrsti hrane, kot pa si jo privoščimo poleti. Tu nastopi sistem med seboj vplivajočih elementov. V primeru da so v harmoniji, se dobro počutimo in tudi v življenju nam gre dobro. Predstavljamo vam vodič za sprehod med petimi elementi.

Ogenj

Ogenj in poletni čas sta po tradicionalni kitajski medicini povezana. Elementu ognja pripisujemo glavni organ srce in stranski organ tanko črevo. Za ta element so značilna predvsem grenka in rdeča živila, ki ohlajajo telo. Takšna živila so na primer ajda, sok rdeče pese, rž in amarant.

Kovina

Oster okus in bela živila so primerna za jesenske tipe ljudi – perfekcioniste v elementu kovine. Glavni organ, povezan s tem elementom, so pljuča, stranski pa debelo črevo. Primerna živila so na primer čili in riž.

Les

Element les povezujemo s pomladjo. Glavni organ tega elementa so ledvice, stranski pa žolč. Zanj je značilna dinamika, kisel okus in živila zelene barve, ki varujejo jin. Takšna živila so na primer pira in šipek.

Zemlja

Zemlja predstavlja element harmonije in je povezana z indijanskim poletjem. Sem uvrščamo tip ljudi, ki so umirjeni in z nogami trdno na tleh. Glavni organ tega elementa je vranica; element zaznamujejo še sladke jedi ter živila rumene in oranžne barve. Živila, primerna za tip zemlje so na primer oljčna repica, lan, med in oreščki.

Voda

Voda, zima in glavni organ ledvice so po TKM med seboj povezani ter so sinonim za vztrajne in odločne osebnosti. Na tovrsten tip ugodno delujejo slane in črne jedi ter izdelki iz soje. Primerna živila so na primer soja, leča in čičerika.

Gor
OKMehr Information