Menu

Juha s cvetovi kapucinke

Iz gredice v lonec.

Home » Užitek » Juha s cvetovi kapucinke - 02.2017

V lončku posajena kapucinka začne cveteti že v maju. Takrat jo lahko uporabimo tudi v kuhinji. Tokrat predstavljamo recept, kako jo lahko uporabimo kar v juhi.

Od junija naprej lahko kapucinko najdete cveteti na gredicah, medtem ko tista, ki je posajena v lončkih, začne cveteti že v maju. Glede na sorto so kapucinke različnega okusa: tankolistna žametnica (tagetes tenuifolia) ima okus po citrusih, tagetes filifolia spominja na okus sladkega korena – lakrice, sorta tagetes lucida ali mehiški pehtran pa se uporablja namesto peteršilja. Pazite pri uporabi žametnic: vse sorte namreč niso užitne.

Sestavine za štiri osebe:
suppe mit studentenblumen

  • ½ kg paradižnikov
  • 2 čebuli in 2 stroka česna (1 strok za praženje)
  • 3 zrna popra
  • 4 nageljnove žbice
  • 1 čajna žlička kumine
  • 5 koriandrovih semen
  • 2 jedilni žlici sončničnega olja
  • 1 lovorjev list
  • sol
  • 12 cvetov kapucinke
  • 4 jedilne žlice Crème fraîche ali kisle smetane

Priprava:

  1. Paradižnike, čebulo in strok česna kuhajte skupaj s 750 ml vode. Ko paradižniki počijo, jih z mešalnikom dobro pretlačite. Po potrebi dolijte še nekaj vode.
  2. Zrna popra, nageljnove žbice, kumino in koriandrova semena zdrobite v terilniku z nekaj vode in vse skupaj umešajte v omako.
  3. Strok česna in eno čebulo nasekljajte in ju na olju prepražite. Nato dodajte omako in lovorjev list, dobro posolite in mešajte, dokler omaka ni kuhana. Štedilnik ugasnite in juhi dodajte cvetove kapucinke. Jed lahko izboljšate s kislo smetano.

Nasvet: pomembno je, da cvetov ne kuhate, ampak jih dodate na koncu jedi, drugače bo imela juha grenak okus.

Moj nakupovalni seznam:

  • dmBio nerafinirano sončnično olje, 0,5 l

Gor
OKMehr Information