Menu

Svinjski kotlet na žaru z omako chutney, s figami in z datlji

Kotleti na odprtem ognju.

Home » Užitek » Svinjski kotlet na žaru z omako chutney, s figami in z datlji - 07.2017

Priljubljeno klasiko žara bomo popestrili s sadno omako chutney.

Čas priprave: 30 minut, čas pečenja: 15 minut

Sestavine za štiri osebe:

  • 250 g šalotke
  • 1 strok rdečega čilija
  • 3 jedilne žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 200 g nerafiniranega rjavega trsnega sladkorja
  • 150 ml belega vinskega kisa Condimento Bianco
  • 50 g fig
  • 50 g izkoščičenih dateljnov
  • 1 noževa konica mlete burbonske vanilje
  • ½ čajne žličke mlete orientalske kumine (po okusu)
  • Sol in poper iz mlinčka
  • 4 bio svinjski kotleti (1 pribl. 200 g, debelina pribl. 1,5 cm)

Priprava:

  • Šalotko olupite in jo narežite na tanke obročke. Strok čilija operite, po dolžini razpolovite, odstranite semena in ga narežite na majhne kocke. V ponvi segrejte oljčno olje. Dodajte šalotko in čili in pustite peči na nizki temperaturi, da porumenita. V tem času v loncu zavrite sladkor, kis in 200 ml vode in pustite, da se počasi kuha na srednji temperaturi. Nadrobno narežite suhe fige in datlje.
  • Popraženo šalotko, čili skupaj z datlji in figami dodajte mešanici sladkorja. Primešajte vaniljo, ščepec soli, popra ter po želji dodajte kumino. Mešanico zavrite, nato jo počasi na srednji temperaturi kuhajte 15 – 20 minut, da postane gosto tekoča. Pazite, da mešanice ne kuhate predolgo, saj jo bo sladkor pri ohlajanju še dodatno zgostil (če je masa postala preveč gosta, skoraj trda, jo ponovno pogrejte; dodajte nekaj vode).
  • Žar segrejte na temperaturo pribl. 200 – 220 °C. Kotlete popivnajte s papirnato brisačko in jih malo posolite (ne solite preveč, da se meso med peko ne izsuši). Meso pecite pokrito nad direktnim ognjem na srednji višini rešetke približno dve minuti in pol na vsaki strani. Nato ga prestavite na predel rešetke, kjer je ogenj manjši, pokrijte s pokrovko in pustite peči osem minut. Nato meso vzemite z žara, ga pustite stati približno 2 – 3 minute, nato pa ga začinite s soljo in poprom.
  • Kotlete postrezite skupaj z omako chutney s figami in z datlji.

Nasvet: zraven kotletov servirajte zeleno solato in bageto.

Nasvet: kotlete lahko spečete tudi v ponvi. Najprej meso na obeh straneh naoljite z oljem za pečenje. Ponev segrejte in na visoki temperaturi 1 – 2 minuti popecite meso na obeh straneh. Kotlete vzemite iz ponve, jih položite na pekač in pecite v ogreti pečici na 160 °C (ventilacijsko pečenje) 12 – 15 minut, odvisno od debeline kotletov. Ko je meso pečeno, ga vzemite iz pekača in ga pustite stati 3 minute, nato začinite s soljo in poprom.

 

Nakupovalni seznam:

  • dmBio ekstra deviško oljčno olje, 0,5 l
    dmBio nerafinirani rjavi trsni sladkor, 1 kg
  • dmBio beli vinski kis Essig Condimento Bianco, 0,5 l
  • dmBio sušene fige, 250 g
  • dmBio datlji, sušeni in izkoščičeni, 200 g
  • dmBio mleta burbonska vanilja, 5 g
Zanimivo. Posebnost deviškega oljčnega olja je v tem, da ni ne kemijsko ne toplotno obdelano ter ne vsebuje nobenih dodatkov. Ekstra deviško oljčno olje je olje najvišje možne kvalitete.
Uporabno. dmBio nerafinirani rjavi trsni sladkor je idealen za sladkanje sladic in kosmičev.
Uporabno. dmBio beli vinski kis je blagega, sadnega okusa in se ga lahko uporablja pri prelivih, marinadah in lahkih omakah.
Okusno. dmBio sušene fige so s svojim intenzivno sadnim okusom odličen prigrizek med obroki.
Okusno. dmBio datlji vas bodo navdušili s svojim naravnim medenim okusom. So idealni za popestritev kosmičev, eksotičnih jedi in sadnih solat.
Zanimivo. dmBio mleta burbonska vanilja ima edinstveno aromo, ki jo poznamo predvsem zaradi uporabe pri pripravljanju najrazličnejših sladic in napitkov. Vanilija raste na podoben način kot vinska trta. Dišava, ki je tako zelo značilna za vanilijo, je skrita v plodu.
Gor
OKMehr Information