Menu

Vegi burger

Burger in žar sodita skupaj.

Home » Užitek » Vegi burger - 07.2017

Nič nimamo proti cheeseburgerju. Tudi vegetarijanska varianta burgerja je narejena z žemljico.

Čas priprave: 50 minut

Sestavine za štiri osebe:

  • 60 g kvinoje
  • 100 g čičerike v slanici
  • 2 jedilni žlici drobnih polnozrnatih ovsenih kosmičev
  • 2 jedilni žlici oljčnega olja
  • 1 jedilna žlica paradižnikovega koncentrata
  • nekaj kečapa
  • 180 ml vode
  • 1/5 čajne žličke soli
  • 1 korenje
  • 1 jajce
  • 1 strok česna
  • 1 čajna žlička pikantne gorčice Dijon
  • 1/3 čajne žličke soli
  • 1/3 čajne žličke paprike v prahu
  • 1/2 rdeče čebule
  • 4 žemljice za burgerje
  • 4 hrustljavi lističi solate
  • 4 rezine velikega paradižnika

Priprava:

  1. Korenje nastrgajte, olupite strok česna in ga grobo nasekljajte. Olupite čebulo in jo narežite na obročke, paradižnik pa na rezine.
  2. Kvinojo stresite v cedilo in jo sperite. V lonec dajte 180 ml vode, sol ter kvinojo in počakajte, da zavre. Nato zmanjšajte ogenj in kuhajte kvinojo približno dvajset minut, da je še trda.
  3. Čičeriko stresite v cedilo in jo sperite pod tekočo vodo. V kuhinjski aparat dajte čičeriko, nastrgano korenje, jajce, kosmiče, jedilno žlico oljčnega olja, česen, paradižnikov koncentrat, gorčico, sol in papriko v prahu ter zmešajte, da nastane gladek pire. Maso dajte v skledo in zmešajte skupaj s kuhano kvinojo. Ta mora biti mokra, vendar ne preveč, da jo lahko oblikujete. Če je masa preveč tekoča, ji dodajte nekaj ovsenih kosmičev.
  4. Maso razdelite na štiri porcije in jo z vlažnimi rokami oblikujte v kroglice, nato jih pritisnite, da dobite obliko pleskavice.
  5. Pekač za žar naoljite ter na srednji temperaturi specite pleskavice. Obročke rdeče čebule prav tako popecite na žaru in dodajte jedilno žlico oljčnega olja.
  6. Žemljice prerežite, polovico namažite s kečapom, nanj položite list solate, pleskavice, 1 rezino paradižnika ter čebulne obročke. Ko je burger sestavljen, ga pokrijte s preostalo polovico žemlje.

Nasvet: Veganski burger se lahko po svojem okusu in izgledu zagotovo postavi ob rob klasični varianti burgerja. Kvinoja vsebuje veliko prehranskih vlaknin in nas dodobra nasiti.

Nakupovalni seznam:

  • dmBio kvinoja, 500 g
  • dmBio čičerika v slanici, 350 g (neto 220 g)
  • dmBio drobni polnozrnati ovseni kosmiči, 500 g
  • dmBio ekstra deviško oljčno olje, 0,5 l
  • dmBio paradižnikov koncentrat, 200 g
  • dmBio paradižnikova omaka, 450 ml
  • Pölzer bio gorčica s figami in medom, 160 g
Zdravo. DmBio Kvinoja je zelo zdravo in z beljakovinami ter rudninami bogato živilo.
Zdravo. dmBio Čičerika pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Prav tako ne vsebuje škodljivega holesterola, temveč ga celo pomaga zniževati!
Okusno. dmBio ovsene kosmiče lahko uporabimo tako za zajtrk kot v piškotih in celo v vegi burgerjih.
Zanimivo. Posebnost deviškega oljčnega olja je v tem, da ni ne kemijsko ne toplotno obdelano ter ne vsebuje nobenih dodatkov. Ekstra deviško oljčno olje je olje najvišje možne kvalitete.
Okusno. DmBio paradižnikov koncentrat, ki da poseben mediteranski okus, je izdelan iz sveže pridelanih in na soncu dozorelih paradižnikov iz Italije. Idealen je kot osnova za testeninske omake, enolončnice ali aromatske juhe.
Uporabno. dmBio paradižnikova omaka je sestavljena iz 70 odstotkov na soncu dozorelih italijanskih paradižnikov. Prileže se v toplih in hladnih jedeh, kot tudi izboljša omake in juhe. Je ekološki izdelek visoke kakovosti.
Uporabno. Okusna gorčica Polzer se s svojim blagim okusom odlično ujema z mesom, s sirom in s pecivom. Prav tako je idealna za začinjanje omak in za solatne prelive.
Gor
OKMehr Information