Menu

Uravnovešena prehrana

Lahka prehrana z odličnim okusom.

Home » Užitek » Uravnovešena prehrana - 10.2016

Če drži, da smo to, kar jemo, potem moramo jesti tako, da bo takšno tudi naše življenje: uravnovešeno in napolnjeno z energijo ter blagodejno tako za telo kot tudi za dušo.

Polnozrnata pita s krompirjem in skuto

Quiche rezept Menü

Sestavine za 4–6 oseb 70 g polnozrnate pirine moke 120 g rjave riževe moke (polnozrnata riževa moka) 1 čajna žlička mletih lupin indijskega trpotca 1 čajna žlička kosmičev iz morske soli 150 g hladnega masla 1 jedilna žlica mrzle vode Za nadev: 350 g cvetače 1 šopek pehtrana 5 jedilnih žlic oljčnega olja morska sol sveže mlet črni poper 4 jajca 180 ml mleka 2 jedilni žlici drobno naribanega parmezana 100 g skute ali kozje skute

Priprava:

  1. Pečico predhodno ogrejemo na 180 °C. Maslo narežemo na koščke. Obe vrsti moke, psyllium, sol in maslo zmešamo v kuhinjskem mešalniku, da nastane zrnata zmes. Počasi dodajamo vodo ter maso obdelamo, da nastane gladko testo. Položimo ga na pomokano poršino in ga oblikujemo v kepo, ki jo zaščitimo s folijo za živila in shranimo v hladilniku za 30 minut.
  2. Cvetačo in liste pehrana razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, poškropimo z oljčnim oljem, potrosimo s soljo in poprom ter premešamo. Pečemo v pečici 20 minut do zlatorjave barve.
  3. Testo med dvema polama papirja za peko razvaljamo na približno 5 mm tanko plast. Okrogel pekac (premera 24 cm) obložimo s testom ter odrežemo odvečne robove. Na testo položimo plast papirja za peko ter po njem razporedimo fižolova zrna ali za to namenjene keramične fižolčke. Pečemo 25 minut, nato pa zrna odstranimo in pečemo testo še 10 minut. Ko je pečeno, ga vzamemo iz pečice in znižamo temperature na 160 °C.
  4. Zmešamo jajca, mleko, parmesan, sol, poper in polovico skute. Cvetačo razporedimo po pečenem testu in prelijemo z jajčno mešanico. Povrhu razporedimo preostalo skuto in vse skupaj pečemo še nadaljnjih 30-35 minut.
  5. Razrežemo in postrežemo še toplo.

Juha iz dušenih paradižnikov in kvinoje s hrustljavčki in baziliko

Rezept für eine Suppe. Menü

Sestavine za 4 osebe 2 kg paradižnika 2 šopka bazilike 1 glavica česna oljčno olje za preliv 350 g prevrete kvinoje voda 1 1/2 l kokošje jušne osnove morska sol sveže mlet črni poper Za hrustljavčke 80 g prevrete kvinoje 4 jedilne žlice drobno naribanega parmezana sveže mlet črni poper

Priprava:

  1. Najprej pripravimo kvinojo: 180 g bele (ali po želji 200 g črne oz. rdeče) kvinoje zavremo v 300 ml vode, ki jo začinimo s ščepom soli, nato pa posodo pokrijemo in na nižji temperaturi in rahlem vretju kuhamo še 12 minut (pri črni ali rdeči kvinoji skrajšamo čas na 12 minut). Lonec odstavimo s štedilnika in pustimo odkrito še 8-10 minut, da se zrna še nekoliko zmehčajo. Tako dobimo približno 450 g prevrete kvinoje.
  2. Pečico predhodno ogrejemo na 200 °C. Za hrustljavčke parmesan zmešamo kvinojo, parmesan in poper. Maso zajemamo z žlico in kupčke polagamo na pekač, ki smog a obložili s papirjem za peko. Pečemo 5-7 minut, da postanejo zlatorjavo zapečeni, nato pa jih pustimo na pekaču, da se ohladijo.
  3. Paradižnike razpolovimo. Raporedimo jih po pekaču skupaj z listi bazilike in glavico česna ter pokapamo z oljčnim oljem. Pečemo približno 45 minut, da se paradižniki zmehčajo, listi bazilike pa postanejo hrustljavo zapečeni. Kvinojo razporedimo na drug pekač, ki smog a obložili s papirjem za peko, pokapamo z oljem ter premešamo. Pečemo skupaj s paradižniki zadnjih 15 minut.
  4. Zmehčan česen iztisnemo iz strokov ter ga skupaj s pečenimi paradižniki dodamo v lonec z jušno osnovo. Segrevamo do vretja, nato pa kuhamo 10 minut na srednji temperaturi ter na koncu spasiramo. Primešamo praženo kvinojo ter začinimo s soljo in poprom.
  5. Juho nalijemo v skodelice ter okrasimo s hrustljavimi listi bazilike in postrežemo s parmezanovimi hrustljavčki.

Več receptov Donne Hay

Kokosovi kolački
Zutaten für 12 Stück. 200 g weißes Dinkelmehl 3 TL Backpulver 160 g Rohzucker 50 g Kokosraspel 160 ml Kokosmilch 3 Eiweiße 1 TL Vanilleextrakt 100 g Kokosöl Für die Glasur: 180 ml Reismalzsirup 3 Eiweiß gehackte Kokosnuss zum Garnieren (alternativ Kokos-Chips)

Sestavine za 12 kolačkov 200 g bele pirine moke 3 čajne žličke pecilnega praška 160 g rjavega sladkorja 50 g kokosovih kosmičev 160 ml kokosovega mleka 3 beljaki 1 čajna žlička izvlečka vanilije 100 g kokosovega olja Za glazuro 180 ml sirupa iz riževega sladu 3 beljaki nasekljano meso kokosovega oreha za posip (ali kokosov čips)

Nasvet: Neglazirani kolački se bodo ohranili tudi do enega tedna.

Priprava:

  1. Pečico predhodno ogrejte na 160 °C. V kozici stopite kokosovo olje. V večji skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sladkor, kokosove kosmiče, kokosovo mleko, beljake, izvleček vanilije in kokosovo olje. Pekač za peko mafinov obložite z 12 papirnatimi posodicami in vanje porazdelite maso. Pecite 25 minut, nato pa z leseno palčko ali zobotrebcem preverite, ali je testo že pečeno. Pustite, da se ohladijo na kuhinjskem pultu.
  2. Za glazuro segrejte sirup iz riževega sladu na srednji temperature (do 120°C), pri čemer si pomagajte s kuhinjskim ternometrom. Beljake stepite v mehak sneg, nato pa v tankem curku počasi prilivajte segret sirup ter ves čas stepajte z mešalnikom, dokler ne nastane gosta, svetleča krema.
  3. Glazuro nabrizgajte na ohlajene kolačke ter jih posujte s kokosovim čipsom ali naskljanim kokosovim orehom.
Zimski kuskus
Menü a la Balance

Sestavine za 2 osebi 300 ml zelenjavne jušne osnove sok 1 pomaranče in 1 limone 170 g suhih marelic 150 g kuskusa 3 paradižniki 1 kumara (ca 300 g) 1 šopek mete in 1 šopek petešilja ½ čajna žlička začimbe ras el hanout (ali orientalske kumine) sol sveže mlet črni poper 3 jedilne žlice oljčnega olja malo agavinega sirupa 80 g pinjol

Nasvet: Kuskus lahko zvečer pokrijete in zjutraj vzamete s seboj za malico. Pražene pinjole dodajte šele tik pred jedjo, saj se drugače zmehčajo in izgubijo hrustljavost.

Priprava:

  1. Drobno nasekljajte suhe marelice ter liste mete in peteršilja.
  2. V loncu segrejte zelenjavno jušno osnovo ter ji dodajte pomaranči in limonin sok ter marelice. Dodajte kuskus ter premešajte z metlico za stepanje. Lonec odstavite s štedilnika ter pustimo, da kuskus nabrekne (glej navodila na embalaži).
  3. Madtem operemo paradižnike, jim odstranimo semena in jih narežemo na koščke. Kumare operemo (jih ne olupimo) ter jih razpolovimo po dolgem. Z žlico odstranimo semena, meso pa narežemo na kocke.
  4. Nabrekel kuskus stresemo v skledo skupaj z narezano zelenjavo in sesekljanimi zelišči, dodamo sol, poper in olje ter dobro premešamo. Pustimo stati približno 15 minut, da se okusi pomešajo. Kuskus po želji sladkamo z agavinim sirupom in začinimo s poprom. Prepražimo še pinjole in jih pred serviranjem potresemo po solati.
Bučni krhlji z jogurtom jajčevcev in sirupom granatnega jabolka
Zutaten für 6 Personen. 1 Butternusskürbis (wahlweise auch Hokkaido) 4 EL Olivenöl grobes Meersalz grob gemahlener weißer Pfeffer 1 EL Sonnenblumenkerne 1 EL schwarzer Sesam 1 EL Kürbiskerne 2 EL Mandelstifte 1 mittelgroße Aubergine 150 g griechischer Joghurt 2 EL Olivenöl 1 ½ TL Granatapfelsirup 3 TL Zitronensaft 1 Knoblauchzehe 3 EL glatte Petersilie etwa 10 Basilikumblättchen

Sestavine za 6 oseb 1 maslena buča (ali tudi Hokkaido) 4 jedilne žlice oljčnega olja grobo mleta morska sol in beli poper 1 jedilna žlica sončničnih semen 1 jedilna žlica črnega sezama 1 jedilna žlica bučnih semen 2 jedilna žlica narezanih madljev 1 srednje velik jajčevec 150 g grškega jogurta 2 jedilni žlici oljčnega olja 1 ½ jedilna žlica sirupa granatnih jabolk 3 jedilne žlice limoninega soka 1 strok česna 3 jedilne žlice peteršilja 10 listov bazilike

Priprava:

  1. Pečico predhodno ogrejemo na 180° (ventilacija). Bučo operemo in jo razpolovimo, odstranimo semena in meso narežemo na podolgovate kose. Porazdelimo jih na pekač, ki smog a obložili s papirjem za peko, pokapamo z olivnim oljem ter potresem s ščepom soli in popra. Pečemo, dokler se kosi ne zmehčajo (na dotik morajo biti mehki, a ne smejo razpasti). Na drug pekač potresemo sončnična semena, sezam, bučna semena in mandlje ter pražimo v pečici približno 8 minut, da dobijo zlatorjavo bravo.
  2. Jajčevec razpolovimo ter obe polovici položimo v vročo pečico (z vklopljenim žarom), da olupek počrni in zogleni. Polovici vzamemo iz pečice ter z žlico izdolbemo meso ter ga narežemo na kocke. Olupimo česen ter ga stisnemo s stiskalnico za česen ter nasekljamo peteršilj.
  3. V skledi zmešamo jogurt, oljčno olje, sirup granatnega jabolka, limonin sok, česen in peteršilj. Na koncu dodamo meso jajčevca ter po okusu začinimo s soljo in poprom. Pomaka najo bo sladkastega okusa, aromatičnega okusa.
  4. Pred serviranjem po kosih buče potresemo liste bazilike ter semena, pomako pa postrežemo posebej v majhni posodici.

 

Gor
OKMehr Information