Menu

Recikliranje: iz starega naredimo nekaj novega

Zbrali smo nekaj zanimivosti na področju predelave snovi.

Home » Življenje » Recikliranje: iz starega naredimo nekaj novega - 05.2017

Ločevanje odpadkov nam gre kar dobro od rok, lahko pa bi bili še boljši. Za vas smo zbrali nekaj zanimivosti na področju predelave snovi.

Nasveti za recilkiranje: kaj vse lahko dobimo z reciklažo …

… papirja?

Papir je znan po tem, da ga lahko večkrat predelamo. Tako lahko iz starega predelanega papirja dobimo reciklirani toaletni papir ali pa se ta ponovno uporabi za nov časopisni papir. Stari papir se lahko uporabi tudi za proizvodnjo embalaže ter za izdelavo novega pisarniškega papirja, kartona ter lepenke. Tetrapaki pijač ne sodijo med stari papir, kljub temu pa jih v proizvodnih obratih reciklirajo.

… kovine?

Pločevinke živil in živalske hrane se pri recikliranju stisne, razreže in skupaj s preostalimi vrstami odpadne kovine ter železa uporabi kot surovina za proizvodnjo jekla, iz katerih kasneje izdelajo pločevino. Ta se predela v belo pločevino, ki se uporabi za izdelavo pločevink, pločevinastih smetnjakov in pokrovov. Iz starih pločevink izdelajo tudi jeklo za gradnje, ohišja za pralne stroje ter tirnice. Prednost aluminija je ta, da ga lahko neštetokrat predelamo in ponovno uporabimo za aluminijaste folije, pločevinke za pijačo ter jogurtove pokrovčke.

… stekla?

Steklenice se lahko do štiridesetkrat opere in ponovno napolni s tekočino. Staro steklo pa pri proizvodnji sortirajo, stalijo in iz njega naredijo steklene izdelke kot steklenice, kozarce za vlaganje in medicinske posode.

… umetne snovi?

Plastika je tudi ena izmed snovi, ki se jo da reciklirati in ponovno uporabiti. V proizvodnih obratih jo razrežejo na majhne dele, operejo, posušijo, stalijo in jo obdelajo, da iz nje dobijo granulat. Tega kasneje uporabijo za izdelavo novih izdelkov kot na primer lončkov za rože ali veder. PET-plastične steklenice predelajo in naredijo nove ali pa iz njih izdelajo vlakna. Umazane in mešane plastične odpadke razrežejo na majhne dele, predelajo in uporabijo kot gorivo.

… bioloških odpadkov?

Biološke odpadke lahko uporabimo za izdelavo lastnega komposta, s katerim bomo pognojili naš vrt. Organske odpadke iz smetnjakov za biološke odpadke se uporabi za izdelavo komposta ter pri naprav, kjer se uporablja bio plin.

… problematičnih snovi?

Pod tem pojmom se skrivajo nevarni odpadki, ki se jih v veliki meri s posebnim načinom sežge. Sem spadajo barve in laki, lepila in varčne žarnice, ki jih ne smemo odlagati v smetnjake za preostanek odpadkov, ampak jih je potrebno oddati v posebej za to primerna zbirna odlagališča.  Baterije lahko oddamo tudi v trgovinah, ki imajo posebne smetnjake za zbiranje baterij, medtem ko zdravila s pretečenim rokom uporabe odnesemo v lekarno.

 

 

Gor
OKMehr Information