Menu

Rekreacija s psi

Šport v družbi psa je še prijetnejši, kot če to počnete sami.

Home » Dobro počutje » Rekreacija s psi - 03.2017

Tek je lahko najboljša zabava, če imate ob sebi nekoga, ki ravno tako kot vi to z veseljem počne. S seboj vzemite prijatelja na štirih nogah in ne bo vam žal.

Naj bo to tek, hoja, lovljenje ali miselne športne naloge, vse, kar šteje, je to, da v šport vključite tudi svojega pasjega ljubljenčka in poskrbite za aktiven trening, ki bo koristen za vas in vašega psa.

Ni pomembno, s kakšnim športom se ukvarjate, pomembno je, da se vi in vaš pes pri tem zabavate. Skupaj se znorite, užijete svežega zraka in pridno krepite svojo kondicijo. Kakšen način športa boste izbrali, je deloma odvisno tudi od vašega psa. Če vas pri kolesarjenju ne more dohajati, raje izberite tek po gozdu in travnikih. Pri tem boste utrjevali različne mišične skupine, pridno izboljševali tako kondicijo kot ravnotežje, pes pa se bo ob vašem sledenju in vijuganju med drevesi naučil teka med ovirami ter se na ta način zabaval.

Mariella Blümel, pasja trenerka

„Ni pomembno, za kakšno športno aktivnost z vašim psom se odločite, saj se boste v vsakem primeru zabavali.“

Šport je v dvoje bolj zabaven

Ena izmed oblik športnih aktivnosti, ki jih lahko počnete z vašim psom se imenuje mantrailing. Pri tovrstni aktivnosti gre za iskanje pogrešane osebe. Tečaj za to lahko opravite v klubu, ki se profesionalno ukvarja s treniranjem reševalnih psov, ki iščejo pogrešane osebe v nastalih situacijah. Po navodilih trenerja se oseba nekam skrije in čaka, da jo najde pes. Psu dajo povohati stvar, ki diši po pogrešani osebi, in iskalna akcija se prične. Pes začne slediti vonju osebe, njegov lastnik ga ima privezanega na desetmetrskem povodcu in mu sledi. Pes se tako nauči osredotočenosti na točno določen vonj, kar lahko potem v šoli nadgrajujejo pri vajah v gozdu, na travnikih, asfaltu ali parkirišču. Če pa se s svojim psom želite zgolj zabavati in se rekreirati, tovrstne vaje za iskanje oseb lahko izvajate kar v gozdu. Naučite ga, da na vaš žvižg priteče do vas, skrivajte se mu za drevesi in čakajte, dokler vas ne najde. Tako boste izostrili njegov čut za voh in za iskanje ljudi, pri tem pa boste še rekreacijo povezali z razvojem miselnih sposobnosti svojega psa.

Naslednja vadba, ki jo lahko počnete skupaj z vašim psom se imenuje pasja vleka. Tu ne potrebujemo sani, temveč zaprego, vrvico in poseben voziček. Za začetek je za vajo primerno tudi kolo.  Pri tem športu je pomembno, da ne pustite psu, da prosto teka, temveč se mora navaditi na določen prilagojeno hitrost. Lastniki sami kontrolirate tempo in pazite na to, da vaš pes teče enakomerno. Čez čas se bo pes na to hitrost na vadil in bo lahko z vami tekel tudi brez zaprege in kolesa.

BUCH TIPP Tudi psi potrebujejo zdravo prehrano – podarjamo Zdravo pasjo kuharico!

Zdrave obroke za vašega ljubljenčka lahko pripravite kar sami. Knjiga Zdrava pasja kuharica ZALOŽBE MODRIJAN ponuja 50 receptov za zdrave, hranljive in okusne jedi, primerne za vse pasme in velikosti psov.

Si želite svoj izvod knjige? Na e-naslov marketing@dm-drogeriemarkt.si nam do 25.5.2017  pošljite najbolj zabavno anekdoto, ki ste jo doživeli s svojim kužkom z zadevo: Zdrava pasja kuharica – nagradna igra v spletni active beauty reviji. Več o nagradni igri in splošnih pogojih na www.dm-drogeriemarkt.si.

 

Priljubljena varianta pasje vleke je tudi skijoring. Tovrstna oblika športa se dogaja na snegu in izgleda podobno kot vleka snežnih sani, s to razliko, da ste vi na smučeh, pes pa je z vrvico privezan na vaš pas in vas vleče po zasneženi pokrajini. Skozi celoten tek morate vi kot voznik vzdrževati ravnotežje na smučeh skozi ovinke, vzpone, spuste in se znati dobro zaustaviti. Svojega psa lahko naučite, da se s pomočjo verbalnega ukaza sam ustavi.

Naslednji način rekreacije, pri katerem je pomembno, da imate lastniki dobro kondicijo, se imenuje canicross oziroma tek s psom. S posebno pasjo zaprego, vrvico in širokim pasom, na katerega je privezan pes, se podate na tek v naravi. Pazite na to, da ste res v dobri tekaški pripravljenosti, kajti psi so hitrejši tekači kot ljudje. Prednost tovrstnega športa je ta, da lahko s svojim psom tečete kjerkoli in kadarkoli, tudi na počitnikovanju. Šteje le to, da ste s svojim štirinožnim prijateljem v gibanju, ki dene dobro tako vam kot tudi njemu.

 

 

Koristne povezave do različnih oblik športa s psom

 

Koristne informacije in povezave o športu s psom

Agility ali učenje premagovanja ovir

Agility ali učenje premagovanja ovir je priljubljen šport za pse, saj z njim razvijamo hitrost in spretnosti psa ter utrjujemo komunkacijo med psom in lastnikom. Pri premagovanju ovir kot tunel, slalom, ovire, gume sodelujeta pes in lastnik skupaj kot ena ekipa.

Videi o učenju premagovanja ovir:

Agility – Championship Final | Crufts 2016

Agility: Fitnes za pse

Agility- Nasveti profesionalca Philippa Müllerja Schnicka

Mantrailing ali iskanje pogrešanih oseb

Pri mantrailingu gre za treniranje psov za reševanje in iskanje oseb v primeru izginotij ali naravnih katastrof. Za tovrsten šport so primerni vsi srednje veliki psi, ne glede na pasmo, tudi mešanci. Pomembno je, da pes ni agresiven do drugih psov, in ljudi ter ga ne moti prisotnost drugih živali.

Canicross ali tek s psom

Canicross ali tek s psom poteka v naravi. Pes je s posebno vrvico pritrjen na  širok pas, ki ga ima lastnik pripetega okoli svojega pasu.

Pasja vprega

Tovrsten šport ponuja več načinov pasje vprege, ki se razlikujejo glede na vreme.

Gor
OKMehr Information