Menu

Sistematično čiščenje

Nasveti za čistilno akcijo.

Home » Bivanje » Sistematično čiščenje - 12.2016

Čistilna akcija ni le čiščenje, saj se ob tem lahko tudi zabavamo, še posebej, če si znamo stvari poenostaviti.

Tla

Alternativo agresivnim čistilnim sredstvom, ki so groba do različnih površin, predstavljajo različna učinkovita čistila na rastlinski osnovi. Pri čiščenju se je dobro držati nekaterih pravil, kot na primer tega, da se bo parket napihnil, če ga boste prekomerno močili z vodo. Krpe zato pred čiščenjem dobro ožemite ter parketna tla le občasno čistite z vlažnimi krpami, sicer pa se raje poslužujte metle ali sesalca. Pred mokrim čiščenjem tla najprej pomedite ali posesajte, kar velja tudi za laminat, saj boste tako porabili manj čistil, kar bo preprečilo nastanek list, hkrati pa je prijazno do okolja. Ploščice so primernejše za mokro čiščenje, poleg tega pa se boste na ta način izognili lisam vodnega kamna.

Gladke površine

Gladke površine najdemo skoraj v vsakem prostoru. Pri večjih čistilnih akcijah tla navadno čim bolj spraznimo ter jih pobrišemo z mokro krpo ter čistili, ki hkrati poskrbijo za dezinfekcijo, saj spadajo tla med površine, s katerimi imamo največ stika. Ne smemo pa pozabiti tudi na površine omar, vrata hladilnika, pisalne mize in nočnih omaric. Ker čistila pogosto vsebujejo kemične sestavine, je – še posebej v otroški sobi – pomembno, da smo pozorni na sezname sestavin, hkrati pa ni odveč, če po uporabi čistil površino še enkrat obrišemo le z vlažno krpo.

Okna in steklene površine

Okna običajno čistimo na koncu, saj takrat ni več nevarnosti, da se bodo prašila ali kako drugače umazala ob čiščenju. Če izberemo pravo čistilno sredstvo, je strah pred lisami in odtisi črt odveč. Pomembno: Oken ne čistite pri močnem soncu, saj bo drugače voda prehitro izhlapela, čistilo pa bo pustilo sledi v obliki črt. Če so stekla močno umazana, jih najprej obrišimo z mehko metlo. Poleg oken in stekel ne smemo pozabiti tudi na ogledala in ostale steklene površine ter nenazadnje okvirje, ki jih pred tem očistimo z univerzalnim čistilom.

Dekoracija in gospodinjstvo

Pri steklenih in plastičnih predmetih lahko uporabljate čistila, za izdelke iz medenine ali bakra pa se poslužujte posebej za to namenjenih čistilnih sredstev, ki preprečujejo nastanek madežev in ostalih sledi čiščenja ter ne povzročajo razbarvanja. Politura poskrbi za ponovno bleščeč jedilni servis, snov pa je primerna tudi za armaturne površine.

Dolgotrajno čisto

Trajnost je v dm-u že dobro poznan pojem. Na izdelkih  lastne blagovne znamke boste našli oznako o trajnostnih vidikih izdelkov.

Gor
OKMehr Information