Menu

Sladka rešitev za odstranjevanje dlačic

Odstranjevanje dlačic s pomočjo sladkorne mase je sedaj postalo pravi modni hit.

Home » Lepota » Sladka rešitev za odstranjevanje dlačic - 03.2017

Metoda odstranjevanja dlačic s pomočjo sladkorne paste je postala zelo priljubljena in število njenih privržencev vsakodnevno raste. Tovrstno odstranjevanje je zelo učinkovito, obenem pa popolnoma neškodljivo in primerno za ljudi z občutljivo kožo.

Pri novi metodi odstranjevanja dlačic, ki se v kozmetičnih salonih drugod po svetu skriva pod različni izpeljankami iz besede sladkor, se namesto voska in drugih preparatov uporablja posebna masa imenovana sladkorna pasta. Je zelo enostavna za uporabo in se preprosto nanese na kožo tudi doma. Neboleča metoda obljublja od tri do šest tednov gladko kožo. Prav zaradi njene preproste in neboleče uporabe je priljubljena tako pri ženskah kot tudi pri moških. Čeprav se izraz sugaring mogoče sliši zelo moderno, je ta izum odstranjevanja dlačic v resnici star že tisočletja. Natančneje izvira iz Egipta in je bil že leta 1900 p.n.št. v uporabi. V arabskem svetu sladkorno pasto imenujejo Halawa, tovrstna metoda pa pri njih spada k tradicionalnemu obredu odstranjevanja dlačic.

Za metodo odstranjevanja dlačic s sladkorno pasto se skriva veliko poimenovanj: sugaring, sugar waxing, persian waxing, halawa in sukkar pa vendar je njena uporaba pri vseh enaka. Vse, kar potrebujete za odstranjevanje dlačic, je pasta, ki je narejena iz sladkorja, limoninega soka in nekaj vode. Bolj naravno skorajda ni mogoče. Pripravljeno pasto sedaj nanesemo na želen predel. Ta se dobro oprime mešičkov dlak, odstranjevanje dlak v smeri njihove rasti pa je praktično neboleče. Prav zaradi naravnih sestavin ter enostavne in neboleče uporabe je sladkorna pasta primerna tudi za občutljivo kožo. Uporabljamo jo lahko tudi na vseh občutljivih predelih kot pazduhe, intimnih predelih ter na obrazu. Izkušnje so pokazale, da ima tovrstna metoda največji in najboljši učinek na dlakah dolžine od 1,5 do 4 milimetrov. Daljše dlake je treba najprej oblikovati, medtem ko je treba pri krajših z odstranjevanjem malo počakati.

Predhodno si moramo za metodo načrtovati dovolj časa. Vključno s pripravo traja odstranjevanje dlačic od trideset do štirideset minut.

Odstranjevanje dlačic po korakih

zuckerpaste

 1. Čiščenje: kožo z dezinfekcijskim losjonom najprej očistite nečistoč in maščob. Tako se bo sladkorna pasta bolj oprijela dlačic.
 2. Nanos: mlačno sladkorno pasto s prsti nanesemo v nasprotni smeri rasti dlak.
 3. Odstranitev: Za odstranitev sladkorne paste ne potrebujemo trakov. Pasto v smeri rasti dlak preprosto odstranimo s kože. To dvakrat ponovimo, zato da v celoti odstranimo vse dlake. Preostanke paste sperite s toplo vodo.
 4. Negovanje: kožo posušite in nanjo nanesite vlažilni losjon.

Kako sami naredimo sladkorno pasto

Sladkorno pasto za že več kot tisoč let staro metodo odstranjevanja dlak si lahko pripravimo kar doma. Zanjo potrebujemo:

 • 200 g sladkorja
 • 10 ml vode
 • 30 ml limoninega soka

Priprava:

 1. V posodo stresemo sladkor in limonin sok in dobro premešamo.
 2. Maso stalno mešajte, da zavre. Počasi (po kapljicah) prilijte vodo.
 3. Sladkorna pasta se mora počasi in na majhnem ognju kuhati približno 15 minut. Ne pozabite je stalno mešati!
 4. Ko sladkor karamelizira, se sladkorna pasta obarva rjavkasto in začne se vleči kot žvečilni gumi.
 5. Da boste dosegli pravo viskoznost sladkorne paste, si pomagajte s testom: z žličko dajte majhno količino sladkorne paste v kozarec mrzle vode. Če se pasta v vodi raztopi, je preveč tekoča in jo je potrebno še kuhati. Če se izkaže trda in je lomljiva, potem je bila pasta preveč dolgo na ognju. V tem primeru jo lahko popravite z nekaj limoninega soka.

Priprava sladkorne paste v videu:

Druge metode odstranjevanja dlačic

Epilacija

Pri epilaciji gre za odstranjevanje dlačic skupaj s korenino, medtem ko pri depilaciji odstranimo samo vidni del dlačic. Pri metodi epilacije se uporablja električni epilator, trakove z voskom, vroči vosek ali pa sladkorno pasto. Ta način odstranjevanja dlak daje trajnejše rezultate, vendar so možna razna draženja kože.

Toplo in hladno voskanje

Voskanje lahko poteka s tekočim vročim voskom, s trakovi za voskanje ali pa z roll-on voskom. Metoda voskanja je zelo učinkovita in koža ostane gladka in mehka do več tednov. Veliki minus: metoda je lahko zelo boleča, na koži lahko nastane rdečica, pordelost in majhni mozoljčki, zato ni primerna za občutljivo kožo. Po voskanju koža potrebuje en do dva dni za regeneracijo.

Epilacija z epilatorjem

S pomočjo električnega epilatorja odstranimo dlake skupaj s korenino. Tovrstna metoda daje dolgotrajne rezultate, vendar si moramo zanjo vzeti precej časa in je za večino uporabnikov zelo boleča.

Gor
OKMehr Information