Menu

Sodobni zajtrk

Predstavljamo vam nove trende za dober začetek dneva.

Home » Užitek » Sodobni zajtrk - 02.2017

Popolni zajtrk zahteva veliko časa tako za pripravo kot tudi za uživanje, zato vam bomo izdali nekaj receptov, s katerimi boste pripravili okusen, predvsem pa zdrav obrok za začetek dneva.

Dandanes igra zajtrk zelo pomembno vlogo pri nadaljnjem poteku dneva. Biti mora zdrav, bogat in vsebovati veliko različnih živil. Kruh z avokadovim namazom, burger s paradižnikom in poširanim jajcem, skodelica sadja in zelenjave – to so le ene izmed priljubljenih vrst zajtrka, ki so že spretno izpodrinile tradicionalne načine zajtrka. Po mnenju blogerke Antonie Kögl je posebno priljubljen zajtrk, ki vsebuje različne vrste sadja. Pri tem pa ne smemo pozabiti na to, da sadju dodamo še različne vrste kosmičev in vafljev, ki vsebujejo veliko energije. Seveda za pripravo okusnega zajtrka potrebujemo čas, pomembno pa je tudi, da ga v miru in brez stresa zaužijemo, še bolj pa bo teknil v družbi najbližjih.

BUCH TIPP Zajtrk brez glutena

Vsi, ki se izogibate uživanju glutena, lahko ideje za okusen zajtrk poiščete v kuharici Brez glutena, ki jo boste našli na policah v KNJIGARNAH FELIX. Za dober začetek dneva si pripravite omleto z avokadom in špinačo ali kompot iz gozdnih sadežev. Seveda pa boste v knjigi našli recepte za vsak obrok, saj je v njej zbranih več kot sto receptov za različne jedi, ki se jim ne boste mogli upreti in ki ustrezajo življenjskemu slogu brez glutena.

Recept za šakšuko

Sestavine za 2 osebi:
shakshuka

  • 3 jajca
  • 1 čebula
  • 2 pločevinki paradižnika
  • 1 rdeča paprika
  • 1 strok česna
  • 1/8 l rdečega vina
  • 2 jedilni žlici paradižnikove mezge
  • 1 čajna žlička kajenskega popra
  • 1 čajna žlička orientalske kumine
  • 1 čajna žlička koriandra
  • ½ čajne žličke cimeta
  • 1 čajna žlička kardamoma (vse začimbe so mlete)
  • 1 jedilna žlica rjavega sladkorja
  • 2 jedilni žlici rastlinskega olja
  • 1 prgišče svežega peteršilja
  • sol
  • poper

Priprava:

  1. Čebulo in papriko narežete na kocke, česen na drobno nasekljajte.
  2. Čebulo popražite na olju, ji dodate sladkor in pustite eno minuto, da karamelizira. Dodate papriko in česen ter hitro premešajte. Nato primešajte še začimbe ter zalijte z rdečim vinom. Pustite kuhati dve minuti, nato dodate paradižnikovo mezgo in paradižnik v pločevinki. Zmanjšajte ogenj ter pustite, da se kuha 30 minut.
  3. Vse dodobra premešajte, v ponev s kuhalnico naredite tri jamice, kamor vlijete ubita jajca. Vse skupaj pokrijete in pri nizki temperaturi kuhajte še toliko časa, da jajca popolnoma zakrknejo.
  4. Tik pred serviranjem jed posujte s sveže sesekljanim peteršiljem.

Idealno za lačne popotnike: recept izhaja iz Severne Afrike in je med drugim izraelska narodna jed, ki jo postrežemo kar v ponvi.

Moj nakupovalni seznam:

  • dmBio olupljeni celi paradižniki, 240 g
  • dmBio paradižnikova mezga, 200 g
  • dmBio surovi trsni sladkor, 0,5 kg
  • dmBio nerafinirano sončnično olje, 0,5 l

Še nekaj idej za zajtrk iz knjige z recepti “Morgenstund”:

 

Gor
OKMehr Information