Menu

Šport kot način življenja

Intervju z Mišo Marinček, kapetanko rokometnega kluba Krim Mercator.

Home » Užitek » Šport kot način življenja - 05.2017

Vedno lepši dnevi kar kličejo h gibanju in dejavnostim na prostem. Nekaterim pa šport predstavlja več kot le rekreacijo. Tokrat smo govorili z Mišo Marinček, eno izmed najpomembnejših slovenskih rokometašic in kapetanko ženskega rokometnega kluba RK Krim Mercator.

Kaj vam pomeni šport?

Šport zame pomeni način življenja. Z njim sem odraščala, ga imela za hobi, že več kot desetletje pa je šport moj poklic. Od šestega leta starosti se ukvarjam s športom in predstavljam si, da me bo šport spremljal celo moje življenje.

Kdaj ste vedeli, da želite igrati rokomet?

Prve rokometne korake sem naredila v prvem razredu osnovne šole in že takoj vedela, da je to moja strast, ki je ne bom nikoli opustila.

Vaše tekme spremljajo zvesti navijači. Kakšni so občutki ob njihovem navijanju in kakšen vpliv imajo na tekmo?

RK Krim Mercator ima dobro organizirane in zveste navijače. Vedno so z nami in vedno nam želijo najboljše. Igralke smo ponosne, da imamo takšne navijače in vedno znova se na igrišču trudimo, da upravičimo podporo svojih navijačev. Vsak športnik se odlično počuti v navijaškem vzdušju v dvorani in vsekakor je lažje igrati v pozitivnem in glasnem vzdušju. Igralke rade povemo, da so naši navijači naš sedmi igralec na igrišču.

Kaj so po vašem mnenju tri najpomembnejše sestavine za uspeh v športu?

Po mojem mnenju so tri najpomembnejše sestavine za uspeh v športu talent, ki se pogojuje z delavnostjo, vztrajnost in samozavest.

Kaj je motivacija v trenutkih, ko stvari ne gredo najbolje? Je odnehati sploh izbira?

Sestavni del življenja in ne samo športa so porazi in zmage. Po mojem mnenju beseda odnehati ni nikoli izbira, če želiš postati uspešna osebnost na kakršnem koli področju. Najboljša motivacija je sam poraz, saj vedno veš, da če si delal dovolj dobro in si bil dovolj vztrajen, boš kmalu spet zmagoval.

Kako motivirate ekipo?

V našem klubu je večina igralk profesionalnih športnic, in sama motivacija, če poklicno opravljaš to delo, nikoli ne sme biti sporna, saj smo se igralke za to delo same odločile in to delo opravljamo z največjim veseljem in ljubeznijo. Vsekakor ima trener več vzvodov, ki jih lahko uporabi, bodisi z drugačnim treningom bodisi z besedami za še večjo motiviranost. Igralke se večino prostega časa pogovarjamo o prihajajoči tekmi, si tako dvigujemo raven adrenalina in tako seveda polno motivirane pričakamo naslednjo tekmo.

Miša Marinček, kapetanka RK Krim Mercator

“Beseda odnehati ni nikoli izbira, če želiš postati uspešna osebnost na kakršnem koli področju..”

Kateri šport (razen seveda rokometa) vam je najbolj všeč? Kaj pa tek?

Tek me navdušuje v obdobju, ko si želim miru. Takrat me tek sprosti. Drugače pa imam rada vse športe, ki vključujejo žogo, od košarke, odbojke, nogometa do tenisa itd.

Kakšni so vaši občutki po letošnji sezoni? Kakšni so vaši cilji za naprej?

Občutki so odlični, za enkrat dosegamo vse cilje, ki smo si jih zadali pred letošnjo sezono. Vsekakor pa ne bi bili pravi športniki, če si letvice naslednjo sezone ne postavimo malo višje in točno to nam želim v prihodnje, da bi zadržali raven uspeha in ga, če se nam ponudi priložnost, še nadgradili.

Kako se sprostite po naporni tekmi ali treningu? Je dovolj spočiti samo telo ali tudi glavo?

Po naporni tekmi ali treningu se najraje družim s prijatelji, družino, partnerjem, ki so vedno dobrodošli za kakšno primerno spodbudo v primeru poraza, ob zmagi pa za praznovanje in veselje. Vsekakor se je ob veliki odgovornosti, naporih in visoki stopnji koncentracije nujno spočiti, poleg telesa predvsem glavo.

Kako usklajujete rokomet s svojim življenjem?

Prej sem že odgovorila, da je rokomet moj način življenja. Predvsem ga ne skušam usklajevati, saj rokomet zahteva mojo predanost vsak dan, skoraj vse vikende in praznike. Tako, da so za enkrat vse moje druge obveznosti, ali če rečem življenje, podrejene rokometu.

Nam lahko zaupate kakšno zabavno anekdoto s treninga ali tekme?

Anekdote v kolektivnem športu so sestavni del vsakega treninga in resnično smo se igralke pogovarjale, da bi lahko napisale knjigo anekdot iz rokometne garderobe ali igrišča. Veliko jih je in smeha je vedno dovolj. Najprej mi je sedaj prišla na misel anekdota, ko je igralka prišla na tekmo z rdečo barvo dresa, vse druge igralke pa so bile v pravilni modri barvi.

Gor
OKMehr Information