Menu

Svetovanje: O čiščenju jezika

Tomaž Čibej, dr. dent. med. o ustni higieni.

Home » Življenje » Svetovanje: O čiščenju jezika - 09.2017

Tomaž Čibej, dr. dent. med., je odgovarjal na vprašanja o ustni higieni.

Kako poskrbimo za ustrezno ustno higieno? Na kaj običajno pozabimo?

Za ustrezno ustno higieno poskrbimo tako, da vsako jutro in vsak večer pred spanjem mehansko očistimo bakterijske obloge z naših zob. To pomeni, da s primerno tehniko ščetkanja in pravilno izbiro zobne ščetke negujemo naše zobe. Priporoča se uporaba mehkih zobnih ščetk z veliko ščetinami in tehnika ščetkanja, ki poteka z rahlimi krožnimi gibi od dlesni proti zobu. Zelo pomembno je, da dobro očistimo rob med dlesnijo in zobom. Seveda je priporočljiva tudi uporaba zobnih past s fluoridi, ki utrdijo sklenino. Pacienti največkrat pozabijo, da je potrebno očistiti tudi prostore med zobmi. Zato je potrebno vsak večer temeljito očistiti tudi medzobne prostore z medzobno krtačko, ki mora biti primerne velikosti. Najboljši pokazatelj, kako dobro smo si umili zobe je jezik. Ko gremo z jezikom po vseh površinah zob, morajo te biti gladke.

Zakaj moramo poleg ščetkanja zob redno čistiti tudi jezik?

Dobra higiena jezika je potrebna predvsem pri pacientih, ki imajo jezik z zelo razgibano površino. Govorimo o geografskem jeziku ali pa o lasastem Nur Slowenien!jeziku. Ti pacienti imajo zelo veliko vdolbin in rež na površini jezika, kjer prav tako zastaja hrana in lahko povzroča neprijeten zadah. Sluznica jezika se obnavlja in zgornji sloj se, ravno tako kot koža, odlušči. To opazimo kot belkasto oblogo na površini jezika.

Katere pripomočke priporočate za čiščenje jezika?

Za dobro higieno jezika je najprej potrebna dobra higiena zob. Eno brez drugega ne gre. Za čiščenje jezika se uporabljajo strgala, občasno si lahko spiramo ustno votlino tudi z ustno vodo, ki pa mora obvezno biti brez alkohola. Alkohol namreč draži ustno sluznico in jo izsušuje.

Kako poteka pravilno čiščenje jezika?

Zgornjo površino jezika očistimo s strgalom v obliki frače. S širšim delom vedno začnemo zadaj in se pomikamo po površini proti konici jezika. Ne smemo biti pregrobi, a tudi ne prenežni, sicer nismo učinkoviti.

Katero zobno pasto bi priporočali in zakaj? Ali so belilne zobne paste in pripomočki škodljivi za zobe? Lahko kako sami poskrbimo za bolj bel nasmeh?

Splošno priporočilo je, da se uporabljajo zobne paste s fluoridi. Fluoridi na površini sklenine namreč preprečujejo njeno raztapljanje in s tem nastanek kariesa. Koncentracije fluoridov v pastah so različne glede na starost. Za otroke imajo nižjo koncentracijo kot za odrasle. Predvsem pri otrocih je priporočljiva pasta s fluoridi, ker sami ne morejo tako kvalitetno očistiti zob, kljub pomoči staršev. Fluoridi jih tako dodatno ščitijo pred kariesom.

Paste za beljenje zob imajo zelo veliko abrazivnost, kar pomeni, da vsebujejo polirne delce različnih velikosti. Ti delci res spolirajo pigmentne madeže, vendar s tem tudi tanjšajo sklenino. Beljenje zob naj bi potekalo v zobozdravstveni ordinaciji. Sami lahko naredimo veliko, če se izogibamo kavi, pravem čaju in temnemu vinu. In seveda, da redno obiskujemo zobozdravnika.

Kako pogosto je potrebno obiskati zobozdravnika?

Na kontrole k zobozdravniku naj bi hodili vsakih šest mesecev. Večkrat na leto prihajajo predvsem pacienti s parodontalno boleznijo.

Kakšna je razlika med zalivko in plombo? Kaj pa med samimi plombami in katera je bolj priporočljiva?

Med zalivko in plombo ni razlike, gre za isto stvar. To pomeni, da z umetnim materialom nadomestimo manjkajoči del zoba. Razlika pa je med zalitjem fisur in plombo. Zobozdravniki predvsem pri otrocih zalijejo globoke jamice oz.fisure na griznih površinah zob, s tem omogočimo lažje odstranjevanje oblog in na tako preprečimo nastanek kariesa. Trenutno je material izbire za plombe kompozit. To so tako imenovane bele plombe, ki so zelo estetske, saj so materiali že tako napredovali, da skoraj ne moremo s prostim očesom ločiti naravnega zoba od plombe, hkrati pa so ob pravilni izdelavi tudi zelo kvalitetne in obstojne.

Katera hrana in pijača najbolj škodujejo sklenini zob?

Sklenini najbolj škodijo kisle pijače. Sklenina je mineral in kisline jo topijo. Predvsem se je dobro izogibati pitju kislih pijač takoj po ščetkanju zob in ravno obratno, ščetkanju zob takoj po zaužitju nečesa kislega. Počakati moramo vsaj eno uro. Zelo je priporočljivo tudi spiti kozarec vode, da nevtraliziramo kislino. Na primer, limonado je priporočljivo piti po slamici, da je čim manj v kontaktu z našimi zobmi.

Gor
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z nadaljnjo uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem V redu