Menu

Svetovanje: O krčnih žilah

Branko Pirš, dr. med. specialist dermatovenerolog in glebolog o krčnih žilah.

Home » Življenje » Svetovanje: O krčnih žilah - 11.2017

Dermatovenerolog in glebolog Branko Pirš, dr. med., nam je razkril, kaj povzroči nastanek krčnih žil in kako lahko le-te odstranimo. 

Zakaj pride do težav z venskim ožiljem in kako se kažejo?
Krčne žile nastanejo zaradi vnetja, ki se začne v venskih žilnih stenah. To vnetje oslabi žilno steno in žilne zaklopke, ki skrbijo, da kri teče v pravo smer. Ko je okvara dovolj velika, pride do venskega popuščanja, zaradi česar začnejo v okolico žil iztekati določene snovi. Te povzročajo dodatno vnetje ter s tem povezane bolečine in krče.

Krčne žile so na pogled moteče, ampak ali so tudi nevarne?
Krčne žile so razširjene vene na nogah, ki nam povzročajo težave. Nevarne niso, povzročajo pa bolečine, krče, občutek težkih nog in otekline. Bolečina je posledica vnetja v tkivu okrog žil, iz katerih izteka tekočina. Vene ali žile, ki so samo razširjene in ne povzročajo omenjenih težav, niso krčne žile.

Kaj povzroči nastanek krčnih žil? Ali lahko preprečimo njihov nastanek oziroma jih odstranimo, če so se že pojavile? Kako?
Krčne žile lahko nastanejo že v otroštvu kot posledica prirojenih motenj, prve krčne žile pa opažajo najstnice v srednji šoli. Praviloma v tej starosti še ne povzročajo težav, če se povečujejo, pa je smiselno opraviti pregled. Glavna značilnost napredovalega venskega popuščanja je otekanje nog. Otekanje zaradi venskega popuščanja čez noč splahni, najhujše pa je pozno popoldne. Pri telesni aktivnosti se večinoma ne pojavi oziroma imajo telesno dejavni ljudje s tem bistveno manj težav.

Pri nas imamo na voljo vse metode odstranjevanja krčnih žil, ki se uporabljajo v svetu in stremijo k čim manj invazivnim posegom. Med te uvrščamo znotrajžilne laserske in radiofrekvenčne posege, pri katerih s toploto zaustavimo nepravilen venski pretok. Za manjše in začetne oblike venskega popuščanja uporabljamo sklerozacijo s peno in čezkožne laserje. Vse bolj se uveljavlja terapija s posebnimi lepili, s katerimi okvarjene dele žil preprosto zlepimo. Še vedno je ustrezna klasična operacija krčnih žil s stripingom, pri kateri obolelo žilo izvlečemo iz tkiva.

Kaj je zamašitev vene ali venska tromboza?
Venska tromboza ni povezana s krčnimi žilami, čeprav se lahko pri bolnikih z zelo razširjenimi venami pojavi v povrhnji obliki. Manjše in povrhnje oblike tromboz niso nevarne za zdravje, bojimo pa se globoke venske tromboze. Tromboza nastane v primerih, ko je pretok krvi v žili slabši, ko je žilna stena okvarjena ali je kri gostejša. Praviloma se strdek pojavi, ko so izpolnjeni vsi našteti pogoji.

Zakaj so krvni strdki tako nevarni?
Pri globoki venski trombozi se lahko del strdka odlomi in potuje v druge dele telesa, najbolj nevarno pa je, če zaide v pljuča in jih zamaši. Če je strdkov v pljučih veliko, lahko pride do odpovedi srca.

Kako lahko zdravimo vensko trombozo?
Vensko trombozo zdravimo z zdravili, tako da stopimo strdke. Prav tako nogo povijemo z elastičnimi povoji in opravljamo redne preglede, dokler nas strdek ne ogroža več. V hujših primerih lahko opravimo tudi kirurško zdravljenje, pri katerem strdek fizično odstranimo.

 

Gor
OKMehr Information