Menu

SVETOVANJE: SUHE OČI

Marija Ana Schwarzbartl Pfeifer, dr. med. specialist oftalmolog kirurg o suhih očeh.

Home » Življenje » SVETOVANJE: SUHE OČI - 05.2017

Marija Ana Schwarzbartl Pfeifer, dr. med. specialist oftalmolog kirurg iz Očesnega kirurškega centra dr. Pfeifer, je z nami delila nasvete, kako ravnati pri težavah s suhimi očmi.

 

 

Kako vemo, da imamo suhe oči? 
Najpogostejši znaki suhega očesa so občutek tujka v očesu, peska v očeh, pečenje oči, rdeče oči, pogosta vnetja oči, težave pri dolgotrajnem delu, ko gledamo v zaslon ali knjigo ali pri vožnji, ko nas oči začnejo peči, srbenje oči, včasih solzenje ali pa kar občutek suhosti očesa.

Kaj so vzroki za nastanek suhih oči?
Glavni razlog za nastanek suhih oči je nezadostno delovanje ene od vrst solznih žlez: tistih, ki izločajo vodno ali pa tistih, ki izločajo maščobno plast solznega filma. Najpogosteje gre za slabo delovanje Meibomovih žlez (MGD – disfunkcija delovanja Meibomovih žlez). Po nekaterih študijah je MGD kar v 80 do 90 % odgovorna za pojav suhega očesa, saj povzroča spremembe v solznem filmu.

Kakšno vlogo ima solzni film?
Solzni film vzdržuje roženico prozorno in gladko, tako da lahko ostro vidimo in je vir kisika za roženico. V solznem filmu najdemo tudi snovi, ki preprečujejo rast bakterij in s tem preprečujejo očesne okužbe.
Solzni film je sestavljen iz mukozne, vodne in maščobne plasti. Prva izloča molekule, ki varujejo oko pred okužbami, in naredi oko primerno za to, da se lahko vodna plast enakomerno razporedi po površini. Lipidna plast na vrhu preprečuje izgubo vodne plasti, izsušitev očesa in omogoča gladko drsenje vek čez oko.

Kateri dejavniki negativno vplivajo na solzni film?
Negativni dejavniki lahko izvirajo iz telesa, gre lahko za nekatere sistemske bolezni, ki poškodujejo solzne žleze in potem te izločajo manj solznega filma (npr. Sjögrenov sindrom, revmatoidni artritis). Zunanji dejavniki, ki sušijo očesno površino, pa so veter, suh zrak, topli prostori, skratka vse, kar pospešuje izparevanje solznega filma. Pri ženskah je zelo pomembno hormonsko stanje telesa, saj vemo, da se suhe oči pri ženski pojavljajo zelo pogosto po 45. letu, ko se hormonsko stanje začne spreminjati.

Vsako oko je zgodba zase, s pravilno izpeljano diagnostiko in nato ustrezno terapijo se stanje suhega očesa lahko bistveno izboljša tudi pri kronično suhem očesu in težavah, ki so prisotne že vrsto let. Potrebna je tudi disciplina pacienta.

Ali so na področju zdravljenja suhih oči kakšne novosti ali je priporočena samo uporaba umetnih solzic?
Na področju suhega očesa, ki je posledica MGD, je popolna novost v svetu lasersko zdravljenje, ki je sedaj dostopno tudi Slovencem v našem kirurškem centru. Obstaja tudi vrsta novosti na področju kapljic in čistilnih robčkov za veke z izvlečki olja čajevca (Cleradex robčki), Ciklosporinke kapljice, silikonski in kolagenski čepki in drugo. Za ustrezno terapijo se lahko odloči samo oftalmolog, ki na osnovi pregleda ugotovi, kakšna terapija je za katero oko najustreznejša.

Kako si lahko pomagamo, če imamo občutek suhih oči?
Če imamo redkokdaj občutek suhih oči (npr. na letalu, na vetru), si lahko pomagamo z umetnimi solzami v tistem času, ko smo izpostavljeni takšnim zunanjim vplivom. Pomembno je, da uporabimo umetne solze brez konzervansov.
Če pa se občutek suhih oči pojavlja pogosteje ali celo vsak dan, je zelo priporočljivo obiskati oftalmologa, ki se še posebej ukvarja s tem področjem, in ki ugotovi vrste suhega očesa ter predpiše ustrezno terapijo, ki pa se lahko od posameznika do posameznika močno razlikuje.

Gor
OKMehr Information