Menu

Ali ste dobri v improvizaciji?

V situaciji, ki ne poteka po vnaprej zastavljenem načrtu, lahko pomaga le improvizacija.

Home » Življenje » Ali ste dobri v improvizaciji? - 02.2017

Dandanes svet stremi k dobremu načrtovanju svojih obveznosti, pri čemer pa je improvizacija počasi potisnjena na stranski tir. Kljub temu nanjo ne smemo pozabiti in je odrivati, saj ta predstavlja umetnost, ki nam pomaga odpirati nove poti.

Velika večina nas zelo rada načrtuje, predvsem dogodke kot srečanje s prijatelji, preživljanje romantičnega večera s partnerjem, rojstnodnevne zabave ali organizacija predstavitve za našo pomembno stranko. Načrtujemo prav vse: od dopusta, kariere, družinskih srečanj, otrok, upokojitve do zdravega načina življenja. S tabelami, raznimi seznami, diagrami in dnevniškimi zapisi načrtujemo svojo prihodnost, dokler se ne zgodi nekaj popolnoma nepričakovanega in nenačrtovanega, ki nas sprva vrže iz tira, nam podre naše načrte in nas spelje na drugo pot. Kaj sedaj? Najbolje je vprašati ljudi, ki ne načrtujejo.

Brez načrtovanja – kako to naredimo?

Poskušajte se vživeti v situacijo, kjer ste preprosto spontani, prosti in odprti za nove stvari. Za tiste, ki mislijo, da imajo nadzor nad svojim življenjem na dlani, jim ta ideja zveni kot nenehno skakanje med različnimi možnostmi. Torej, kaj storiti? Najbolje je, da se odločimo za zlato sredino.

John Lennon je v svoji pesmi Beautiful Boy (Darling Boy) zapisal, da je življenje tisto, kar se človeku zgodi, medtem ko vneto dela načrte.

Počasi poskušajte opustiti načrtovanje, se za trenutek ustavite in ne razmišljajte o prihodnosti. Zaživite v trenutku, tukaj in zdaj. S tem boste preprečili, da se stvari ne bi izšle tako, kot ste si zamislili. Seveda je to skorajda nemogoče doseči, saj vsak človek že vnaprej razmišlja o tem, kako bodo stvari potekale in jih celo nezavedno usmerja na pot, ki mu odgovarja. Presenečenja, ki nastopijo, težko preprečimo in upiranje nam niti ne pomaga iti naprej niti da se vrnemo na stara pota. Kljub temu pa se lahko naučimo ravnanja z njimi, da nas ne vržejo iz tira. To pa je nekaj pozitivnega.

Vse je v pripravi

Beseda improvizacija, ki vsebuje prizvok dogodivščin in obljub, izhaja iz latinske besede »improvisus«, ki pomeni nekaj nepredvidljivega. Nekdo, ki rad improvizira, lahko daje vtis, da se kakorkoli prebije čez neko stvar brez pripravljenosti in popolnoma nekompetenten.

Pa vendar temu ni tako. Kot dober zgled navajamo primer predstavitve, ki jo moramo imeti za pomembno stranko. Kar naenkrat pride do neprijetnega presenečenja; računalnik preneha delovati in vse, kar smo pripravili za nastop, je šlo po zlu. V takšni situaciji lahko dobro improviziramo samo takrat, ko smo dobro pripravljeni. Pomembno je, da ostanemo mirni, ne paničarimo, lahko se celo pošalimo iz nastale situacije. Nato poiščemo alternativne možnosti za nadaljevanje s predstavitvijo. Pomembne grafe in številke zapišemo kar na list papirja in jih sproti predstavimo. Če smo na predstavitev dobro pripravljeni in imamo vse pomembne podatke v glavi, potem nam praktično ni treba improvizirati. Ugotovimo, da nepredvidljivo le ni čisto nepredvidljivo. Mogoče je samo nenačrtovano, ampak je kljub temu premišljeno. Da o nečem dobro premislimo, je velikokrat bolj naporno kot pa načrtovanje, saj si moramo v glavi ustvariti vse možne scenarije, premisliti o vseh možnostih ter o tem, kako se moramo na določeno situacijo odzvati. Če imamo to »v krvi«, potem nam pravzaprav ne more nič spodleteti, četudi se presenečenja pojavijo nepričakovano.

Winston Churchill

„Največ priprav imam za svoje spontane, improvizirane govore.“

Pri improvizaciji je odločilnega pomena samozavesten nastop. Stojimo pokončno, z dvignjeno glavo in nasmehom na obrazu. Ostanimo mirni ter se ne izogibajmo vprašujočim pogledom, marveč poiščimo alternativne možnosti in nadaljujemo z nastopom. Gestika in mimika močno vplivata na občutja. Torej če se obnašate samozavestno, potem takšni tudi ste.

Ostanimo mirni

Če morate improvizirati, potem za dober vzor vzemite igralce, saj jim s svojo mimiko, držo in govorico telesa ter brez vnaprej danega teksta uspe zabavati gledalce. Pri igranju med seboj sodelujejo, si prisluhnejo, izkoristijo priložnosti in nanje spontano odreagirajo, so zelo fleksibilni in se zanašajo na svoj občutek. Nekateri ljudje se s temi sposobnostmi že rodijo, drugi pa se morajo tega naučiti. Predvsem je treba ohraniti mirno kri in globoko vdihniti. Če vam pomaga, zaprite oči, preštejte do tri in si recite: vseeno, kaj se zgodi, tako hudo ni, da mi ne bi uspelo. Na ta način se boste pomirili in poiskali rešitev.

Presenečenje, ki nas spravi s poti, ne pomeni nujno nečesa slabega, ampak nam lahko razširi obzorje, pokaže na nekaj novega ter nas usmeri na novo pot, ki nam ustreza, in je po navadi najboljša stvar, ki se nam je zgodila. Pri majhnih in vsakodnevnih presenečenjih pa je situacija nekoliko drugačna. Ta stranpota lahko vodijo v slepo ulico. In kako se jim izognemo? Čim prej je treba najti pot do cilja.

Na priložnosti se hitro odzovemo

Z načrtom za treniranje spontanosti, ki si ga lahko sami izdelamo, začnemo s stvarmi delati drugače, kot smo prej. Poskusimo nekaj novega, poiščimo nove poti in namensko prekinimo navade. Tako kot igralci se poskusimo vživeti v trenutek in prisluhnimo svojemu občutku. S tem se navadimo uporabljati lastno intuicijo. Naučimo se lahko tudi prepoznavanja priložnosti. To storimo tako, da na njih postanemo bolj pozorni. Nekatere priložnosti se pojavijo normalno, spet druge so skrite. Bistveno je, da jih odkrijemo, saj se te lahko pojavijo prav v vsaki situaciji, npr. ko sedimo na dolgočasnem sestanku ali pa ko prijatelj v zadnjem trenutku odpove dogovorjeno kavo. Najboljše stvari se ne zgodijo same po sebi, temveč moramo mi nekaj vložiti, da se zgodijo. Presenečenje ni naprej nič drugega kot izziv, možnost, da pričnemo razmišljati izven okvirov in vadimo improvizacijo.

5 korakov do improvizacije

  • Nepričakovanje je zaveznik improvizacije. Brez zaveznika improvizacija ni potrebna.
  • Presenečenje je odskočna deska za improvizacijo. Iz presenečenja namreč izhaja inspiracija.
  • Mir je maska improvizacije, ki spreminja kaos v zmožnost.
  • Samozavest je kraljeva disciplina improvizacije, ki premaga vse.
  • Novo področje je nagrada za improvizacijo, ki odpira druge svetove.
Gor
OKMehr Information