Menu

Ustvarjanje družinskih fotografij

Kako ujeti naše najlepše skupne trenutke?

Home » Družina » Ustvarjanje družinskih fotografij - 05.2017

Prazniki in družinski dogodki ponujajo veliko možnosti, da ujamemo trenutke v objektiv. Toda kako narediti lepo fotografijo?

Osvetlitev, pravi trenutek in triki za panoramske fotografije

Prava osvetlitev

Čez dan na prostem ali zvečer pri umetni svetlobi, svetloba vam ne sme zastirati pogleda, saj boste na slikah videti z zaprtimi očmi. Ravno tako svetlobe ne smete pri fotografiranju zakrivati, saj bo vaša senca sliko potemnila in objekti in modeli bodo na njej slabo vidni. Najbolje je, da svetloba prihaja z desne strani in pada na modele in objekte pri fotografiranju. Pri modelih bo svetloba povzročila odsev v očeh in s tem bo slika videti bolj živa.

Pravi trenutek

Vsi družinski člani so zbrani na kupu in čakajo na slikanje. Tudi otroci so prenehali s svojimi grimasami. Vsi zrejo v fotoaparat in izgovorijo besedo, ki se uporablja pri slikanju: siiiir. Nato pri fotografiranju ponesreči premaknete fotoaparat in slika se zamegli. Da ne bi prišlo do nezaželenega posnetka, vam priporočamo, da roke naslonite na kolena, oprite na boke ali stabilen predmet ter vdihnete, preden pritisnete na sprožilec. Če želite fotografiranje izpeljati kar se da profesionalno, uporabite stojalo. Preprosti modeli stojal so na voljo po ugodnih cenah.

Nasvet za rojstnodnevno darilo: na www.dmfoto.si lahko fotografije razvijete in jih date natisniti v obliki foto knjige, plakata, koledarja, plakata in jih podarite slavljencu ali slavljenki.

Triki za panoramske fotografije

Na družinskih fotografijah ljudje predstavljajo osrednji motiv. Preden pritisnete na sprožilec, bodite pozorni tudi na stvari, ki jih nevede ujamemo na posnetku. Tu se ponavadi kopičijo smetnjaki, poulični znaki in druge kulise, ki jih z obdelavo slik težko odstranimo s fotografij. Če je možno, predmete odstranite ali pa zamenjajte perspektivo slikanja.

Objava in shranjevanje fotografij

Objava fotografij

Najbolj praktično je fotografije naložiti na družbena omrežja kot Facebook ali Instagram, kjer jih lahko vidijo vsi družinski člani. Vsekakor pa se morate pred tem pozanimati, ali se vsi udeleženci na fotografijah strinjajo z javno objavo slik, tudi če fotografije delite samo z majhno skupino ljudi. Če slike pošljete preko elektronske pošte ali pa jih naložite na splet v obliki datoteke, ki jo lahko oseba naloži z interneta, se lahko vsak posameznik sam odloči, katere fotografije bo shranil za spomin.

Shranjevanje fotografij

S prihodom digitalnih fotoaparatov je fotografiranje postalo občutno cenejše, kot je bilo prej, hkrati pa se je povečala količina fotografij, ki so svoje mesto za shranjevanje našle na telefonu ali na računalniku. Čeprav programi kot iPhoto, XnViewMP ali Photoshop Lightroom omogočajo enostavno in pregledno shranjevanje fotografij, so količine datotek pogosto še vedno velike. Priporočljivo je, da fotografije shranjujete na zunanje medije, ki služijo tudi kot varnostne kopije. Zelo priljubljeni so tudi brezplačni ali pa cenovno ugodni internetni shranjevalniki kot iCloud, Dropbox, Google Fotos ali MyTuxedo. Nekoliko dražja varianta so zunanji pogoni, na katerih lahko slike premikamo preko Windows-Explorerja ali pa s pomočjo upravitelja datotek Finder v Mac sistemu. Vendar tudi ti trdi diski niso večni. Priporočljivo je, da fotografije na vsake toliko časa premaknete na drug zunanji pogon.

Najboljše aplikacije za fotoaparat

Filtri in učinki

Večina pametnih telefonov že vsebuje dobre aplikacije za slike, kljub temu pa se splača, da na telefon naložite alternativne aplikacije, saj te ponujajo dodatne funkcije, več možnosti nastavitev in filtre. Za telefon s sistemom Android so tako primerne aplikacije kot Open Camera, Google Camera, Camera Zoom FX, Hipstamatic, za iPhone telefone pa Camera+, ProCamera in Hipstamatic.

Kasnejše izboljšanje fotografij

Sedajšnje aplikacije in programi za obdelavo slik so zelo zmogljivi. Le nekaj klikov z miško in fotografija bo obdelana in videti popolna v kratkem času.

Pixlr: odstrani rdeče oči ali sestavi kolaž slik.

SKWRT: popravi perspektivo fotografij.

Snapseed: popravi barve, ponuja različne filtre in  ustvari foto učinke.

Photoshop: zmore skoraj vse. S pomočjo tega programa lahko iz vsake slike dobimo kar največ.

 

Gor
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z nadaljnjo uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem V redu