Menu

Zakaj je suho ščetkanje dobro za kožo?

Istočasno čisti in poživlja.

Home » Lepota » Zakaj je suho ščetkanje dobro za kožo? - 11.2017

Suho ščetkanje spodbuja krvni obtok, zagotavlja lepo polt in lahko zmanjša celulit.

Suho ščetkanje je proces, pri katerem z mehko naravno krtačo ščetkamo telo. Učinki suhega ščetkanja so pozitivni in blagodejni za kožo, poleg tega pa lahko izboljšajo tudi naše zdravje. Pozitivni učinki:

 • zmanjša celulit
 • pospeši prekrvavitev
 • izboljša videz kože
 • spodbuja delovanje ožilja in limfnega sistema
 • poskrbi za bolj čvrsto in napeto kožo
 • učinkuje kot piling

Krepitev imunskega sistema

S specifičnimi, vendar preprostimi gibi ščetke spodbujamo obnavljanje celic, saj suho ščetkanje najprej odstrani odmrle kožne celice in odpre zamašene pore. Že po prvem ščetkanju boste imeli občutek, da je koža lepša, bolj zdrava in bolj napeta.

Po postopku bo koža mehkejša, preprečili pa boste tudi zadrževanje tekočin, kar povzroča celulit. Suho ščetkanje sicer deluje anticelulitno, podobno kot limfna drenaža, a poleg tega poskrbi še za dodaten piling.

Redno suho ščetkanje spodbuja limfni sistem, ki poteka po celem telesu in skrbi za odvajanje odpadnih snovi iz tkiv (tudi povzročiteljev bolezni). Limfni sistem nima osrednje črpalke, zato se limfna tekočina po telesu pretaka z gibanjem mišic, lahko pa tudi z masažo. Suho ščetkanje pospeši limfni pretok, kar pa ne izboljša le videza kože, ampak okrepi tudi imunski sistem.

Kratko, ampak učinkovito ščetkanje

Ker ščetkanje spodbudi prekrvavitev, je najbolje, da ga  vključite v jutranje tuširanje.

Pri suhem ščetkanju ni tako pomembno, da se dolgo ščetkate, ampak da postopek izvajate redno. Najboljše je, da telo ščetkate vsaj dvakrat do trikrat na teden po približno 10 minut. Potrebujete krtačo z naravnimi ščetinami in dolgim ročajem ali dobrim oprijemom. Lahko uporabite tudi masažno rokavico iz sisalovih naravnih vlaken. Prvi rezultati bodo vidni že po manj kot enem mesecu izvajanja masaže.

Na koži morate delati enakomerne potege in majhne krožne gibe, ne smete močno drgniti gor in dol. Na začetku bodite nežni, kasneje pa lahko povečate pritisk, ko se bo koža navadila na ta tip masaže. Najpomembnejše je, da se držite pravila: vedno ščetkajte v smeri srca.

Nasvet: Vsaka dva tedna krtačo očistite z nežnim šamponom in jo obrnite s ščetinami navzdol, da se posuši.

Po ščetkanju

Če je vaša koža rožnata, mehka na otip in prijetno ščemi, potem ste postopek opravili pravilno. Učinke ščetkanja lahko še povečate z izmeničnim tuširanjem z mrzlo in vročo vodo, saj le-to spodbuja prekrvavitev. Po tuširanju bo telo stoodstotno pripravljeno na nadaljnjo nego. Suho ščetkanje je odprlo pore, zaradi česar bo koža lažje vpila negovalne sestavine, zato za konec nanesite hranljivo olje ali bogat losjon.

Suho ščetkanje obraza

Suho ščetkanje je primerno tudi za občutljivejšo kožo obraza, vendar pa mora biti ščetka mehkejša. Zaradi učinka pilinga odstranjuje odmrle kožne celice in spodbuja cirkulacijo ter obnovo celic. S to metodo boste imeli bolj rožnato, bolj svežo in bolj gladko polt.

Takoj po čiščenju obraza začnite s ščetkanjem, gibanje krtače naj bo krožno in nežno. Po postopku je koža lahko malo pordela, ne sme pa vas srbeti ali peči.

 

Kako pravilno izvajati suho ščetkanje

 • S ščetkanjem začnite pri stopalih in nadaljujte z dolgimi enakomernimi gibi v smeri proti trupu. Gib ponovite petkrat do šestkrat.
 • Predel stegen in zadnjico krtačite s krožnimi gibi.
 • Tudi trebuh krtačite s krožnimi gibi, v smeri urinega kazalca.
 • Na vrsti so roke: Začnite na hrbtni strani dlani in krtačite od spodaj navzgor. Premikajte se proti komolcu do rame. Enak postopek ponovite na notranji strani roke. Tudi tu velja pravilo: vedno krtačite v smeri srca.
 • Ramena krtačite od notranjega dela navzven vse do ramenskih sklepov.
 • Na koncu z nežnimi krožnimi gibi skrtačite še prsi in dekolte.
Gor
OKMehr Information