Menu

Zelenjavna pica iz polente

Dve okusni prilogi, združeni v odlično jesensko jed.

Domov » Užitek » Zelenjavna pica iz polente - 09.2017

Pripravite pico nekoliko drugače. Čeprav vam bo priprava vzela dobro uro, se bo izplačalo.

Čas priprave: 70 minut

Sestavine za 4 pice:

  • 1500 ml zelenjavne juhe
  • 400 g koruznega zdroba
  • 400 g paradižnikovega koncentrata
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica javorjevega sirupa
  • 200 g bučk
  • 200 g paprike
  • 4 mocarele (po 125 g)
  • 100 g rukole
  • 2 žlici kaper
  • 1 1/3 žlice soli
  • 4 žlice posušenega origana
  • sveže mlet črni poper

Priprava:

1. Pečico segrejte na 180 °C (ventilacija). Bučke in mocarelo narežite na rezine, papriko pa na trakove. Na štedilnik pristavite zelenjavno juho. Ko zavre, zmanjšajte temperaturo in z metlico vmešajte koruzni zdrob. Kuhajte 2 minuti in vmes ves čas mešajte. Odstavite s štedilnika in pustite 10 minut, da se nekoliko ohladi.
2. Dva pekača obložite s papirjem za peko in pokapajte z nekaj oljčnega olja. Polento razdelite na 4 dele in jo z nekaj razmika v obliki krogov z žlico porazdelite po pekačih. Polento lahko razporedite tudi tako, da na kupčke položite še dva kosa papirja za peko in ju s pritiskanjem razporedite v kroge.
3. Polento pecite približno 15-20 minut na srednji rešetki, da se strdi in postane zlato zapečena (če pečemo oba pekača istočasno, lahko peka traja nekoliko dlje). Pekača vzemite iz pečice in spremenite način pečenja na gretje zgoraj in spodaj.
4. V skledi zmešajte paradižnikov koncentrat, oljčno olje, javorjev sirup in sol ter maso enakomerno razporedite po pečeni polenti. Posujte z origanom ter obložite z bučkami, s papriko, kaprami in z mocarelo. Pice pecite 20 minut (če oba pekača pečete istočasno, zopet nekoliko podaljšajte čas pečenja).
5. Ko so pice pečene, jih obložite še z rukolo in po želji začinite s poprom ter postrezite.

Nasvet: Poletna sama po sebi nima izrazitega okusa, zato jo lahko namesto v slani vodi skuhamo v zelenjavni juhi, ali pa ji dodamo zelenjavo in zelišča.

Koruzni zdrob

Živilo:

Polenta je pravzaprav fino mlet koruzni zdrob. Ima visoko vsebnost beljakovin ter vsebuje veliko kalija in magnezija. V preteklosti je bila polenta poznana kot tipična italijanska jed revnih ljudi, njena priprava pa je bila dolgotrajnejša. Danes je koruzni zdrob za polento na voljo v že predpripravljeni obliki.

Priprava:

Koruzni zdrob je večini poznan kot polenta, ki jo jemo kot prilogo različnim jedem, pripravimo pa jo podobno kot riž, le z občutno več vode. Hkrati je koruzni zdrob dobra alternativa pšeničnemu ali pirinemu zdrobu ter je posebej primeren za pripravo različnih narastkov.

Deli
Gor
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z nadaljnjo uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem V redu