Menu

Zelišča: zdravje v dlaneh

Zelišča - dar narave.

Home » Življenje » Zelišča: zdravje v dlaneh - 05.2017

Zdravilne rastline namesto hormonov, zeliščni čaji namesto antibiotikov. Narava si je utrla pot skozi težave, ki nas pestijo vsak dan, in njene zdravilne moči s pridom uporabljamo. Na tržišču je iz dneva v dan dostopnih več kozmetičnih izdelkov, narejenih iz izvlečkov listja, cvetov in korenin.

V grlu nas praska, v želodcu tišči, ali pa je naš obrambni mehanizem telesa zelo oslabljen – vse to so tipični znaki vsakdanjih težav, za katere običajno posežemo po zdravilnih sredstvih. Če se na zdravilne rastline dobro spoznamo, potem nam njihova uporaba pomaga pri lajšanju težav, saj so te zelo učinkovite in v velikih primerih predstavljajo smiselno dopolnilo pri jemanju zdravil.

Tradicija zdravilstva z zelišči se več tisoč let prenaša iz roda v rod. Že Hipokrat, znani antični zdravnik, je pri zdravljenju svojih bolnikov uporabljal zdravilne rastline. Njegova najbolj priljubljena zdravilna rastlina je bilo zelišče s Krete, imenovano diptam, pri nas poznano tudi pod imenom jesenček. Uporabljal ga je kot pomoč pri naravnih porodih. Krečani še danes verjamejo, da diptamov poparek z vodo ali vinom olajša porod. Ljubiteljem Harryja Potterja je ta rastlina že poznana, saj jo v knjigi uporabljajo kot sestavino za čarobni napoj, s katerim zdravijo poškodbe, rane in krvavitve.

Kaj vse cveti in raste v maju preverite tukaj.

Vodilni na področju nauka o zdravilnih zeliščih

V srednjem veku so samostani predstavljali center klasičnega zdravilstva z zelišči. Zdravilne recepture opatinje Hildegard iz Bingna 12. stoletja so v veliki večini še danes zelo cenjene. Štiristo let kasneje je zdravnik Paracelzus eksperimentiral z rastlinami in zdravilnimi vodami, Sebastian Kneipp pa je verjel v prepričanje, da je narava najboljša lekarna. Svoje življenje je posvetil raziskovanju moči zelišč in iz več kot 40 rastlin ustvaril učinkovita zdravila. S pomočjo avstrijskega duhovnika Herrmanna-Josefa Weidingerja je naravna medicina v 90. letih 20. stoletja postala zopet popularna.

Staro znanje uporabljeno na nov način

Sodobni raziskovalci zdravilnih rastlin se ponovno ukvarjajo s preučevanjem starih receptur in pri tem so prišli do spoznanja, da v veliki meri obstajajo povezave med biološkimi sestavinami in njihovimi indikacijami, kar se je že stoletja razumelo kot samoumevni del ljudske medicine.  Rezultat fitoterapije – vede, ki za lajšanje zdravstvenih težav ali za preventivo pred določenimi boleznimi uporablja dele zdravilnih rastlin oz. izvlečke: kar se tiče kvalitete in učinkovitosti, morajo zdravila na osnovi rastlin izpolnjevati enake kriterije kot sintetična zdravila, na primer antibiotiki ali tablete proti glavobolu.

Rastlinski izvlečki se že nekaj časa uporablja tudi pri čajih, izdelavi dražejev, dodatkov za kopeli in mazil, ki jih lahko kupimo v domači lekarni. Proizvajalci kozmetike in živil pri izdelavi izdelkov predelujejo in uporabljajo rastline in zelišča.

Nasvet: Zeliščna eterična olja in tinkture lahko pripravite tudi sami.

Na travniku in v prodajalnah dm

Veliko svežih zelišč sedaj raste in cveti na travniku in čakajo na nas, da jih opazimo in naberemo. Sveži regrat ali marjetice teknejo v solati, špinači ali pa iz njih naredimo čaj. Zdravilna zelišča lahko nabiramo sami, jih posadimo v svoj vrt in ko pride čas nabiranja, jih posušimo in pospravimo. Enostavneje pa je, če se odpravimo v dm poslovalnico, kjer nam pri nakupu zeliščnih zdravil pomagajo in svetujejo za to usposobljeni prodajalci.

Pravilna uporaba zelišč

 

ODMEREK

Za skodelico zeliščnega čaja zadostuje ščepec zelišč. To predstavlja toliko, kolikor lahko primemo s palcem in dvema prstoma. Količino zelišč prelijemo s četrtino litra zavrete vode, pokrijemo s pokrovom, zato da eterična olja zelišč ostanejo v čaju, in pustimo stati približno deset minut. Količina v gramih je lahko zavajajoča, saj lahko enake količine zelišč tehtajo različno.

OSVEŽITEV

Aromatične rastline kot melisa, meta ali bazilika so odlične za pripravo osvežilnega napitka: polovico litra hladne vode zlijemo v steklen vrč in dodamo stebla zelišč. Za shranjevanje zelišč je najbolje, da jih posušimo. V snop zvežemo 10 do 20 stebel in jih z glavo navzdol obesimo v senčen, suh in topel prostor. Po približno enem tednu so zelišča suha in jih lahko razrežemo ali pa razdrobimo, damo v steklen kozarec ali papirnato vrečko ter postavimo v suh in temen prostor.

UPORABA

Okus čaja lahko izboljšamo tudi s posušenim jagodičevjem in drugim sadjem: ribez, borovnice, bezgove jagode ali jabolka posušimo v pečici in jih dodamo čaju. Čisti zeliščni čaj je primeren tudi kot dodatek za kopel, na primer navadna plahtica. Skuhamo skodelico čaja z večjo količino zelišč in ga nato zlijemo v kopel. Preostanke čaja, ki smo jih prefiltrirali (lipovi cvetovi, smetlika), lahko uporabimo kot obkladek: položimo jih na neki predel in jih pokrijemo s čisto brisačo, servieto ali gazo.

Zelišča, ki jih nabiramo poleti - video

 

Zelišča, ki jih lahko nabiramo poleti

Gor
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z nadaljnjo uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem V redu