Menu

Želja po urejanju videza

Zakaj tako skrbimo za svoj videz.

Home » Življenje » Želja po urejanju videza - 11.2017

Za božič ne krasimo samo božične smrečice, ampak tudi sami sebe. Preberite, zakaj je skrb za videz človeška potreb.

Na božični večer stojite pred ogledalom. Najprej oblečete mehek puli, ki ste ga kupili prav za to priložnost. Nato posežete po smaragdno zeleni obleki, ki jo kombinirate s srebrno ogrlico z obeskom v obliki zvezde. Na koncu se najbolje počutite v rdečem žametnem krilu in klasični črni majici z naborki, okoli vratu pa si nadenete šal v toplih rdečih odtenkih.

Prav v prazničnem obdobju preživimo veliko časa pred ogledalom in veselo kombiniramo najrazličnejša oblačila, barve, oblike in vzorce, saj želimo biti na božični zabavi popolni. Poleg božične smrečice torej zelo radi krasimo tudi sami sebe.

Styling vpliva na naša čustva

»Psihološko gledano ima obleka neverjetno moč,« pravi britanska psihologinja Kate Nightingale. »Na nas vpliva na dva načina: z njo drugim sporočamo, kdo smo, kateri družbeni skupini pripadamo ter kakšne so naše želje in potrebe. Kot drugo pa obleka vpliva tudi na nas same, na naša čustva in misli.« Če samozavest enačite z rdečo obleko, jo boste oblekli na božično zabavo, zato da se boste počutili močno in uravnoteženo. Nekateri pa občutek samozavesti povezujejo z malo črno obleko ali pa z barvito krpanki podobno obleko.

Kate Nightingale, psihologinja

»Božične zabave bi morali izkoristiti, da si damo zares duška – z edinstvenimi, razkošnimi oblačili. Eksotična oblačila nam dajejo občutek enkratnosti. Prav za božič si moramo dovoliti, da razkazujemo vse okraske, ki jo najdemo v predalih.«

 

Psihologinja Kate Nightingale v Londonu ponuja stilsko svetovanje. Na posvetih stranke spodbuja, da se ne menijo za mnenje drugih in nosijo oblačila, ki jim odgovarjajo ter so jim zares všeč. To jim pomaga, da sebe dojemajo v pozitivniejši luči in izboljšajo samopodobo.

S pravimi oblačili se spreminjata tudi vzdušje in počutje: »Naši možgani dojemajo stvari, ki jih imamo na sebi,« pravi svetovalka. »Vsak kos oblačila, vsak stil, vsaka barva in vsak material ima za nas simbolni pomen in vpliva na naša čustva.« Če bi za božič radi nosili ekstavagantno obleko, to lahko pomeni, da želite eksperimentirati in se izživeti, ali pa, da imate še posebej radi barve in oblike.

Sami pa moramo raziskati, katera oblačila nas prevzamejo. Odprite omaro in pobrskajte po starih oblačilih. Oblecite babičin pulover in preverite, ali imate občutek, da je ponošen in grob ali pa topel in volnen. Prav tako preverite, ali se v sivih skinny kavbojkah počutite utesnjeno ali seksi.

Pika na i za samozavest

Izbira pravih oblačil je še posebej pomembna v božičnem času, ko se srečujemo s sorodniki in znanci, ki jih že dolgo nismo videli.

Takrat se seveda želimo pokazati v najlepši luči. Oblačila sicer ne delujejo kot magični napoj za samozavesten nastop, ampak nam lahko pomagajo, da sami sebe dojemamo bolj pozitivno in tako avtomatsko izžarevamo več privlačnosti. Profesor psihologije na visoki šoli za medicino Medical School Hamburg, Erich Kasten, meni, da je odličen outfit »tako rekoč pika na i za samozavest«.

Če ste spoštovani in simpatični, poleg tega pa še sposobni, lahko s stilskimi oblačili dvome potisnete na stran. Kasten vseeno svetuje, naj vaša samozavest ne temelji samo na zunanjosti.

Okraševanje telesa osrečuje dušo

Nemški psiholog Erich Kasten je specializiran na področju raziskovanja telesnih modifikacij, ki so poseben način okraševanja telesa. Odkril je, da tetovaže in piercingi različno vplivajo na ljudi. »Ponosni smo na to, da smo prebrodili strah pred bolečino, z novim okraskom se počutimo bolj privlačne, poleg tega pa dobimo tudi komplimente od ostalih ljudi.«

Erich Kasten, psiholog

»V času božiča lahko prve gubice, izpadanje las ali sive lase na temenih zelo preprosto skrijemo – z Božičkovo kapo s cofom. Najboljše je, da si jo poveznite na glavo in občutite notranji mir, ki ste ga pogrešali skozi celo leto.«

To stabilizira psiho in krepi duha – lahko pa deluje celo terapevtsko. Pacienti z motnjo mejne osebnosti lahko s pomočjo tatujev in piercingov zmanjšajo samouničevalna nagnjenja. Tetovaža, ki spominja na umrlo osebo, lahko pomaga pri prebolevanju njene smrti.

Okraševanje telesa – ne glede na to, ali so to lepa oblačila, popoln make up, lepi uhani ali piercingi – ima vpliv tudi na druge ljudi. »Pozitivnih komentarjev se lahko veselimo. Številne socialno psihološke raziskave so pokazale, da se nam lepi ljudje zdijo pametnejši, bolj simpatični, sposobnejši in bolj zdravi,« pravi Kasten. To pa le potrjuje našo željo po tem, da se uredimo. Če bomo na božični zabavi urejeni, bomo lažje poudarili svoje vrline.

Sreča v lepoti

Lepa obleka nas ne nagradi samo s pozitivnimi komentarji, ki dobro denejo, ampak obogatijo celotno božično vzdušje. Študije so namreč pokazale, da naši možgani sproščajo hormone sreče, ko gledamo privlačne obraze. »To pa se ne zgodi samo takrat, ko gledamo druge. Naši možgani nas nagradijo z evforičnim občutkom, če sami sebe dojemamo kot lepe in privlačne,« pravi Erich Kasten. Vsi bodo torej imeli korist od našega stylinga – tudi mi sami, ko se bomo pogledali v ogledalu.

Za praznike lahko naša obleka vzbuja več pozornosti, saj kot pravi stilska psihologinja Nichtingale: »Kdaj se še lahko tako lepo uredimo in se počutimo zelo posebne?« Že sedaj lahko začnete razmišljati, kaj boste letos oblekli. Vendar pa ne smete pozabiti, kateri božični stil je za vas najprimernejši in v kakšnih oblačilih se dobro počutite.

Gor
OKMehr Information