Active Beauty
Interpretacija sanj brez simbolov

Pogovor z raziskovalci sanj.

Interpretacija sanj brez simbolov

S strokovnjaki smo se pogovarjali, kako si lahko sanje interpretiramo kar sami brez sanjskih simbolov. 

Vsak si želi dobrega spanca z lepimi sanjami in brez nočnih mor, saj se le tako telo dobro spočije. Strokovnjaki ugotavljajo, da na more lahko vplivamo, če se s sanjami aktivno ukvarjamo. Tu ne gre le za tehniko lucidnih sanj, torej sanj, ki se jih zavedamo, temveč je najbolje, da skušamo nanje vplivati v budnem stanju. Vse skupaj pa ni nič povezano z ezoteriko. 

Zakaj sanjamo? 

Sanje so subjektivno, notranje doživetje med spanjem. Danes vemo, da ves čas spanja sanjamo. Subjektivno doživljanje se nikoli zares ne konča, le spomnimo se običajno bolj malo od tega, kar smo sanjali.


Sanjamo o tem, kar nas obremenjuje v vsakdanjem življenju. Zakaj je tako, žal znanstveniki še niso odkrili. Obstajajo teorije, da v sanjah predelujemo, kar smo doživeli, iščemo rešitve za težave ali se pripravimo na določene situacije. V sanjah so naša čustva veliko bolj intenzivna in tako se majhna vsakodnevna skrb spremeni v pravo moro. 

Interpretacija sanj brez simbolov

Strokovnjaki zagovarjajo, da naj sanje interpretira tisti, ki jih sanja. To pomeni, da bi si morali sanje vedno interpretirati sami. 


Prav tako so tudi prepričani, da sanj nima smisla interpretirati na osnovi simbolov. Sanje namreč doživljamo zelo subjektivno, nanje vpliva budno stanje posameznika in se zato razlikujejo od človeka do človeka.


Poleg tega strokovnjaki danes ne govorijo več o interpretaciji sanj, ampak o delu s sanjami. Kako pa je v praksi? 

Interpretacija brez simbolov: 4 dejstva 

1. Analiziranje temeljnega vzorca 

Čeprav so sanje zelo individualne, vsi delujemo podobno in vsi se ukvarjamo s podobnimi temami. Strokovnjaki temu pravijo »temeljni vzorci« in na osnovi teh vzorcev si lahko razložimo svoje sanje: 

Sanje, da padamo: Temeljni vzorec je v tem primeru strah, da bi izgubili kontrolo nad nečim. Strah nas je, da bi izgubili tla pod nogami in padli. 
Sanje, v katerih nas nekdo lovi, v stanju budnosti pomenijo, da nas je nečesa strah in bežimo od tega. Lahko pa pomenijo tudi, da se nečemu izogibamo ali potiskamo stran od sebe nekaj, česar ne maramo. 


Nasvet strokovnjakov: Pogledati si moramo temeljne vzorce in se vprašati, na kaj pri nas nakazujejo. Pri vsakem je kaj drugega, zato si sanje lahko razložimo le sami. 
 

2. V interpretacijo sanj vključimo še koga 

Morda bo v pomoč, če v interpretacijo sanj vključimo še koga. Vendar pazimo, da ne izberemo osebe, ki je prebirala Freudovo Interpretacijo sanj, saj zna biti njena razlaga zelo enostranska. Zna se namreč zgoditi, da bo v vsaki stvari videla simbol falusa in nas neprestano spraševala o našem spolnem življenju. Raje izberemo nekoga, ki nas bo podpiral in nas ne bo omejeval, kajti sami smo interpreti lastnih sanj.  

3. Kaj pomenijo nočne more? 

More so sanje s silovitimi, negativnimi afekti: strahom, jezo, gnusom ali žalostjo. Običajno nas zbudijo. Nekateri ljudje imajo bolj intenzivne in pogoste nočne more kot drugi. Razlog za to je lahko, da so hitreje ali bolj pod stresom


Načeloma more niso nič hudega. Če pa se neka mora vedno znova ponavlja, nam želi nekaj pomembnega sporočiti

4. Kako naj si razlagam ponavljajoče se sanje? 

Ponavljajoče se sanje se navadno sučejo okrog določene teme (sanje pred izpiti ali da padamo, nas nekdo lovi oz. zasleduje) in običajno gre za t. i.  nočne more. Če se nam sanje neprestano ponavljajo, se moramo naučiti česa novega.
 

Primer: ponavljajoče se sanje pred izpiti. Če se nam vedno znova sanja, da smo izpitno polo zakopali v pesek ali smo na izpit prišli samo v perilu, je temeljni vzorec: drugi ocenjujejo moje delo. Gre torej za to, kaj si drugi mislijo o našem delu. Prav je, da poiščemo razloge za ta vzorec v svojem resničnem življenju. 
 

Pri ponavljajočem se strahu, kot je strah pred izpiti, niti ni treba ugotavljati, kaj je narobe, temveč lahko takoj ukrepamo – z vajami za sproščanje lahko spremenimo svoje sanje. Posameznik se mora teh vaj naučiti in jih izvajati pred vsakim izpitom, da se bo strah postopoma polegel in tako bodo izginile tudi nočne more, povezane s tem. 

Zakaj bi sploh interpretirali sanje?  

Če se ukvarjamo s sanjami, se naučimo vzpostaviti povezavo med podzavestnimi in zavestnimi, budnimi doživetji. In kaj imamo od tega? Pridobimo več različnih pogledov nase in na svoje življenje, kar nam omogoča, da se razvijamo in spoznamo sami sebe. 


Strokovnjaki opozarjajo, da na osnovi interpretacije sanj vseeno ne smemo pričakovati korenitih sprememb v svojem življenju, temveč le malenkosti. Največkrat pa so prav te tiste, ki vplivajo na kakovost življenja.