Active Beauty
7 zdravilnih sredstev, ki vam lahko pomagajo proti senenemu nahodu

Pozor, napad kihanja!

7 zdravilnih sredstev, ki vam lahko pomagajo proti senenemu nahodu

Seneni nahod je nadležen in neprijeten. Zaupali vam bomo, kako si lahko pomagate pri izcedku iz nosu in oteklih očeh. 

Za senenim nahodom lahko zboli vsakdo – in to kadar koli. Nekatere doleti že v otroštvu, drugi pa se z njim začnejo boriti šele po 50. letu starosti. Razkrili vam bomo, kako lahko ublažite simptome te alergije. 

Kaj je seneni nahod? 

Pri senenem nahodu gre za alergijsko reakcijo telesa na beljakovinske sestavine cvetnega prahu. V telesu se nato sprostijo prenašalci vnetja, kot je histamin. 

Simptomi alergije na cvetni prah so vedno enaki: izcedek iz nosu, močno kihanje, otekle ali solzne oči, oteženo dihanje in občutek utrujenosti. 

Kaj pomaga pri alergiji na cvetni prah? 

Edina klasična medicinska metoda, ki zdravi vzrok senenega nahoda, je tako imenovana desenzibilizacija ali hiposenzibilizacija, pri kateri se telo počasi navadi na cvetni prah, ki povzroča alergije, in prekomerna reakcija imunskega sistema sčasoma oslabi. Slaba stran tega zdravljenja je, da traja od tri do pet let. 

Za vas pa imamo tudi dobro novico: Pomagate si lahko s preizkušenimi domačimi zdravilnimi sredstvi, ki takoj ali zelo hitro pripomorejo k lajšanju simptomov senenega nahoda. 

7 učinkovitih sredstev proti senenemu nahodu 

Naravni jogurt 

Raziskave kažejo, da določeni probiotiki pozitivno vplivajo na črevesno floro in s tem na imunski sistem, saj blažijo alergije. Sev Lactobacillus paracasei je še posebej učinkovit v boju proti senenemu nahodu. Ta bakterija je na primer prisotna v naravnem jogurtu, zelenjavi in mesu. Znanstveniki so prav tako ugotovili, da kombinacija laktobacilov in bifidobakterij zvišuje število T-celic, te pa zavirajo simptome alergije, še preden se pojavijo. 

Morska sol 

Mešanica morske soli in vode naj bi čudežno pomagala pri senenem nahodu, saj dobro prečisti nosno votlino. V pol litra vroče vode dodajte dve žlički soli in premešajte. Mešanico vode s soljo lahko inhalirate deset minut ali pa počakate, da se ohladi, nato pa jo uporabite kot sredstvo za izpiranje nosu. To naj bi blažilo srbečico in navlažilo sluznico

Morda to ni prava rešitev za vas? Potem v kad, napolnjeno z vodo, raje dodajte kilogram morske soli in si privoščite desetminutno kopel, najbolje dvakrat na teden. 

Eterična olja 

Pri alergiji na cvetni prah je običajno, da se najprej pojavi izcedek iz nosu, nato pa se ta zamaši. Poleg morske soli lahko v kopeli ali pri inhalacijah uporabite eterična olja. Mirta in evkaliptus zmehčata zlepljeno sluz in omogočita, da spet lažje zadihate. Poprova meta pa deluje protivnetno in odmaši nos. V kopel z morsko soljo ali vročo vodo za inhalacijo preprosto dodajte nekaj kapljic eteričnega olja. 

Brokoli 

Brokoli lahko seneni nahod lajša na dva načina. Ta zelenjava je bogata z vitaminom C, po mnenju raziskovalcev pa naj bi vitamin C imel protivnetne učinke in blažil simptome alergije na cvetni prah. Brokoli pa vsebuje tudi dragocene glukozinolate, ki delujejo antioksidativno ter lahko odmašijo zamašene čelne sinuse in sinuse v obnosni votlini. 

Jabolčni kis in čaj iz kopriv 

Pitje zadostnih količin tekočine je zelo pomembno. Če imate seneni nahod, pa je še posebej pomembno, KAJ pijete. Jabolčni kis lahko na različne načine zavira razvoj simptomov alergije na cvetni prah. Blaži lahko akutne simptome, uživate pa ga lahko tudi preventivno. Pri prehladu, kašlju, srbečici v nosu in glavobolu deluje protivnetno. 

Paradoksno je, da tudi čaj iz kopriv dokazano pomaga pri senenem nahodu. Čaj iz kopriv namreč vsebuje histamine, vendar kopriva deluje kot naravni antihistaminik. Razlog je ravno to protislovje. Telo se namreč sčasoma navadi na določene količine histamina. To pomeni, da se delovanje histamina, ki ga proizvaja telo, sčasoma blokira, če dlje časa redno pijete čaj iz kopriv. 

Med 

V čebeljem panju se skriva sredstvo za preprečevanje močnih simptomov: med. Njegov učinek sicer ni znanstveno dokazan, a mnogi, ki trpijo za senenim nahodom, prisegajo nanj. 

Med naj bi dolgotrajno pomagal izboljšati simptome ali jih celo popolnoma odpraviti. Manuka med z Nove Zelandije naj bi bil še posebej učinkovit, nič slabši pa ni niti med iz vašega okolja. Ta med namreč vsebuje sestavo cvetnega prahu iz vašega okolja in je pri metodi desenzibilizacije lahko zlata vreden. Pri tem pa bodite previdni: Če je koncentracija cvetnega prahu v medu previsoka, se lahko alergija žal celo poslabša. Med torej uživajte v zmernih količinah. 

Spreji za nos, tablete in podobno 

Sredstva za lajšanje simptomov senenega nahoda lahko kupite tudi v lekarni ali dm prodajalnah in dm spletni trgovini. Spreji za nos, kapljice za oči in tablete z učinkovinami, kot so azelastin, loratadin ali levokabastin, so se izkazali za posebej učinkovite. Te snovi zasedejo mesta za vezavo histamina in tako preprečijo, da bi se histamin, ki ga proizvaja telo, v njem ‘zasidral’. Spreji in kapljice zaradi lokalne uporabe začnejo učinkovati že po dobrih 15 minutah. Antihistaminske tablete se dobro obnesejo pri hudih simptomih, njihov učinek pa je dolgotrajnejši kot pri sprejih ali kapljicah – a delovati začnejo šele po približno eni uri. 

Pomembno: Ne glede na to, po katerem sredstvu za blaženje senenega nahoda boste posegli, se z vašim osebnim zdravnikom prej posvetujte, katero zdravljenje je najprimernejše za vas. 

Naš nasvet

as