Active Beauty
Kako deluje digitalno razstrupljanje in kaj nam prinaša

Odklopite se

Kako deluje digitalno razstrupljanje in kaj nam prinaša

Smo zaradi zasvojenosti z mobilnimi telefoni vedno bolj osamljeni in nesrečni? Številne študije to potrjujejo. Posledici prepogoste in predolge uporabe mobilnega telefona naj bi bili depresija in nepozornost. Toda kako se lahko izognemo neuporabi mobilnega telefona, če ga imamo ves čas pri sebi? Za vas imamo pet nasvetov za digitalno razstrupljanje – poleg tega pa se ukvarjamo tudi z vprašanjem, kakšne so posledice digitalne abstinence.  

 

 

Pet nasvetov za digitalno razstrupljanje

1) Izklopite potisna sporočila

Skoraj vse aplikacije ponujajo možnost obveščanja s potisnimi obvestili. Vendar če uporabljamo veliko aplikacij, se naš pametni telefon spremeni v ognjemet, ki nenehno vibrira, zvoni ali sveti. Zato je najboljši način za začetek digitalnega razstrupljanja ta, da izklopite zvok telefona, deaktivirate potisna sporočila, si ogledate ponudbe v spletnem brskalniku ali – če želite biti res dosledni – izbrišete nekatere aplikacije. 
 

2) Mobilni telefon uporabljajte le za osnovne namene 

Funkcija budilke, kamera, vgrajena svetilka: vse to so praktične dodatne funkcije, ki pa nam zagotovo ne koristijo, ko se odločimo za digitalno razstrupljanje. Ko imamo v rokah mobilni telefon, namreč izkoristimo vsako priložnost, da ponovno pregledamo družbena omrežja, kar onemogoča digitalno razstrupljanje. Priporočamo vam, da se teh dodatnih aplikacij ne poslužujete in namesto digitalne budilke uporabite pravo budilko, ki jo lahko za dekoracijo postavite na svojo nočno omarico. 
 

3) Soočanje z družbenimi pričakovanji

Pametni telefon povzroča digitalni stres, pogosto pa tudi socialni stres. Zaradi stalne razpoložljivosti aplikacij, kot je na primer WhatsApp, pogosto čutimo pritisk, da se moramo na vse odzvati takoj. Ali bo oseba na drugi strani telefona mislila, da sem nesramen, če se ne odzovem takoj? Takšne misli lahko včasih celo povzročijo, da zaradi pametnega telefona trpijo naši resnični odnosi. Če prijateljem in družini odkrito sporočite, da niste več na voljo 24 ur na dan in da za tem ni zlonamernega namena, se vam bo kdo izmed vaših bližnjih mogoče celo pridružil v digitalnem razstrupljanju.  

Z digitalnim razstrupljanjem do več prostega časa

 

4) Določite, kdaj in kje je prepovedano uporabljati pametni telefon  

Namesto da bi bili neprestano na spletu, vam predlagamo, da točno določite čas, kdaj tekom dneva boste uporabljali pametni telefon ter samo takrat preverjate elektronska in navadna sporočila. Tisti, ki mobilni telefon uporabljajo neprestano, naj ga med določenimi dejavnostmi pustijo doma: na primer med srečanjem s prijatelji, obiskom trgovine ali pa fitnesa. Naslednji korak je omejitev uporabe pametnega telefona tudi doma – prostora, kjer je uporaba pametnega telefona prepovedana, sta lahko na primer jedilnica ali pa spalnica. 

 

5) Ugotovite od kod izhaja zasvojenost z mobilnim telefonom

Načeloma je priporočljivo raziskati ozadje problematične uporabe pametnih telefonov. To lahko storimo s strokovnim vodenjem v okviru terapije, pogosto pa je dovolj, da si zastavimo prava vprašanja. Ko imate željo pogledati na mobilni telefon, se opazujte: Kako se zdaj počutim? Kaj se dogaja z mano? Kakšne misli se mi podijo po glavi? Ali me kaj vznemirja? 
V veliko pomoč vam je lahko, če pomislite, v katerih situacijah posegate po mobilnem telefonu. Ko boste ugotovili, kakšno funkcijo ima za vas uporaba pametnega telefona, se lahko trajno znebite zasvojenosti z mobilnim telefonom. 
 

Kaj zares prinaša digitalno razstrupljanje?

Dejstvo je, da nas prekomerna uporaba pametnih telefonov ne osrečuje. Kaj pa digitalno razstrupljanje? Nas osrečuje? Študija, ki so jo izvedli na univerzi v Los Angelesu, je pokazala, da ni nujno. Udeleženci študije so morali za približno teden dni drastično omejiti uporabo mobilnega telefona ali pa se popolnoma odpovedati njegovi uporabi. Nato so učinke abstinence od pametnih telefonov primerjali med več kontrolnimi skupinami. Rezultati so pokazali, da je zmanjšana uporaba pametnega telefona spodbudila občutek samostojnosti, samozavesti, osredotočenosti in splošnega zadovoljstva – vendar le v majhnem obsegu. Popolna abstinenca od uporabe mobilnega telefona pa je imela še manjše učinke – ni povečala dobrega počutja niti izboljšala depresivnih teženj. Namesto tega so osebe, ki so izvajale radikalno digitalno razstrupljanje, poročale o rahlo povečanih negativnih občutkih. 
 

Če se popolnoma odpoveste digitalnemu svetu, zagotovo ne boste dosegli osebne sreče. Vendar pa vprašanje o uporabi mobilnega telefona in omejevanje uporabe, če opazite, da to ni več dobro za vas, vsekakor ni napačno.