Active Beauty
Olje čajevca: Vse o njegovem učinku in uporabi

Že poznate olje čajevca in njegovo čudežno moč?

Olje čajevca: Vse o njegovem učinku in uporabi

Olju čajevca pripisujejo številne pozitivne učinke, zato pogosto lahko slišite, da gre za čudežno olje. Pa gre res? Preberite si, za kaj je olje, ki ga najdete tudi v dm-u, dobro. 

Olje čajevca je v zadnjih desetletjih zelo priljubljeno. Najdete ga v šamponih za lase, kremah, zobnih kremah ali kot čisto eterično olje. Mnogi verjamejo, da ima čudežni učinek, čeprav za to ni znanstvene podlage. Kljub temu obstaja veliko dobrih razlogov, da olje čajevca preizkusite:  

Olje čajevca iz dm-a 

Olje čajevca pridobivajo iz listov avstralskega čajevca (znanstveno ime Melaleuca alternifolia). Čisto olje je prozorne do rumenkaste barve in ima vonj, podoben muškatnemu oreščku. Tistim, ki imate bolj občutljiv nos, se vonj morda ne bo zdel prijeten. Najpomembnejša sestavina tega olja je terpinen-4-ol, ki ima antimikrobne lastnosti. 

Uporabljajte le kakovostno olje čajevca iz Avstralije. Strokovnjaki priporočajo uporabo olja, ki vsebuje vsaj 40 % terpinen-4-ola, 10–28 % beta-terpinena in največ 15 % cineola. Običajno to proizvajalci označijo že na embalaži. 

Ker obstaja zelo malo študij o olju čajevca, ta ni registriran kot medicinski pripomoček. Kljub temu je njegov antiseptični, baktericidni in fungicidni učinek znanstveno dokazan. Do odkritja penicilina se je olje čajevca z njegovim antiseptičnim učinkom uporabljajo kot alternativa strupenemu fenolu, ki so ga včasih uporabljali za dezinfekcijo kože in ran. 

Poleg tega olju čajevca pripisujejo še druge učinke: krepil naj bi imunski sistem, lajšal bolečine, pospešil celjenje ran, ublažil srbečico in pomagal koži pri njeni obnovi. Imel naj bi celo učinke na duševno stanje človeka, saj naj bi zmanjšal občutek strahu in poskrbel, da ste bolj potrpežljivi in lažje ohranjate svoje psihično ravnovesje. 

Uporaba olja čajevca

Olje čajevca naj bi imelo predvsem pozitivne učinke na nečisto kožo in mozolje. Lahko pa ga uporabljate tudi v druge namene:  

Ustna in zobna nega

Eno do dve kapljici olja čajevca kapnite na zobno kremo ali v kozarec tople vode. Nato zobe temeljito umijte ali z vodo splaknite ustno votlino in tako olje ponovno izpljunite. To naj bi pomagalo preprečiti karies in zobni kamen

Če imate težave z ustnim zadahom, suhim kašljem ali bolečinami v grlu si pripravite raztopino za grgranje, in sicer: od pet do deset kapljic olja dajte v kozarec tople vode, mešanico grgrajte in nato izpljunite.

Oskrba ran 

Že avstralski domorodci, aboridžini, so olje čajevca uporabljali za oskrbo ran, saj naj bi pospešilo proces celjenja. Zavrite pol litra vode in v njej raztopite žličko morske soli. Dodajte pet kapljic olja čajevca, mešanico ohladite in z njo pazljivo otrite odprto rano. 

Znebite se glivic 

Olje čajevca (in tudi med manuka) lahko uporabite tudi za glivice na nogah, vendar naj bi bila učinkovitost, če gre verjeti avstralski študiji, le 50 %. Če se vseeno odločite, da boste glivice skušali odpraviti z oljem čajevca, si vsak dan pripravite kopel za noge. V toplo vodo dajte nekaj kapljic olja in noge v njej namakajte približno 15 minut. Nato noge zbrišite do suhega.

Če se stanje po nekaj dneh ne izboljša, raje uporabite mazilo ali sprej proti glivicam iz lekarne.

Sprostitveni učinek

Visok delež alkoholov v olju čajevca zmanjša občutek strahu in stres. Pripravite si kopel in vanjo dajte deset kapljic olja, dodatno lahko nekaj olja daste tudi v dišavno lučko. 
 
Olje čajevca lahko uporabite tudi za masažo. Nekaj kapljic zmešajte z rastlinskim oljem (npr. mandljevim ali jojobinim) in uživajte v blagodejni masaži.  

Pri uporabi olja čajevca upoštevajte naslednje:  

  • Olje čajevca je primerno samo za zunanjo uporabo. Če bi ga zaužili, je toksično, lahko povzroči bruhanje, drisko, haluciniranje in v najslabšem primeru celo komo. Preprečite stik z očmi, ušesi in morebitnimi opeklinami. 
  • Uporabljajte le razredčeno olje, saj nerazredčeno ali zelo koncentrirano olje čajevca lahko povzroči draženje kože in alergijske reakcije.
  • Olje vedno hranite neprodušno zaprto v temnem prostoru pri temperaturi, nižji od 25 °C. Če je eterično olje izpostavljeno svetlobi ali ni neprodušno zaprto, se poveča vsebnost alergenov in se lahko pojavijo kontaktni ekcemi. Starejše ko je olje, večje je tveganje za alergije. 

Pred uporabo eteričnega olja preverite, če ga koža prenaša. Nekaj kapljic nanesite na pregib roke. Če je koža pordela, srbi ali peče, prenehajte z uporabo.
Olje čajevca uporabljajte, ko ga potrebujete in nikoli daljše časovno obdobje. Nekatere študije namigujejo, da naj bi imel podoben učinek kot estrogen.   

Ni študij, ki bi dokazovale, da je olje čajevca primerno za nosečnice, doječe matere in otroke, mlajše od 12 let. Zato se v takih primerih pred uporabo posvetuje z zdravnikom oz. pediatrom. 

Izdelki z oljem čajevca v dm spletni trgovini:

Za nego občutljive kože

alkmene krema za obraz z oljem čajevca 

Na voljo v dm spletni trgovini. 

Za vsakodnevno intimno nego 

Biobaza losjon za intimno nego z oljem čajevca


Na voljo v dm spletni trgovini.