Active Beauty
Razstrupljanje jeter

Na kaj morate bodite pozorni

Razstrupljanje jeter

Zdrava jetra izboljšajo počutje. Kako se lotiti razstrupljanja in kako jim lahko pomagate, da bodo laže opravljala svoje funkcije.
Jetra imajo pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa. Naš največji notranji organ izloči snovi, ki jih telo ne potrebuje, in shrani hranila, ki jih potrebujemo. Da pa bo dobro deloval, je pomembno, da uživamo uravnoteženo prehrano in se občasno tudi postimo. Za zdrav način življenja so prav tako pomembne mantre, sproščanje, pravilno dihanje itd.


Kaj morate vedeti o jetrih, preden se lotite razstrupljanja?


Zakaj so zdrava jetra tako pomembna?

Jetra razstrupljajo telo ter tako neprestano razgrajujejo hranila in uravnavajo njihovo sproščanje v kri. Bolj ko so jetra obremenjena, manj so učinkovita pri opravljanju svojih funkcij. Pogosto so bolezni jeter odkrite prepozno.


Kako veste, da so vaša jetra preobremenjena? 

Slabo delovanje jeter se pogosto kaže v obliki neprestane utrujenosti, izgube apetita, slabosti in težav s koncentracijo. Posledično se lahko pojavijo težave s prebavo in slabša krvna slika. V najslabšem primeru pa pride do zamaščenosti jeter, ki lahko povzroči resne bolezni.
 
Pravilno diagnozo je mogoče postaviti le na osnovi podrobnega pregleda krvi. Če so v krvi ugotovljene povišane vrednosti jetrnih encimov, to vsekakor zahteva dodatno obravnavo. V izogib slabi krvni sliki že preventivno uživajte uravnoteženo prehrano in se izogibajte rednemu pitju alkohola. Jetra so organ, ki opravlja številne funkcije in si nikdar ne odpočije, zato morate skrbeti zanj.

Pri razstrupljanju jeter upoštevajte 4 nasvete


1. Izogibajte se snovem, ki jetrom škodujejo
Alkohol in nikotin, predvsem kombinacija obeh, sta strup za jetra. Žur do jutra običajno pomeni dodatno obremenitev za vaša jetra.

Prav tako so za jetra škodljive večje količine sladkorjev in maščob. Predvsem v obliki pic, hamburgerjev, že pripravljeni jedi in sladkarij. Umetni dodatki, kot so barvila, sladila in konzervansi, prav tako obremenjujejo jetra. 
 
Strup za jetra so tudi velike količine fruktoze. Iz evolucijskih razlogov se ta oblika sladkorja presnavlja v jetrih in lahko povzroča njihovo zamaščenost. Glukoza naj bi bila glede na študije bolj ugodna za presnovo, ker spodbuja jetra, da porabljajo maščobe.
 
2. Živila za zdrava jetra 
Grenivke in limone so optimalna hrana za vaša jetra. Vsebovane grenčične snovi jih čistijo in spodbudijo proizvodnjo encimov, ki med drugim pomagajo pri prebavi maščob. Poleg tega v svojo prehrano vključite tudi česen, čebulo in začimbe, kot sta kurkuma in ingver.

Zdravi so tudi orehi, avokado, redkev, radič in špinača. Pri tem je pomembno, da so živila ekološke pridelave in tako v telo na vnašate pesticidov in drugih strupov.

3. Razstrupljanje jeter z vodo in zelenim čajem
Kdor dnevno spije veliko zelenega čaja in vsaj 2 litra negazirane vode, razbremeni svoja jetra, kajti škodljive snovi se tako hitreje prenašajo po telesu. Zeleni čaj vsebuje sekundarne rastlinske snovi, ki preprečujejo nabiranje maščob. 

4. Priporočila za povijanje predela jeter
Poleg uravnotežene prehrane lahko pomagate tudi s povijanjem. Predel jeter povijajte dvakrat do trikrat tedensko in tako spodbudite prekrvavitev. Na ta način jih boste razstrupili, škodljive snovi pa se bodo učinkovito izločile iz telesa.

Kako izvesti povijanje? Termofor napolnite z vročo vodo in brisačo navlažite s toplo vodo. Ulezite se na hrbet in vlažno brisačo položite na predel jeter. Te so pod rebri, na desni strani trebušne votline. Na brisačo položite termofor in zgornji del telesa zavijte v večjo brisačo. Sproščajte se 30–45 minut.