Active Beauty
Spomladansko čiščenje – 3 razlogi, zakaj nam dobro dene

Novi začetki

Spomladansko čiščenje – 3 razlogi, zakaj nam dobro dene

Zdaj je pravi trenutek, da se lotite spomladanskega čiščenja. Pospravljanje in čiščenje pozitivno vplivata tudi na počutje, saj pomagata pri opuščanju vsega, česar več ne potrebujemo. 
Po mnenju strokovnjakov je spomladansko čiščenje dobro za marsikaj – z njim namreč ne poskrbimo le za svoj dom, temveč tudi za lastno dobro počutje. Če je prostor, v katerem bivamo in preživljamo čas, urejen, pomeni, da smo notranje pomirjeni in osvobojeni. Pri čiščenju smo tudi telesno aktivni, kar pripomore k zmanjšanju stresa. Čiščenje dojemamo kot uspeh in zato po končanih opravilih čutimo zadovoljstvo.

3 razlogi, zakaj nas spomladansko čiščenje spravi v dobro voljo 


1. Praznujemo nov začetek

Zgodovinsko gledano spomladansko čiščenje pomeni, da se dom po dolgi in temni zimi uredi ter pripravi na prehod v nov, aktivnejši čas leta. Iz spomladanskega čiščenja lahko torej ustvarite svoj ritual, pri katerem se boste poslovili od zimske brezvoljnosti, se osvobodili balasta in se pripravili na nov začetek. Vam manjka zagona? Ob dobri glasbi boste z lahkoto opravili vsa dela, ki ste si jih zadali v sklopu spomladanskega čiščenja.  


2. Pri spomladanskem čiščenju začutimo lastno učinkovitost 

Ko se znebimo navlake in ustvarimo prostor za nove stvari, imamo občutek, da smo se tudi duhovno očistili. Ritual čiščenja med drugim poskrbi tudi za duševno stanje posameznika. Ko poskrbite za red v svojem okolju, samodejno začutite čustveno potrebo po jasnosti in kontroli v svojem življenju. Začutite lastno vrednost, saj ste naredili nekaj dobrega zase. Po opravljenem spomladanskem čiščenju boste motivirani, zato ta čas izkoristite še za druge opravke, s katerimi že nekaj časa odlašate. Na primer obisk banke ali zdravniški pregled – v roke preprosto vzemite koledar in si ustvarite prioritetni seznam. Nato pa opravek za opravkom preprosto obkljukajte. 


3. Pri spomladanskem čiščenju poslušamo svojo intuicijo 

Potrebujete konkretno spremembo ali se želite znebiti le nekaj malenkosti? Glede obsega spomladanskega čiščenja zaupajte svojemu občutku. Nekateri ljudje se zlahka poslovijo od dotrajanih stvari, marsikdo pa se težko loči od nečesa, kar mu veliko pomeni. S  slednjim se zagotovo ne bi strinjala svetovno znana strokovnjakinja za pospravljanje Marie Kondo, pa vendar vam svetujemo, da se pri čiščenju navlake ne prenaglite. Vsak ima svoje potrebe in želje, ki jih je treba upoštevati. Premislite torej, kaj vam osebno dobro služi? Kako zelo potrebujete spremembo in ali vam je minimalizem res všeč? Pospravljanje naj ne bo vir stresa in lotite se ga korak za korakom. Če boste zavrgli stvari, ki za vas nimajo več velikega pomena, se boste zagotovo počutili dobro.