Ko nas omejujejo zunanje okoliščine – na primer ukrepi zaradi covida-19 – se še posebej težko motiviramo, vendar motivacija v najboljšem primeru izvira iz nas samih. Motivacijo je mogoče tudi povečati, pri čemer vam bodo pomagali nasveti logoterapevta in psihološkega svetovalca Christopha Schlicka. 

Motivirati samega sebe: zakaj je to včasih tako težko? 

Nekateri to storijo z lahkoto, drugi pa se vsak dan borijo s skušnjavami – ki se jim nikakor ne morejo upreti. Kaj je razlog za to? Christoph Schlick meni, da je to med drugim odvisno od izkušenj iz otroštva in naše osebnosti: ste po naravi radovedni in se radi učite novih stvari? Ali ste bolj sramežljivi in se bojite novih izkušenj? »Preprosto povedano, je vse odvisno od tega, iz kakšnega testa smo – to je osnova, iz katere črpamo,« pravi logoterapevt. 

Če nas odrasli pri soočanju z izzivi v otroštvu niso nenehno spodbujali, da ne smemo odnehati, temveč da se moramo truditi po najboljših močeh, se naučimo, da se nič ne splača in da se nič ne bo posrečilo. V tem primeru se bomo kot odrasli težje motivirali.