Active Beauty
Ali je grenka sol skrivni ključ do lepe kože?

Čudežno sredstvo za lepo kožo.

Ali je grenka sol skrivni ključ do lepe kože?

Še niste slišali za grenko sol? Potem je skrajni čas, da jo spoznate: na telo deluje kot sredstvo za razstrupljanje in je dobra tudi za kožo. Razkrili vam bomo tri razloge, zakaj bi jo morali preizkusiti.

Nekateri menijo, da je grenka sol skrivni lepotni eliksir, saj jo poznajo le redki – zlasti njeno delovanje na telo je marsikomu neznano. Do zdaj so jo športniki in športnice poznali predvsem po zaslugi njenega obnovitvenega učinka. Nekateri jo morda poznajo tudi v povezavi s postenjem: pri določenih tehnikah za razstrupljanje ali postenju s sokovi se magnezijev sulfat zaradi odvajalnega učinka uporablja kot naravno sredstvo za prečiščevanje črevesja.


Kako pa je z njenim vplivom na lepo kožo? S tem smo v prvi vrsti povezovali druge učinkovine in lepotne programe, kot so savne ali serumi za obraz – vse do zdaj: tudi grenka sol lahko ob pravilni uporabi izboljša stanje kože.

Kaj sploh je grenka sol?

Njen videz lahko vara: grenka sol je na prvi pogled videti kot klasična kuhinjska sol. Kristalni prah je v resnici magnezijev sulfat, ki je sestavljen iz magnezija, žvepla in kisika. Zaradi mesta odkritja je znan tudi kot Epsomska sol. Na osnovi njegovih naravnih sestavin ga lahko uvrstimo med kozmetična sredstva, ki sledijo trendu čiste lepote.

Trije načini uporabe grenke soli v lepotni rutini

Kopel z grenko soljo razstruplja in pomirja

Ne glede na to, ali vas muči napetost v mišicah ali stres, kopel z grenko soljo ima sprostitveni učinek in hkrati spodbuja presnovo. Razlog tiči v magneziju, ki ga vsebuje, saj ta uravnava ravnovesje tekočin in vrednost pH v telesu. Ker sprošča tudi mišice, je magnezijev sulfat še posebej priljubljen pri športnikih.


Kopel z grenko soljo je priporočljiva tudi, če imate težave s spanjem, saj velja za naravno pomirjevalno sredstvo za živce. Za pomirjujočo kopel v kad dodajte približno 500 g grenke soli.

V obliki pilinga izboljšuje videz polti

Zaradi grobe teksture zrn se grenka sol odlično obnese kot piling za telo. Ne odstranjuje samo odmrllih kožnh celic, temveč zaradi protivnetnega učinka prav tako preprečuje nastanek nečistoč in mozoljev.


Če si torej želite mehke in voljne kože, lahko preizkusite solni piling, čeprav ta učinek še ni bil znanstveno dokazan. Gotovo pa je, da krožni gibi med izvajanjem pilinga spodbujajo prekrvavitev kože, kar izboljša videz polti. Piling pripravite tako, da kanček soli preprosto zmešate z nekaj žlicami rastlinskega olja, npr. jojobinega olja, dokler ne dobite kremne teksture.

Parna kopel za čiščenje por

Če imate občutljivo kožo ali kožo, ki je pogosto razdražena, in nove izdelke preizkušate postopoma, lahko grobo sol začnete uporabljati v obliki parne kopeli. Grenka sol se namreč prav tako kot kuhinjska sol hitro raztopi v topli vodi. Nekaj žlic grenke soli preprosto dodajte v skledo z vročo vodo. Slana vodna para naj bi razširila pore, učinkovine grenke soli pa naj bi koži podarile žametno mehkobo. Zaradi protivnetnega delovanja naj bi bila grenka sol učinkovita celo pri atopijskemu dermatitisu ali aknah.


Namig: Po uporabi lahko negovalne učinkovine še posebej dobro prodrejo v kožo.