Si želite moškega, ki je spontan, ima smisel za humor in je vedno pripravljen na nove dogodivščine? Smeh resda osrečuje, a odrasel moški mora biti v ključnih trenutkih tudi odgovoren, »večni mladeniči« pa tega običajno niso sposobni. Toda, kaj moškega pripelje do tega, da ne želi odrasti? Ameriški psihoanalitik Dan Kiley v svoji knjigi The Peter Pan Syndrome piše o moških, ki imajo močan občutek krivde do staršev. Po mnenju Kileya se taki moški bojijo razmerij, ker imajo občutek, da ne bodo ničesar naredili prav.

Katere ženske privlačijo »večni mladeniči«?

Psihologi ugotavljajo, da je tak tip moških predvsem zanimiv za ženske, ki so morale zelo zgodaj prevzeti odgovornost za druge, kajti take ženske običajno privlačijo spontani, sproščeni in neobremenjeni moški, saj imajo prav oni tisto, kar same v življenju pogrešajo. Te ženske pogosto ljubezen zamenjajo z odgovornostjo.

Kako prepoznate moške s sindromom Petra Pana?

Vsak človek se seveda sam odloči, če in kdaj želi odrasti. A tudi odločitev o tem, ali želite biti v zvezi s človekom, ki ne želi odrasti, je zelo pomembna. Sicer je prav, da sledite svojemu srcu, a vseeno ne spreglejte opozorilnih znakov. Kako torej prepoznati moškega s sindromom Petra Pana?

  • Pogosto gre za moške, ki jim največ v življenju pomeni neodvisnost. 
  • Težave imajo s hierarhijo, dolžnostmi in pravili. 
  • Pogosto se to kaže tudi v seksističnem ali ponižujočem obnašanju do žensk. 
  • Moška družba in skupinsko druženje je zanje glavna prioriteta.
  • Ne želijo se spuščati v resne prepire in težko iščejo skupne rešitve.
  • Radi olepšujejo resničnost in ne znajo kritično razmišljati o samih sebi.
  • Če doma postane prenaporno, iščejo potrditev v enonočnih avanturah in imajo pri tem občutek, da niso storili ničesar slabega.  Partnerki pripišejo krivdo za vse, česar ne počnejo, a bi radi.
  • V spolnosti imajo težave z enakovredno partnerko, ki si želi zadovoljivega spolnega življenja.
 

Kako lahko ženske spremenijo moške s sindromom Petra Pana?

Nihče se ne more spremeniti čez noč in tudi mladenič, ki se skriva v vašem partnerju, ne bo kar takoj odrastel. Kljub temu lahko dosežete, da bo začel sprejemati odgovornost.

Že na začetku odnosa mu dajte jasno vedeti, kaj vam je na njem všeč in kaj si želite z njim doživeti. Povejte mu, kako pomembni so za vas zanesljivost, odgovornost in trud, ki ga oba vlagata v odnos.