Active Beauty
»Ljubim te!« Kateri jezik ljubezni pa vi govorite?

Kako nekomu povedati, da ga imate radi?

»Ljubim te!« Kateri jezik ljubezni pa vi govorite?

Za to, da se počutimo ljubljene, ne potrebujemo vsak dan šopka rdečih vrtnic in čustvenih izlivov ljubljene osebe, včasih zadošča že skupni večer na kavču. Nekateri ljudje svojo ljubezen izražajo z besedami, drugi z dejanji. Česa si želijo ženske in česa moški? Odkrijte, kateri jezik ljubezni govorite vi.

Temelj ljubezni

Strokovnjaki ugotavljajo, da je prav vsak človek sposoben ljubiti, kajti želja ljubiti in biti ljubljen je potreba, ki je globoko zakoreninjena v ljudeh

Kaj pravzaprav pomeni ljubiti oz. imeti rad? V prvi vrsti pomeni biti spoštljiv in prijazen do sebe in drugih. Gre za notranjo držo, ki jo odražamo navzven. Če človek prisluhne sebi in se je sposoben sprejeti z vsemi svojimi človeškimi pomanjkljivostmi, je to dober temelj za razumevajoč in ljubeč odnos do drugih.

 

Kateri jeziki ljubezni obstajajo?

Najprej se moramo odpreti za ljubezen. Izziv pri tem pa je ugotoviti, kako ljubezen dajemo in kako jo želimo prejemati.

Jezik ljubezni pride iz srca in se lahko izraža na različne načine. Največ je odvisno od tega, kako želimo, da nas nagovori, ali kako smo se naučili drugim pokazati ljubezen. Ljubezenska komunikacija poteka na različnih stopnjah.

Ljudje želimo ljubezen prejemati ali dajati na različne načine. Ameriški pisatelj Gary Chapman, avtor knjige 5 jezikov ljubezni in dolgoletni družinski terapevt, zagovarja, da ljubezen lahko izražamo z različnimi jeziki. Vsem ljudem so ti jeziki blizu, a le eden izmed njih nas še posebej nagovarja.

»Ljubim te« na 5 različnih načinov:

Besede potrditve

Ljudje s tem jezikom ljubezni si želijo, da jim ljubljena oseba izpove svojo ljubezen in naklonjenost. Takim osebam so všeč komplimenti, pogoste čustvene izpovedi, veliko besedilnih sporočil ipd. 

Dejanja in podpora

Ljudje, ki govorijo ta jezik ljubezni, predvsem radi aktivno preživljajo čas s svojim partnerjem. Želijo si pogovorov in partnerja, ki jim prisluhne.

Kakovostno preživet čas v dvoje

»Dejanja povedo več od besed.« Ljudem, ki jim je blizu ta jezik ljubezni, je zelo pomembno, da jim pokažemo, kako jih imamo radi. Lahko jim pripravimo jutranjo kavo, jih zvečer pri gledanju televizije pokrijemo z odejo ali razveselimo z drugimi malenkostmi.

Darila

Če človek dobi darilo, se čuti še posebej cenjen. Pri tem ne gre za darila velike vrednosti, temveč za sam namen, ki stoji za drobno pozornostjo.

Telesna bližina in nežen dotik

Telesni stik, kot je poljubljanje, držanje za roke, spolni odnosi so za ljudi, katerih jezik ljubezni je dotik, ključnega pomena.

 

Je zveza lahko uspešna, če partnerja govorita različna jezika ljubezni?

Kaj vam je ljubše, šopek vrtnic ali nekaj ur crkljanja na kavču? Vaš/a partner/ka pozna odgovor na to vprašanje? Če je vaš odgovor pritrdilen, ste na pravi poti, če ne veste, kaj je vaši boljši polovici ljubše, pa se z njo odkrito pogovorite o vajinih željah in potrebah. 

Strokovnjaki pravijo, da je pri ljudeh, ki govorijo različne jezike ljubezni, veliko potenciala in možnosti, da širijo in izboljšujejo jezikovni zaklad.

Lahko pride do nesporazumov, če jezik drugega ni tak, kot smo pričakovali. Zato moramo pustiti pričakovanja in si prisluhniti, tako bomo poglobili medsebojno razumevanje.

Kot običajno pri komunikaciji, je tudi tu ključ do uspeha poslušanje. Prisluhnimo sebi in ljubljeni osebi. Bolj ko se poslušamo, bolj smo povezani. Če dva človeka želita biti skupaj in zraven uporabita razum, je to odlična osnova za zvezo. Raznolikost, ki jo dve osebi prineseta v odnos, le še bolj začini njuno skupno življenje.